-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geras ženklas: įtakingi Jungtinės Karalystės parlamentarai įspėjo apie purvinų rusiškų pinigų pavojų Londonui

Įtakingas Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų komitetas aštriai parašytoje ataskaitoje įspėjo, kad vyriausybė rizikuoja nacionalinio saugumu leisdama „kleptokratams ir žmogaus teisių pažeidėjams“ plauti nelegaliai susikrautus pinigus Londone ir taip apeiti sankcijas, rašo „The Guardian“.
Vladimiras Putinas ir Olegas Deripaska
Vladimiras Putinas ir Olegas Deripaska / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Komitetui priklausantys parlamentarai mano, kad atsainus valdžios požiūris į kovą su tarptautiniu pinigų plovimu leidžia šioms lėšoms atsidurti režimų, „kurie siekia pakenkti Jungtinei Karalystei ir jos sąjungininkėms“, rankose.

Ataskaitoje „Maskvos auksas: rusiška korupcija Jungtinėje Karalystėje“ skelbiama, kad vyriausybė aštrių premjerės Theresos May žodžių po Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo neverčia darbais.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

„Nors retorika buvo smarki, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo sąjungininkai toliau netrukdomi slepia ir plauna savo nešvarų turtą Londone“, – rašoma dokumente.

„Šių pinigų savininkai, kuriais Kremlius gali remtis bet kuriuo metu, ir tiesiogiai, ir netiesiogiai remia Putino pastangas suardyti tarptautinėmis taisyklėmis paremtą pasaulio tvarką, pakenkti mūsų sąjungininkams ir sutraukyti tarptautinius tinklus, stiprinančius Jungtinės Karalystės užsienio politiką“, – priduriama ataskaitoje.

Komiteto pirmininkas, konservatorius Tomas Tugendhatas pareiškė: „Negalime leisti, kad tai toliau tęstųsi. Jungtinė Karalystė turi parodyti, kad korupcija, ateinanti iš Kremliaus, mūsų rinkose nebėra laukiama ir kad mes imsimės veiksmų.“

„Žala, kurią šie purvini pinigai gali padaryti Jungtinės Karalystės užsienio politikai, yra didesnė nei nauda Londono Sičiui. Negalima ignoruoti prezidento Putino ir jo kleptokratų nusikaltimų“, – teigė T.Tugendhatas.

Ataskaitoje tvirtinama, kad Londono požiūrio nepastovumas itin ryškiai atsiskleidė vos kelios dienos po to, kai Jungtinė Karalystė išsiuntė iš šalies 23 Rusijos diplomatus, taip reaguodama į Sergejaus ir Julijos Skripalių apnuodijimą Solsberyje.

„Facebook“ nuotr./Tomas Tugendhatas
„Facebook“ nuotr./Tomas Tugendhatas

„Kovo 16-ąją – dvi dienos po pranešimo apie 23 rusų diplomatų išsiuntimą – Rusija išplatino eurobondų už 4 mlrd. dolerių, o beveik pusę jų nupirko investuotojai iš Jungtinės Karalystės“, – rašoma dokumente.

Diena anksčiau „Gazprom“ pardavė obligacijų už 750 mln. eurų. Dalį jų, anot Rusijos banko VTB, kuriam JAV taiko sankcijas, irgi įsigijo britų investuotojai.

Netrukus Rusijos ambasada Londone „Twitter“ pagyrūniškai paskelbė, kad „Gazprom“ obligacijų paklausa išaugo tris kartus, ir ironiškai paklausė: „Viskas po senovei?“

„Taip, kaip lengvai Rusijos vyriausybei pavyko surinkti lėšų Londone, <...> verčia užduoti klausimus apie Jungtinės Karalystės valdžios ryžtą kovoti su Rusijos valstybine agresija“, – rašoma ataskaitoje.

Komiteto teigimu, dar vienas prieštaravimų Londono politikoje Rusijos atžvilgiu pavyzdys – pernai priimtas sprendimas leisti Londono akcijų biržoje pardavinėti kompanijos En+ , kurią kontroliuoja oligarchas Olegas Deripaska, akcijas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Olegas Deripaska
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Olegas Deripaska

„Vyriausybė turi aiškiai parodyti, kad Kremlius mūsų rinkose nėra laukiamas. Turime priartinti veiksmus prie retorikos“, – pabrėžė T.Tugendhatas.

Tarp komiteto rekomendacijų Jungtinės Karalystės vyriausybei – raginimas uždengti plyšius sankcijų sistemoje, kurie leidžia kompanijoms naudotis britų finansų sistema, nors joms ir taikomi suvaržymai kitose jurisdikcijose.

Taip pat siūloma išplėsti sankcijas ir jas pritaikyti didesniam asmenų, susijusių su V.Putino režimu, skaičiui.

Rusijos valstybinė žiniasklaida sekmadienį kaip tik paskelbė, kad pasibaigė „Chelsea“ futbolo klubo savininko Romano Abramovičiaus Jungtinės Karalystės viza, o naujos jam išduoti esą neskubama.

„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

R.Abramovičius dėl to šeštadienį negalėjo stebėti Anglijos FA taurės finalo, kuriame jo valdoma „Chelsea“ nugalėjo „Manchester United“ ekipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius