Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 06

Giedrius Petkevičius: Kasetiniai šaudmenys – galingas ginklas. Ukrainoje ir Lietuvoje

Nežinau, ar gerbiamas skaitytojas pastebėjo, tačiau Rusijos-Ukrainos kare egzistuoja tam tikri dėsningumai – jeigu būti tiksliam, tie dėsningumai pasireiškia viešojoje erdvėje, kuomet vertinamos žinios apie Vakarų šalių karinę paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.
Ukrainiečių artilerijos sistema „Pion“
Ukrainiečių artilerijos sistema „Pion“ / Nuotr. iš „Wikipedia“

Vienas iš nuolat pasikartojančių naratyvų – „reikia sulaukti ginkluotės X, ir agresorius bus priverstas palikti okupuotą teritoriją, nes ginkluotė X taps žaidimo taisykles keičiančiu dėmeniu, arba „geimčeidžeriu“ (game changer – angl.). Taip buvo kalbama apie HIMARS raketines sistemas, vakarietiškus tankus, laukiamus F-16 orlaivius, dabar tokiu „geimčeindžeriu“ laikoma kasetinė amunicija.

Pastorosios ginkluotės veikimas civiliams aiškinamas gana supaprastintai – šūvis ir vienas sviedinys ar raketa paskleidžia daugiau mažesnių sprogstamųjų užtaisų, o šie, savo ruožtu, naikina techniką bei gyvąją jėgą didesniame plote nei įprasta amunicija. Visa tai – tiesa, tačiau ar ši amunicija gali „perlaužti“ ukrainiečių puolimo eigą jiems teigiama linkme ir išvaryti okupantą? Ar besimokydami iš Ukrainos karo eigos ir rezultatų galime atlikti daugiau „namų darbų“ čia, Lietuvoje? Apie tai pabandysiu jums papasakoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius