-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Germanwings“ lėktuvo antrą juodąją dėžę moteris rado pirmąją savo darbo dieną

Po dešimties niūrių „Germanwings“ lėktuvo paieškų grupei dienų Alice Coldefy, vienintelė sudužimo vietoje dirbusi moteris, jau pirmąją savo darbo dieną rado tą dingusią juodąją dėžę.
Alice Coldefy.
Alice Coldefy. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visi laimingi. Visiems palengvėjo... Lengviau visiems, kas dirbo čia pusantros savaitės be pertraukos“, – sakė 32-ejų A.Coldefy naujienų agentūrai AFP.

Ji yra vienintelė moteris 43 elitinės kalnų policininkų grupėje (PGHM), kuriai patikėta surinkti sudužusio lėktuvo keleivių palaikus.

Ketvirtadienį ji pirmą kartą buvo pasiųsta į katastrofos vietą, kur kartu su kitu pareigūnu jai teko rinkti drabužius ir kitus asmeninius daiktus.

„Buvau tikrai sutelkusi visą dėmesį į asmeninius daiktus. Stengėmės patekti į tas vietas, kurios dar nebuvo apieškotos, tikėdamiesi rasti daugiau drabužių“, – pasakojo ji agentūrai AFP.

„Bet įvyko taip, kad ieškodama drabužių, radau juodąją dėžę“, – pažymėjo A.Coldefy.

Pajuodavusį nuo ugnies, didelės batų dėžės dydžio daiktą buvo itin sunku pastebėti, nes jis buvo tokios pat spalvos kaip ir uolienos.

„Mes turėjome juodosios dėžės nuotrauką padarytą įvairiu kampu. Išsitraukę ją, palyginome su rastuoju daiktu, ir ką gi – tai ir buvo juodoji dėžė“, – sakė moteris.

Ši akimirka buvo itin svarbi tyrimui. Šis brangus radinys nedelsiant buvo pristatytas į Paryžių, kur ekspertai ėmėsi analizuoti skrydžio duomenis.

Duomenys parodė, kad 27-erių Andreas Lubitzas tyčia nustatė autopilotą, kad lėktuvus rėžtųsi į kalnus ir net rankiniu būdu pakoregavo, kad lėktuvo greitis būtų didesnis.

A.Coldefy sakė, kad gelbėtojų darbo sąlygos buvo beveik neįmanomos, jiems teko naršyti po uolienų nuobiras, ieškoti lėktuvo nuolaužų ir įkalčių.

Net jai, patyrusiai alpinistei, įpratusiai laipioti į Monblano, aukščiausio Europoje kalno, viršūnę, ši paieška buvo ypatingas iššūkis.

„Fiziškai sunkiausia buvo atlaikyti mūsų keliamas dulkes. Dirbome be kaukių, bet ir be jų buvo sunku kvėpuoti. Stačiausiose vietose teko naudotis virvėmis“, – nurodė A.Coldefy.

Minima juodoji dėžė su įrašytais galbūt svarbiausiais įkalčiais buvo rasta labai siauros daubos gale po krūva nuolaužų.

Kalnų policijos Šamoni skyriaus viršininkas Jeanas-Baptiste'as Estachy pareiškė esąs labai patenkintas Alice darbu. „Ji labai taktiška, net nemėginanti išsisukti nuo pareigos“, – pridūrė jis

A.Coldefy buvo pirmoji moteris 2012 metais priimta į elitinį Šamoni kalnų policijos būrį. Visuose 15 PGHM padaliniuose Prancūzijoje tarnauja tik trys moterys pareigūnės..

Pernai rugsėjį A.Coldefy tapo ir kalnų gide – tarp maždaug 1 600 šios profesijos asmenų Prancūzijoje yra apie 30 moterų.

„Koks palengvėjimas!“ – atsiduso ji, prisimindama ją apėmusias emocijas, kai ji pirmoji pastebėjo vos matomą juodąją dėžę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius