Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

George'as W.Bushas pasveikino Joe Bideną ir pareiškė, kad rinkimai buvo „iš principo sąžiningi“, o jų „rezultatai aiškūs“

Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas sekmadienį paskambino išrinktajam prezidentui Joe Bidenui, pasveikino jį su pergale ir pareiškė, kad nors prezidentas Donaldas Trumpas turi teisę imtis teisinių veiksmų ir reikalauti perskaičiuoti balsus, 2020 metų rinkimai buvo „iš principo sąžiningi“, o jų „rezultatai aiškūs“, skelbia CNN.
George'as W.Bushas
George'as W.Bushas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienintelio šiuo metu gyvo buvusio Respublikonų partijos prezidento G.W.Busho pozicija kardinaliai skiriasi nuo D.Trumpo, atsisakančio pripažinti pralaimėjus rinkimus, pozicijos.

G.W.Busho pranešime spaudai teigiama, kad jis sekmadienį paskambino J.Bidenui ir išrinktajai viceprezidentei Kamalai Harris.

„Nors tarp mūsų yra politinių skirtumų, aš žinau, kad Joe Bidenas yra geras žmogus, kuris iškovojo galimybę vadovauti šaliai ir ją suvienyti, – pareiškė G.W.Bushas. – Išrinktasis prezidentas man paantrino, kad nors kandidatavo kaip demokratas, jis dirbs visiems amerikiečiams. Aš pasiūliau jam tą patį, ką siūliau prezidentams Trumpui ir Obamai: mano maldas už jų sėkmę ir pažadą padėti, jeigu tik kuo galėsiu.“

G.W.Bushas taip pat pasveikino D.Trumpą su „sunkia kampanija“ ir įvertino jo „ypatingą politinį pasiekimą“ laimint daugiau nei 70 mln. amerikiečių balsų – antru rezultatu istorijoje, kurį pralenkė tik J.Bidenas. „Tie amerikiečiai tarė savo žodį, ir į įvairias valstybės valdymo institucijas išrinkti respublikonai užtikrins, kad jų balsas būtų ir toliau girdimas“, – sakė G.W.Bushas.

G.W.Bushas 2000 metais buvo išrinktas daug mažesniu balsų skirtumu. Demokratą, tuometinį viceprezidentą Alą Gore'ą Floridoje įveikęs tik 537 balsais, jis laimėtoju buvo patvirtintas tik po Aukščiausiojo Teismo sprendimo gruodį. Jis pridūrė, kad D.Trumpas „turi teisę reikalauti perskaičiuoti balsus ir imtis teisinių procesų“, bet J.Bideno pergalė yra neabejotina.

„Amerikos žmonės gali būti tikri, kad šie rinkimai buvo iš principo sąžiningi, jų vientisumas buvo išlaikytas, o jų rezultatai yra aiškūs“, – pareiškė buvęs prezidentas.

Baigęs antrą kadenciją 2009 metų sausį G.W.Bushas pasitraukė iš politikos. Jis tik epizodiškai sudalyvavo savo brolio, buvusio Floridos gubernatoriaus Jebo Busho kampanijoje, kai jis pirminiuose rinkimuose dėl Respublikonų partijos nominacijos varžėsi su D.Trumpu ir kitais kandidatais.

JAV žiniasklaidos įvertinimu J.Bidenas laimėjo šių metų prezidento rinkimus, iškovojęs 279 rinkikų balsus, kai D.Trumpas užsitikrino tik 214. Alaska, Arizona, Džordžija ir Šiaurės Karolina balsus vis dar skaičiuoja, bet tai jau nebepakeis rinkimų baigties.

D.Trumpas atsisako pripažinti savo pralaimėjimą ir periodiškai publikuoja žinutes tviteryje, kuriose be įrodymų žarsto kaltinimus apie neva suklastotus rinkimų rezultatus. Taip jis kursto ir skatina protestams tūkstančius savo šalininkų.

„Iššūkiai, su kuriais susiduria mūsų šalis, pareikalaus iš išrinktojo prezidento Bideno ir viceprezidentės Harris didžiausių pastangų. Kaip ir iš mūsų visų. – pareiškė G.W.Bushas. – Turime susivienyti mūsų šeimų ir kaimynų, mūsų tautos ir jos ateities labui. Nėra tokios problemos, kurios neįveiktų suvienyta laisvų piliečių valia. Laura ir aš meldžiamės už mūsų lyderius ir jų šeimas. Mes prašome Dievo palaiminimo mūsų šaliai. Ir mes raginame visus amerikiečius jungtis prie mūsų, linkinčių mūsų būsimam prezidentui ir viceprezidentei viso ko geriausio, kai jie rengiasi perimti svarbias pareigas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius