Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geležiniu kumščiu teroristus valdantis I.Strelkovas-Girkinas – V.Putino eros karikatūra

Nuo teroristų išvalytame Slovjansko mieste buvo rasti dokumentai, kuriuose – Stalino laikų įstatymais besiremiančių mirties bausmių įrodymai. Dalis dokumentų pasirašyti teroristų vado iš Rusijos Igorio Strelkovo, kurio tikras vardas – Igoris Girkinas. Juose vadeiva perspėjo, kad už karinio aktyvumo teritorijoje įvykdytus nusikaltimus bus ir toliau griežtai be gailesčio baudžiama. Jie tik įrodo, kad I.Strelkovas – ir paslaptinga, ir bauginanti asmenybė, rašo „The New York Times“.
Igoris Strelkovas-Girkinas
Igoris Strelkovas-Girkinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

Ketvirtadienį I.Strelkovas pirmą kartą po kelių mėnesių pertraukos surengė viešą spaudos konferenciją kartu su kitu vadeiva Aleksandru Borodajumi, kuris taip pat yra Rusijos pilietis. Praradę Slovjanską jie stengėsi įkvėpti teroristus naujiems artėjantiems kruviniems mūšiams.

I.Strelkovas – puikus stereotipiško Rusijos ultranacionalisto pavyzdys – panašių asmenų Rusijoje labai padaugėjo po Vladimiro Putino perrinkimo prezidentu. Kuriantys karingo mesijaus įvaizdį tokie žmonės stengiasi sujungti tikėjimą Rusijos istorine lemtimi, pasibjaurėjimą „nusmukusiais“ Vakarais ir norą atkurti carinę imperiją.

„I.Strelkovas yra tarsi Putino eros karikatūra“, – teigia Markas Galeotti, Rusijos slaptųjų tarnybų ekspertas Niujorko universitete.

Nuotr. iš „YouTube“/Igoris Strelkovas (Girkinas)
Nuotr. iš „YouTube“/Igoris Strelkovas (Girkinas)

Buvęs Rusijos slaptasis agentas I.Strelkovas dalyvavo posovietiniuose konfliktuose Padnestrėje, Serbijoje ir Čečėnijoje. Jo ideologinis griežtumas puikiai iliustruoja ne tik jo ryšius su Rusijos saugumo tarnybomis, bet ir primena dienas, praleistas Maskvos institute studijuojant istoriją ir archyvistiką. Ten I.Strelkovas beprotiškai susidomėjo karine istorija ir prisijungė prie nedidelės, tačiau triukšmingai savo poziciją reiškiančios studentų grupelės, kuri pasisakė už monarchijos sugrąžinimą.

„Tai yra žmogus, kuris gyvena XX a. pradžioje, – įsitikinęs Aleksejus Makarinas, kuris studijavo kartu su I.Strelkovu. – Jis toks buvo ir anksčiau.“

„I.Strelkovas yra tarsi Putino eros karikatūra“, – teigia Markas Galeotti

Jeigu ne Rusijos agresija Ukrainoje, jis tikriausiai būtų sekęs savo aistra kur nors tyliai. Tačiau I.Strelkovas prisijungė prie Krymą okupuojančių rusų, o vėliau persikėlė į Rytų Ukrainą, kur tapo teroristų vadeiva, o savo valdžią parėmė niūria ir negailestinga „teisingumo“ sistema.

Kijevas ir jo Vakarų sąjungininkai teigia, kad I.Strelkovas tebėra aktyviai besidarbuojantis Rusijos agentas, nors jis dažnai atrodo besielgiantis taip, kaip nusprendžia pats, o ne kaip pasako Maskva.

„Kai jis išvyko į Rytų Ukrainą, manau, tai buvo jo paties sprendimas imtis iniciatyvos, – sako M.Galeotti. – Mes matėme jį darant dalykus, kurie ne visai atitiko Rusijos planus, pavyzdžiui, kai kelioms savaitėms įkaitais buvo paimti OSCE stebėtojai.“

Kadras iš filmuotos medžiagos/Igoris Girkinas (Strelkovas)
Kadras iš filmuotos medžiagos/Igoris Girkinas (Strelkovas)

Kremliui pradedant kalbėti apie paliaubas ir imant mažiau svaidytis kaltinimais Kijevui, I.Strelkovo laukia niūri ateitis. Jis atvirai kritikavo Maskvą, kad ši nesiunčia pagalbos teroristams. Už tai jį patį sukritikavo Rusijos pareigūnai. Tačiau nemažai ekspertų baiminasi, kad I.Strelkovas gali imtis pačių niekšiškiausių veiksmų, ir net Maskva negalės priversti jo atsisėsti prie derybų stalo.

„Tai yra žmogus, kuris gyvena XX a. pradžioje“, – įsitikinęs Aleksejus Makarinas

Iš Slovjanske paliktų dokumentų akivaizdu, kad jis savo pakalikus valdė geležiniu kumščiu. Jis pasirodė kaip žmogus, kuris yra pasiryžęs imtis bet kokių priemonių, kad pasiektų savo tikslų.

Spaudos konferencijos metu I.Strelkovas prisipažino, kad yra dirbęs Rusijos Federacijos federalinėje saugumo tarnyboje – KGB paveldėtojoje. Tačiau jis tvirtino, kad tarnybą paliko 2013 m. kovo 31 d. Kijevas ir Vakarai teigia, kad jis dabar yra pavaldus Rusijos karinei žvalgybai (GRU).

Kad ir kaip būtų, nėra abejonių, kad I.Strelkovas jaučia malonumą būdamas kovos lauke, ir jis nėra nusiteikęs pasiduoti. Apie savo atsidavimą karui jis rašė ir savo prisiminimuose apie kovą Bosnijoje, kurie buvo išleisti 1999 m.

„Po pirmosios euforijos – mes gyvi! – atėjo antrasis jausmas, kuris panašus į tą, kuris aplanko profesionalius kovotojus – noras dar kartą viskuo rizikuoti, gyventi “tikrą„ gyvenimą, – rašė jis. – Tai yra taip vadinamas apsinuodijimo paraku sindromas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius