-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 27 /16:42

Ginkluotų separatistų apsuptas Krymo parlamentas svarsto autonomijos išplėtimą

Ukrainos pietinio autonominio Krymo regiono parlamento ir vyriausybės pastatus ketvirtadienį paryčiais užėmė nežinomi ginkluoti asmenys. Stengiantis išvengti kruvinų susidūrimų tarp Kijevą remiančių ir už suartėjimą su Rusija pasisakančių pusių, Maskva pradeda karinę parengtį Ukrainos pasienyje. Tuo tarpu Krymo parlamentas ketina svarstyti regiono autonomijos išplėtimo klausimą.
Neramumai Kryme
Neramumai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Krymo parlamento ir vyriausybės pastatus kontroliuoja šio pietinio Ukrainos regiono rusakalbių gyventojų „savigynos“ nariai, pranešė vietos šaltiniai. Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, visame Krymo pusiasalyje prorusiški savanoriai formuoja savigynos būrius, kurie vyksta į šio autonominio regiono sostinę Simferopolį.

Įvykių vietoje esantis „Reuters“ korespondentas sakė, kad ant abiejų pastatų regiono sostinėje Simferopolyje plevėsuoja Rusijos Federacijos vėliavos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ant Krymo parlamento iškeltas Rusijos vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ant Krymo parlamento iškeltas Rusijos vėliava

16.40 val. Sevastopolyje ant valstybinių pastatų neliko Ukrainos vėliavų

Sevastopolyje nuo miesto tarybos pastato ketvirtadienį buvo nuleista Ukrainos vėliava.

Lenino gatvėje, kurioje yra savivaldybė, susirinkę žmonės šį įvykį sutiko džiaugsmingai.

Kol kas virš pastato plevėsuoja vieniša Sevastopolio vėliava.

Anksčiau Ukrainos valstybinė vėliava buvo nuimta nuo Sevastopolio valstybinės administracijos pastato. Ketvirtadienį miesto centre ant valstybinių pastatų neliko nė vienos vėliavos.

Miesto tarybos atstovai kol kas atsisako kalbėtis su žurnalistais apie šiuos įvykius.

14 val. Svarstys autonomijos išplėtimą

Krymo parlamentas ketvirtadienį 14 val. turi pradėti sesiją, kurioje svarstys klausimą dėl autonomijos išplėtimo, agentūrai „Interfax“ sakė parlamentui artimas šaltinis.

Jokių kitų detalių šaltinis nepateikė.

Parlamento pastate jau yra prezidiumo nariai. Žurnalistai taip pat matė, kaip į parlamento pastatą įėjo partijos  „Rusų vienybė“ lyderis Sergejus Aksionovas.

12.52 val. Prie Krymo parlamento – 400 jaunų vyrų su Rusijos ir Krymo vėliavomis

Nuo 300 iki 400 žmonių praėjo pro milicijos kordonus ir prisiartino prie Krymo parlamento pastato Simferopolyje.

Kaip pranešė korespondentai, tie žmonės, daugiausia – jauni vyrai su Rusijos ir Krymo vėliavomis, stovi aikštėje už 30-40 m nuo parlamento.

Jie skanduoja „Rusija, Rusija!“, bet tolesnių veiksmų nesiima.

12.05 val. Krymo Aukščiausiosios Tarybos vadovybė įėjo į parlamento pastatą

Krymo premjeras Anatolijus Mohyliovas pareiškė, kad šios autonominės respublikos vyriausybės ir Aukščiausiosios tarybos pastatus užėmę žmonės nenori derėtis ir aiškinti savo veiksmų priežasčių.

Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, esantis prie Krymo parlamento pastato, premjeras sakė, jog dabar į pastato vidų įėjo Aukščiausiosios tarybos prezidiumo nariai su parlamento pirmininku Volodymyru Konstantynovu priešakyje, kad surengtų prezidiumo posėdį.

11.50 val. Ukraina pareikalavo derybų su Maskva

Ukrainos URM ketvirtadienį iškvietė Rusijos pasiuntinį Kijeve ir pareikalavo nedelsiant surengti konsultacijas su Maskva.

Ministerijos pranešime nurodoma, kad pasiuntiniu Andrejui Vorobjovui buvo įteikta nota, kurioje reikalaujama, kad Krymo uostamiestyje Sevastopolyje veikiančios Rusijos jūrų pajėgų bazės kariai liktų bazės teritorijoje.

„Atskirai buvo pažymėta, kad Rusijos Federacija, esanti šalis garantė pagal 1994 metų gruodžio 5-osios Budapešto memorandumą, yra įsipareigojusi gerbti Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir esamas sienas“, – informavo URM.

Rusija atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių Kijeve, kai Ukrainos parlamentas praeitą šeštadienį nušalino prezidentą Viktorą Janukovyčių.

11.15 val. Nukentėjusiųjų skaičius išaugo iki 35, dvi aukos

Krymo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad žmonių, nukentėjusių per masinį susibūrimą prie šio autonominio regiono Aukščiausiosios Rados, skaičius iki vasario 27 dienos 9 val. ryto padidėjo iki 35 ir kad šeši iš tų žmonių buvo paguldyti į ligonines.

„Du žmonės mirė. Traumos: kaukolės ir smegenų traumos, daugybinės traumos, buku (daiktu padarytos) pilvo traumos“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame Krymo ministerijos pranešime.

Nukentėjusiesiems teikiama visa būtina medicininė pagalba. Anksčiau buvo pranešama apie 30 nukentėjusių žmonių.

Rusijos naikintuvai pasienyje patruliuoja kovinės padėties režimu

Rusijos naikintuvams prie šalies vakarinių sienų buvo nurodyta patruliuoti koviniu režimu, naujienų agentūra „Interfax“ ketvirtadienį citavo Gynybos ministerijos pranešimą.

„Naikintuvai nuolat patruliuoja pasienio regionų oro erdvėje, – sakoma pranešime. – Nuo pat momento, kai buvo gautas aukščiausio lygio karinės padėties signalas, Vakarų karinės apygardos aviacija persidislokavo į operatyvinius aerodromus.“

Ukrainos lyderis perspėja Rusiją nepradėti karinės agresijos

Ukrainos laikinasis lyderis ketvirtadienį perspėjo Kryme bazuojamas Rusijos karines jūrų pajėgas likti savo bazėse.

„Bet koks (Rusijos) kariškių judėjimas už tų teritorijų ribų bus laikomas karine agresija“, – O.Turčynovas sakė parlamentui.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas paragino Rusijos kariškius nesiųsti savo karių už karinių bazių ribų, nustatytų atitinkamomis sutartimis.

„Bet koks kariškių judėjimas už tų teritorijų ribų bus laikomas karine agresija“, – O.Turčynovas sakė parlamentui.

Krymo uostamiestyje Sevastopolyje įsikūrusi pagrindinė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė.

„Kreipiuosi į Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno vadovybę, reikalaudamas, kad visi kariškiai turi likti teritorijose, kurių ribos yra apibrėžtos sutartyse“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

Jis pridūrė davęs nurodymą saugumo pajėgoms panaudoti visas priemones, kad būtų apsaugoti Krymo gyventojai ir išvaduoti ginkluotų užpuolikų užimti pastatai Simferopolyje.

Lenkija baiminasi regioninio konflikto

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sunerimęs dėl situacijos Kryme, nes ji gali išprovokuoti regioninio masto konfliktą.

Vyriausybės įstaigų užėmimą Kryme R.Sikorskis pavadino radikaliu sprendimu.

„Tai – radikalus žingsnis. Noriu perspėti tuos, kas jam ryžosi, taip pat – tuos, kas suteikė jiems atitinkamą galimybę, kad būtent nuo tokių įvykių ir prasideda regioniniai konfliktai“, – sakė ministras per spaudos konferenciją.

„Tai labai pavojingas žaidimas“, – pridūrė jis.

10.50 val. Prie Krymo regiono sostinės artėja Rusijos šarvuočiai

Ukrainos pietinio autonominio Krymo regiono sostinės Simferopolio apylinkėse pasirodė šarvuočiai, veikiausiai priklausantys tame regione besibazuojančioms Rusijos pajėgoms, ketvirtadienį pranešė vienas saugumo šaltinis.

Šarvuotųjų transporterių kolonos važiavo į Simferopolį plentais nuo šiaurinio Ukromnojės priemiesčio ir pietvakarinio Čistenkojės priemiesčio, šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Jie tikriausiai išvažiavo palaikyti asmenų, užėmusių administracinius pastatus Simferopolyje“, – pridūrė agentūros pašnekovas.

Pasak jos, šiuo metu Ukrainos teisėsaugos struktūros ruošiasi užkirsti kelią šarvuočiams įvažiuoti į miestą.

10.20 val. Bandys tartis

Ukrainos autonominio Krymo regiono premjeras Anatolijus Mohyliovas ketvirtadienį mėgins tartis su asmenimis, užėmusiais regioninio parlamento ir vyriausybės pastatus, pranešama vietos vyriausybės tinklalapyje.

A.Mohyliovas paragino gyventojus nesiartinti prie užimtų pastatų ir išlaikyti ramybę, o visas politines jėgas – užtikrinti, kad mieste neprasiveržtų smurtas.

„Šiandien apie 4 val. (vietos ir Lietuvos laiku) ginkluoti asmenys užėmė Krymo Ministrų Tarybos ir Aukščiausiosios Rados pastatus. Kol kas negalime pasakyti, kas tie žmonės; derybos su jais prasidės 9 valandą. Aš dalyvausiu derybose. Operatyviai informuosime Krymo gyventojus apie visus įvykius, kurie klostysis šiandien. Padėtis kontroliuojama; vyksta derybų procesas“, – A.Mohyliovas sakė Krymo radijui ir televizijai.

Ministrų Tarybos pirmininkas nurodė, kad užpuolikai išvedė į lauką žmones, kurie buvo tuose pastatuose, kai jie buvo užimti. Prieš tuos žmones nebuvo smurtaujama.

Pastatus saugojusiems teisėsaugos pareigūnams užpuolikai grąžino tarnybinius ginklus. Dėl susiklosčiusios padėties Simferopolyje buvo paskelbta nedarbo diena. Siekiant sureguliuoti šią padėtį, Krymo valdžios pareigūnai įkūrė specialų štabą.

A.Mohyliovas paragino gyventojus nesiartinti prie užimtų pastatų ir išlaikyti ramybę, o visas politines jėgas – užtikrinti, kad mieste neprasiveržtų smurtas.

„Mums svarbiausia užkirsti kelią konfliktams, kurių buvo vakar (per demonstrantų susirėmimus) prie Krymo Aukščiausiosios Rados pastato. Dėl to (raginu) išlaikyti ramybę; esu nuoširdžiai įsitikinęs, kad Krymo valdžia sureguliuos šią padėtį be padarinių mūsų piliečiams“, – sakė regiono vyriausybės vadovas.

Barikados prie parlamento

Nežinomi asmenys įsiveržė į pastatą, išvarė apsaugininkus ir įžengė į pastato gilumą.

Vienas Krymo regioninio parlamento spaudos centro darbuotojas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad nežinomi asmenys įsiveržė į pastatą, išvarė apsaugininkus ir įžengė į pastato gilumą.

Pasak šaltinio, visiems Krymo Aukščiausiosios Rados darbuotojams buvo nurodyta neatvykti į darbą.

Prie įėjimo į parlamento pastatą buvo pastatyta barikada iš įvairių daiktų – medinių padėklų, šiukšlių konteinerių ir kitokių medžiagų. Aukščiausiosios Rados pastatas buvo apsuptas milicijos.

Prie Krymo ministrų traybos pastato taip pat sutelkta daug teisėsaugininkų. Milicija neleidžia žmonėms prieiti prie užimto pastato.

Šaltinis Krymo parlamente nurodė, kad pastatas buvo užimtas 4 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. Apie 30 ginkluotų žmonių, tarp kurių buvo turinčių automatus, sušaudė stiklines įėjimo duris, įsiveržė vidun ir neutralizavo ten buvusius apsaugininkus.

Šaltinis teigė, kad niekas iš teisėsaugos pareigūnų per tą incidentą nenukentėjo. Vienas įvykių liudininkas, dalyvavęs visą naktį vykusiame prorusiškų aktyvistų mitinge prieš parlamento, sakė „Interfax“, kad į pastatą įsiveržę žmonės dėvėjo karinę aprangą, tačiau be jokių atpažinimo ženklų.

Jis patikslino, kad ginkluoti asmenys suguldė ant žemės prorusiškos demonstracijos dalyvius, įsiveržė į pastatą.

Užpuolikai išvedė iš parlamento pastato jame buvusius milicininkus, o dar po kelių minučių – vieną budintįjį ir sekretorių, kurie buvo Krymo Aukščiausiosios Tarybos pirmininko priimamajame.

Saugumo pajėgose paskelbta nepaprastoji padėtis

Ukrainos pietiniame Krymo regione VRM pajėgų daliniuose ir milicijoje ketvirtadienį buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kai nežinomi ginkluoti asmenys užėmė šios autonominės teritorijos parlamento ir vyriausybės pastatus, pranešė laikinasis vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

„Paryčiais automatais ir kulkosvaidžiais ginkluotas nežinomų asmenų būrys užėmė Krymo Aukščiausiosios Rados pastatą Simferopolyje. Paskelbtas pavojus vidaus kariuomenės daliniuose ir visuose milicijos skyriuose“, – A.Avakovas nurodė pranešime, kurį paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

Ministras pridūrė, kad saugumo pajėgos apsupo kvartalą, kuriame yra Krymo Aukščiausiosios Rados pastatas.

„Taip pat imtasi kitų priemonių, siekiant užkirsti kelią ekstremistiniams veiksmams ir neleisti padėčiai peraugti į ginkluotą susirėmimą miesto centre“, – rašo A.Avakovas.

Susirėmimai tarp totorių ir separatistų

Naktį išgirdau šaudymą. Atėjau ir pamačiau daug žmonių, įeinančių vidun. Kai kurie vėliau išėjo. Nežinau, kiek jų tebėra viduje

Trečiadienį prie parlamento pastato vyko susirėmimai tarp Krymo totorių, palaikančių Ukrainos naujuosius lyderius, ir prorusiškų separatistų.

Ketvirtadienio rytą gatvės aplink parlamentą buvo ištuštėjusios; matėsi tik į darbą einantys žmonės.

„Naktį išgirdau šaudymą. Atėjau ir pamačiau daug žmonių, įeinančių vidun. Kai kurie vėliau išėjo. Nežinau, kiek jų tebėra viduje“, – pasakojo vienas 30-metis Romanas.

Krymą 1954 metais perdavė Ukrainai tuometis Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas.

Pusiasalis, kurio Sevastopolio uostas yra pagrindinė Rusijos karinio Juodosios jūros laivyno bazė, yra vienintelis Ukrainos regionas, kuriame rusai sudaro daugumą, nors kituose rytiniuose regionuose daugeliui gyventojų rusų kalba irgi yra gimtoji.

Krymui tapus paskutine didele prorusiškos opozicijos tvirtove po prezidento Viktoro Janykovyčiaus nuvertimo Kijeve, Ukrainos naujieji lyderiai reiškė susirūpinimą dėl ten stebimų separatizmo ženklų.

Tiurkams artimi Krymo totoriai 1944 metais buvo masiškai ištremti į Vidurinę Aziją tuomečio sovietų diktatoriaus Josifo Stalino.

Dešimtys tūkstančių totorių ėmė grįžti į savo tėvynę Michailo Gorbačiovo perestrojkos metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius