-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ žemėlapiui – gyventojų cenzūra

Paieškos portalas „Google“, kuris suteikia galimybę rasti ir stebėti pasirinktą vietovę savo interaktyviame žemėlapyje, Didžiojoje Britanijoje susidūrė su cenzūra. Satelitinėse nuotraukose, kuriose detaliai matyti šimtai miestų bei miestelių gatvių, buvo pašalintos iš šio žemėlapio, mat to reikalavo nepatenkinti gyventojai.
„Google“
„Google“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepasitenkinimą sukėlė ne kas kita, kaip, kai kam pasirodę „netinkami“, vaizdai pernelyg detaliuose žemėlapio fotografijose. Tiksliau, nuotraukose aiškiai matyti kaip, pavyzdžiui, vyras įeina į sekso prekių parduotuvę, policija suima nusikaltėlį arba vyras, kuriam po vakaro linksmybių pasidarė bloga ir jis išdėjo visą savo skrandžio turinį čia pat, gatvėje.

Save ar kaimynus atpažinę žmonės ėmė reikalauti, kad tokios detalios žemėlapio nuotraukos būtų pašalintos, o ateityje „Google“ žemėlapio iš palydovo kosmose sudarytojai atidžiau rinktųsi, ką publikuoti viešai, rašo britų laikraščiai.

Tačiau pašalinus minėtų vietovių nuotraukas iš „Google“ žemėlapio, jų vietoje liko juodos dėmės su užrašais „ši nuotrauka laikinai yra nepasiekiama“. Maža to, nors „netinkamo turinio“ nuotraukos ir buvo išimtos iš interaktyvaus Didžiosios Britanijos žemėlapio, jas galima pamatyti iš kitų žemėlapio vietų, pasirinkus tam tikrą rakursą.

Anot atsakingo už Britanijos „Google“ žemėlapį asmens, žemėlapį sudaro milijonai fotografijų, taigi yra sunku sužiūrėti, kuriose atsitiktinai tuo metu esantys žmonės gali būti nepatenkinti. Tam tikra atranka, žinoma, egzistuoja, tačiau nebuvo tikėtasi, kad patys žmonės imsis cenzoriaus vaidmens ir taip griežtai bei skandalingai reikalaus iškarpyti žemėlapį dėl jiems neįtikusių vaizdų.

Ianas Brownas, kuris yra asmeninės informacijos apsaugos ekspertas, pareiškė, jog jo nė kiek neustebino tas faktas, kad interneto žemėlapyje atsirado daugybė nuotraukų, papiktinusių gyventojus.

„Google“ klaida, anot eksperto, yra tai, jog jie nepadarė kelių tos pačios vietos nuotraukų. Esant vienai netinkamai, ją galima būtų pakeisti kita. Šiuo atveju, žemėlapyje liko daugybė juodų dėmių.

„To mes ir tikėjomės iš privataus sektoriaus, kuris ir yra savotiškas cenzorius, padedantis „Google“ komandai išvengti klaidų.“ Ir iš tikrųjų, juk kas geriau nei vietinės gatvės gyventojai gali pamatyti, kas tinkama, o kas prasilenkia su etiško viešojo demonstravimo normomis.

„Google“ klaida, anot eksperto, yra tai, jog jie nepadarė kelių tos pačios vietos nuotraukų. Esant vienai netinkamai, ją galima būtų pakeisti kita. Šiuo atveju, žemėlapyje liko daugybė juodų dėmių.

„Google“ taip pat turėtų labiau susitelkti ties asmeninės informacijos saugojimu. Pavyzdžiui, automobilių numeriai ar žmonių veidai nuotraukose turėtų būti retušuoti taip, kad taptų neatpažįstamais.

Praėjusiais metais Britanijos asmeninę informaciją saugantys organai patvirtino, jog tinkamai specialia programa padaryti „išplaukę“ nuotraukose žmonių veidai ir mašinų numeriai yra pakankama, kad asmeninė informacija būtų apsaugota.

„Google“ paslauga, kuri leidžia matyti detalų gatvių vaizdą „Street View“ pirmą kartą atsirado prieš beveik dvejus metus Jungtinėse Amerikos valstijose. Dabar smulkias miestų bei miestelių nuotraukas gali matyti Japonijos, Australijos, Naujosios Zelandijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos bei Nyderlandų gyventojai.

Didžiojoje Britanijoje kol kas galima su visomis smulkmenomis peržiūrėti 25 miestus. Su laiku šis skaičius turėtu augti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius