-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ginkluoti islamistai naikina Tombuktu miesto religines šventoves Malyje

Ginkluoti islamistai, priklausantys radikaliųjų sukilėlių grupuotei, kontroliuojančiai šiaurinį Malio regioną, šeštadienį sugriovė vieno itin gerbiamo musulmonų išminčiaus šventovę Tombuktu mieste ir pagrasino sunaikinti visas kitas, pranešė įvykių liudininkai.
Tombuktu šventyklą saugo tuaregų karys
Tombuktu šventyklą saugo tuaregų karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tombuktu Malis

„Dabar, kai kalbu su jumis, islamistai iš (grupuotės) „Ansar Dine“ sunaikino šventojo Sidi Mahmoudo mauzoliejų“, – vienas liudininkas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tombuktu senovės architektūros paminklai yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir laikomi objektais, kuriems gresia pavojus.

XV šimtmetyje gyvenusio Sidi Mahmoudo kapas jau buvo išniekintas radikaliųjų islamistų šių metų gegužę, kai ekstremistų grupuotės, tarp jų „Ansar Dine“ ir islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM), užgrobė kontrolę didžiulį šiaurinį Malio dykumų regioną po kovą sostinėje Bamake įvykusio karinio perversmo.

„Dabar jie griauna (Sidi Moctaro, Sidžio Moktaro) mauzoliejų, – nurodė vienas vietos žurnalistas. – Jie sakė, kad sugriaus viską.“

„Ansar Dine“, viena iš Malio šiaurę kontroliuojančių griežtosios linijos islamistų grupuočių, šeštadienį pareiškė sunaikinsianti visus gerbiamų musulmonų mauzoliejus istoriniame Tombuktu mieste.

„Ansar Dine šiandien sugriaus visus mauzoliejus šiame mieste. Visus juos – be jokių išimčių“, – šios grupuotės atstovas Sanda Ouldas Boumama sakė AFP per vertėją, paskambinęs iš Tombuktu, kur, kaip pranešama, buvo naikinami mažiausiai du istoriniai kapai.

Kaip skelbiama UNESCO tinklalapyje, Tombuktu mieste, kuris buvo vienas iš islamo mokymo lopšių, be istorinių mečečių yra 16 svarbių kapinių ir mauzoliejų.

Tombuktu, vadinamame 333 šventųjų miestu, taip pat saugoma beveik 100 tūkst. senovinių rankraščių, kurių dalis buvo surašyti dar XII amžiuje. Šie vertingi dokumentai laikomi šeimų namuose ir privačiose bibliotekose, bet jų priežiūra rūpinasi musulmonų teologai.

Tombuktu, esantis Sacharos dykumos pakraštyje už 1 000 kilometrų į šiaurę nuo Bamako, labiausiai klestėjo XVI amžiuje. Šis Nigerio upės uostas buvo svarbus prekybos centras, kuriame kryžiavosi iš šiaurės atvykstančių druskos ir iš pietų keliaujančių aukso pirklių keliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius