Goro provincijoje atidarytas pirmasis moterų bendrabutis

Sausio 7 d. Afganistano Goro provincijoje, kurioje veikia Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė (PAG), buvo atidarytas pirmasis moterų bendrabutis. Naujai pastatytame bendrabutyje galės apsistoti ne tik vietos mokytojos, savo kvalifikaciją tobulinančios mokytojų rengimo centre, bet ir moterys iš visos provincijos, dalyvaujančios įvairiuose renginiuose ir profesinio rengimo kursuose.
Goro provincijoje atidarytas pirmasis moterų bendrabutis
Goro provincijoje atidarytas pirmasis moterų bendrabutis / PAG-16 nuotr.

Atidarymo ceremonijos metu sveikinimo kalbas sakė PAG-16 vadas pulkininkas Linas Kubilius, Goro provincijos gubernatorius Sayedas Anwaras Rahmatis, Goro provincijos švietimo departamento direktorius Sibqatullah Akbaris ir kiti vietos valdžios atstovai.

„Tai pirmasis moterų bendrabutis Čagčarane ir visoje Goro provincijoje. Jo pastatymas atvėrė galimybę Čagčarano mieste lankytis ir ilgesniam laikui apsistoti ne tik vietos, bet ir tolimesniuose Goro provincijos rajonuose gyvenančioms moterims“, – sakė PAG-16 Civilių ir karių bendradarbiavimo (CKB) grupės vadas majoras Erlandas Snieškus. Anot karininko, iki šiol tokios galimybės Goro provincijos moterys, siekiančios profesinio tobulinimosi, neturėjo.

Jei moteris iš tolimesnio rajono neturėdavo giminių ar pažįstamų Čagčarano mieste, jai būdavo užkertamos galimybės čia apsistoti ilgesniam laikui. Šio projekto įgyvendinimas praplėtė galimybes moterims ne tik siekti aukštesnio išsilavinimo – tai svarbus žingsnis stiprinant moterų teises ir suteikiant joms papildomas galimybes siekti išsilavinimo ir plėsti savo veiklą visuomeniniame gyvenime.

Japonijos vyriausybė šio moterų bendrabučio statybai ir įrengimui skyrė beveik 700 tūkst. litų. Naujai pastatytame bendrabutyje įrengti visi būtini patogumai, čia visus metu galės apsistoti iki 100 moterų. Nuo atidarymo dienos visais moterų bendrabučio administravimo klausimais ir technine priežiūra rūpinsis Afganistano nevyriausybinė moterų teisių gynimo organizacija, o pastatą saugos vietos policija.

Lietuva planuoja iki 2013 metų pabaigos išvesti savo karius iš Afganistano Goro provincijos ir užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją. Šiuo metu Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnauja 16-oji Lietuvos karių pamaina. Lietuvos karių atitraukimo iš Goro provincijos PAG veikloje dar dalyvaus misiją užbaigianti 17-oji Lietuvos karių pamaina. Kartu su Lietuvos kariais Goro provincijos atkūrimo grupėje taip pat tarnauja kariai iš Gruzijos ir Ukrainos.

Lietuvos vadovaujama karinė-civilinė Goro provincijos atkūrimo grupė buvo įsteigta 2005 metais, ji yra NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane dalis.

Provincijos atkūrimo grupės civilį elementą, kuriam vadovauja Lietuvos specialiosios misijos Afganistane diplomatai, sudaro atstovai iš Japonijos ir JAV, jie vykdo ir koordinuoja vystomojo bendradarbiavimo projektus. Prie Goro provincijos atkūrimo grupės veiklos taip pat prisideda Gore dirbantys Europos Sąjungos vadovaujamos vietos policijos mokymo misijos (angl. EUPOL) pareigūnai iš Čekijos, Kroatijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Lietuvos kariuomenė tarptautinėje operacijoje Afganistane dalyvauja nuo 2002 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius