Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25 /18:27

Girdamasis pasiekimais D.Trumpas prajuokino JT Generalinės Asamblėjos dalyvius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, sakydamas kalbą Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje, nepraleido progos pasigirti savo administracijos pasiekimais ir taip sukėlė susirinkusiųjų juoką. JAV prezidentas džiaugėsi sėkmingu dialogu su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu, ragino pasaulio lyderius visiškai izoliuoti „pagrindinį terorizmo rėmėją Iraną“ ir paskelbė, kad JAV nepasirašys JT migracijos pakto.
Donaldas Trumpas JT Generalinėje Asamblėjosje
Donaldas Trumpas JT Generalinėje Asamblėjosje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Per mažiau nei dvejus metus mano administracija pasiekė daugiau nei kuri nors kita administracija mūsų šalies istorijoje. JAV yra stipresnės, turtingesnės ir saugesnės“, – pradėjo kalbą D.Trumpas, šia fraze sukėlęs susirinkusiųjų juoką ir ovacijas.

„Amerika... Tikra tiesa... Nesitikėjau tokios reakcijos, bet gerai“, – po pauzės tęsė JAV prezidentas.

VIDEO: Girdamasis pasiekimais D.Trumpas sukėlė susirinkusiųjų juoką

D.Trumpas Generalinėje Asamblėjoje gyrėsi dialogu su Šiaurės Korėja – šalimi, kurią pernai šiame susitikime grasino „visiškai sunaikinti“.

Pasak JAV prezidento, branduoliniai bandymai buvo sustabdyti, politiniai kaliniai – išlaisvinti, o „raketos nebeskrenda virš Šiaurės Korėjos sienos su Pietų Korėja“.

D.Trumpas padėkojo Šiaurės Korėjos vadovui Kim Jong Unui už „jo drąsą ir žengtus žingsnius“.

Birželį D.Trumpas Singapūre susitiko su Kim Jong Unu. Šalių vadovai pasirašė susitarimą, kad Šiaurės Korėja visiškai atsisakys branduolinių ginklų. Už tai D.Trumpas pažadėjo nutraukti bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas. Tiesa, JAV tokio pažado nesilaikė.

VIDEO: Istorinis susitikimas: Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su JAV prezidentu

„Islamo valstybė“ – sunaikinta

Baltųjų rūmų vadovas taip pat gyrėsi sėkme sustabdžius „kraujo ištroškusius „Islamo valstybės“ žudikus“. Jis pridūrė, kad jei prezidento Basharo al Assado režimas Sirijoje panaudos cheminį ginklą, JAV „į tai atsakys“.

D.Trumpas kalbėjo ir apie Iraną, su kuriuo JAV santykiai šiuo metu yra įtempti. Pasak jo, „Irano lyderiai negerbia savo kaimynių, sienų ar tautų suverenumo teisių“, o Iranas yra pagrindinis terorizmo rėmėjas pasaulyje.

Generalinėje Asamblėjoje kalbėjęs D.Trumpas pasmerkė „siaubingą 2015-ųjų Irano branduolinį susitarimą“, iš kurio šiemet prezidento sprendimu JAV pasitraukė.

Šiuo susitarimu Iranas įsipareigojo sustabdyti branduolinių ginklų programą, o JAV ir Europa – palengvinti sankcijas Teheranui.

Branduolinių ginklų ekspertai tikina, kad Iranas savo pažadų laikėsi. Vis dėlto, D.Trumpas paragino kitas šalis '„visiškai izoliuoti Iraną“.

Kliuvo ir Kinijai

D.Trumpas kalbėjo, kad JAV sistematiškai iš naujo derasi dėl prastų prekybos susitarimų.

„Daug šalių (atstovų) šioje salėje sutiks, kad pasaulinei prekybos sistemai labai reikia pokyčių“, – tikino jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Plūsdamas Kinija dėl prekybos pažeidimų ir JAV intelektinės nuosavybės vagysčių, Baltųjų rūmų vadovas tikino, kad „JAV daugiau netoleruos tokių pažeidimų“.

Ir nors D.Trumpas pabrėžė gerbiantis Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, pareiškė, jog „Amerika visada elgsis pagal nacionalinius interesus“.

Pokyčiai migracijos politikoje

JAV prezidentas tikino, kad Vašingtonas gerbia kitų valstybių migracijos politika, todėl tikisi, jog jos darys tą patį.

D.Trumpas pareiškė, kad JAV nepasirašys JT migracijos pakto, iš kurio pasitraukė dar pernai, o kiekviena šalis turėtų nustatyti savo migracijos politiką.

Jis pareiškė, kad pasaulinė migracijos krizė gali būti išspręsta „paverčiant kiekvieną šalį vėl didžia“. Tai – aliuzija į D.Trumpo rinkimų kampanijos šūkį „paverskime Ameriką vėl didžia“.

JAV pagalba – „draugams“

D.Trumpas tikino, kad JAV skiria daug finansinės pagalbos užsienio šalims, tačiau tai nėra teisinga, kad Jungtinės Valstijos neatgauna šių pinigų.

„Mes patikrinsime, kas veikia, o kas neveikia, ir ar šalys, gaunančios mūsų dolerių ir mūsų apsaugą, dalinasi mūsų interesais“, – kalbėjo D.Trumpas ir pridūrė, kad JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo peržiūrės, kurioms šalims skirti finansinę pagalbą.

„Mes suteiksime paramą toms šalims, kurios mus gerbia, kurios yra mūsų draugės“, – JT Generalinėje Asamblėjoje kalbėjo D.Trumpas.

JAV vadovas, kaltindamas Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nares sudarius naftos kartelį ir „apiplėšinėjant“ pasaulį, paragino sumažinti kuro kainas.

„Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios eksportuoti mūsų perteklinius prieinamus naftos, sodrintos akmens anglies ir gamtinių dujų išteklius, – sakė jis. – OPEC ir OPEC šalys, kaip paprastai, apiplėšinėja likusį pasaulį, o man tai nepatinka. Tai negali patikti niekam.“

Kritika dėl žmogaus teisių

JAV prezidentas kritikavo JT Žmogaus teisių tarybą, kuri, pasak jo, tapo „gėda šiai institucijai“.

D.Trumpas paskelbė, kad JAV į šią tarybą negrįš tol, kol nebus įvykdytos realios reformos. Be to, Valstijos dėl panašių priežasčių nepripažins Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT).

„TBT tvirtina turintis beveik universalią jurisdikciją kiekvienos šalies piliečiams; jis pažeidžia visus teisingumo, sąžiningumo ir tinkamo proceso principus. Niekada nepaaukosime Amerikos suverenumo nerenkamai, neatskaitingai pasaulinei biurokratijai“, – pridūrė jis.

„Amerikos suverenumas niekada nepasiduos neišrinktai, neataskaitingai, globaliai biurokratijai“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius