Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinis štabas nenori pirkti tankų iš Vladimiro Putino gerbėjų

Rusijos armija, kuriai kandidatas į prezidentus Vladimiras Putinas žadėjo trilijonus perginklavimui, nepatenkinta šalyje pagamintos šarvuotosios technikos kokybe ir nenori pirkti jos iš gamyklų, tapusių rinkimų kampanijos dienomis liaudies rodomo dabartinės valdžios rėmimo simboliu.
Tankas T-72
Tankas T-72 / Tomo Digaičio/GAZAS.lt nuotr.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas antradienį sakė žurnalistams, kad armija nori padaryti pertrauką pirkimų finansavimo srityje.

„Pas mus sudėtinga situacija dėl sausumos kariuomenės. Mes nebeperkame šarvuotosios technikos. Mes davėme konstruktoriams penkerius metus, kad jie sukurtų naujų rūšių karinę techniką", – sakė armijos generolas, kurio žodžius cituoja „RIA Novosti“.

Gynybos žinybos planai gali blogai nuteikti galimus V.Putino rinkėjus.

Gynybos žinybos planai gali blogai nuteikti galimus V.Putino rinkėjus.

Dėl sumažėjusio populiarumo jam pirmą kartą per savo politinę karjerą teko rimtai susirūpinti sutelkti šalininkus, kad jis galėtų tikėtis iškovoti pergalę kovo 4 dieną pirmajame rate.

Rinkimų metais V.Putino vyriausybė žadėjo trilijonus rublių ginkluotei pirkti, bet šalyje pagamintos produkcijos kokybė kelia susirūpinimą armijos viršūnei, kuri jau ne kartą siūlė rinktis Vakarų pavyzdžius ir aktyvinti konkurenciją su užsienio gamintojais.

Kad būtų galima palyginti su šalyje pagaminta technika, armija nupirko kelias Italijos „Iveco“ šarvuotąsias mašinas, o laivynas numato perimti iš prancūzų desantinių karo laivų statybos technologiją.

Gynybos ministerijos laikraštis „Krasnaja zvezda“ cituoja Generalinio štabo viršininko, kuris skeptiškai atsiliepė apie tanką, gaminamą gamykloje „Uralvagonzavod“ Nižnij Tagile.

„Pavyzdžiui, tanko T-90 bokštas, pasak armijos generolo N.Makarovo, visiškai tenkina Gynybos ministeriją. Bet apskritai mašina kol kas netenkina, ir karinė žinyba laukia, kad gamintojai ją patobulintų. Tokia pati situacija, pasak Generalinio štabo viršininko, yra susijusi ir su šarvuotaisiais transporteriais“, – rašė karinis laikraštis, kurio korespondentas buvo susitikime su N.Makarovu.

„Uralvagonzavod“ tinklalapyje sakoma, kad įmonė gamina šarvuotąsias mašinas ir tankus T-72 ir T-90S.

Vasario pradžioje „Uralvagonzavod“ darbuotojai dalyvavo kelių tūkstančių žmonių mitinge Jekaterinburge, surengtame remti V.Putinui, kuriam daro spaudimą šimtai tūkstančių „supykdytų miestiečių“ protesto akcijose Maskvoje, Sankt Peterburge ir kituose dideliuose miestuose.

Į eitynes ir protesto mitingus valdžia atsakė masinėmis akcijomis ministrui pirmininkui remti, o pranešimus apie priverstinį šių renginių pobūdį pavadino „perlenkimais". Kritikai apibėrė šią praktiką priekaištais, pranašaudami, kad už gudravimus per rinkimus teks sumokėti didesne socialine atskirtimi ir įtampa visuomenėje.

Praėjusių metų pabaigoje, kai V.Putinas atsakinėjo į neparankius piliečių klausimus per tiesioginę televizijos laidą, vienas „Uralvagonzavod“ darbuotojų pasiūlė premjerui gamyklos darbuotojų paslaugas maištaujantiems darbuotojams pažaboti.

Po to sudarytas gamykloje „Uralvagonzavod“ „Komitetas Vladimirui Putinui remti" paskelbė atsišaukimą į „Rusijos darbo liaudį“, pavadinęs demonstrantus Maskvoje išsilavinusiais dykinėtojais, kurie suteikė sau teisę kalbėti visos liaudies vardu".

Nacionalistinių pažiūrų politikas Dmitrijus Rogozinas, pernai baigiantis metams perkeltas iš Rusijos specialiojo atstovo prie NATO pareigų į vicepremjerus ir gynybos pramonės kuratorius, sakė, kad Generalinio štabo viršininko nuomonė – ne galutinis verdiktas.

„Generalinio štabo viršininkas – ne vienintelis, kuris priima sprendimus dėl ginkluotės ir karinės technikos pirkimo. Armija ir laivynas persiginkluos pagal planą“, – parašė D.Rogozinas savo puslapyje tinkle „Twitter“.

Jis smerkė N.Makarovą už tai, kad šis neša šiukšles iš trobos, ir pridūrė, kad NATO bloke taip nedaroma.

„Neverta mūsų kariuomenės vadams ginčytis su karo mokslu ir pramone per žiniasklaidos priemones. Yra daugybė įvairių būdų spręsti klausimus“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius