Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Goro provincijoje Lietuvos karo policininkai parengė daugiau nei 700 vietos pareigūnų

Praėjusią savaitę Lietuvos kariuomenės Policijos patarėjų grupės kariai ir pareigūnai Goro provincijos Afganistano nacionalinės policijos štabe Čagčarane po beveik mėnesį trukusio vertinimo vietos policijos mokymo centro instruktoriams – šešiems afganų policijos puskarininkiams ir vienam karininkui – įteikė kvalifikaciją patvirtinančius sertifikatus. Nuo 2010 m. rudens, kai savo veiklą Afganistane pradėjo Policijos patarėjų grupė, keturios jos pamainos Goro provincijoje iš viso apmokė daugiau nei 700 policininkų.
Afganistano policininkų mokymai
Afganistano policininkų mokymai / KAM archyvo ir PPG nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, tai buvo paskutiniai, lapkričio mėnesio viduryje misiją baigiančios Lietuvos policijos patarėjų grupės surengti kursai Afganistano nacionalinės policijos pareigūnams. Per dvejus metus trukusią misiją Lietuvos kariai ir pareigūnai taip pat padėjo Afganistano nacionalinei policijai įsteigti mokymo centrą, rengė Goro provincijos policininkams kvalifikacijos kėlimo kursus ir mokymus, konsultavo kasdieninėje veikloje.

Lietuvos kariai taip pat tarpininkavo vystant projektus logistikos ir personalo srityse, dalyvavo bendrose operacijose ir jungtiniuose patruliuose. Vien Policijos mokymo centre surengta 11 Bazinių patrulio kursų, trys Seržanto kursai, apmokyti oro uosto apsaugos specialistai, provincijos gubernatoriaus ir kitų vadovybės pareigūnų asmeninės apsaugos pareigūnai, organizuota keletas pirmosios medicininės pagalbos mokymų ir žinių atnaujinimo kursų Provincijos Greitojo reagavimo kuopos policininkams.

Paskutinė PPG pamaina, baigdama veiklą Goro provincijoje perduos Afganistano nacionalinei policijai atsakomybę už policijos pareigūnų profesinį rengimą. Grupės parengti afganistaniečių policininkai patys organizuos kursus ir rengs savo kolegas.

Lietuvos vadovaujamos misijos pamainose tarnavo Lietuvos kariuomenės Karo policijos, Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai.

„Oficialus instruktorių vertinimas ir sertifikatų įteikimas – tai ne tik puiki proga prasmingai užbaigti misiją, bet ir savotiškas Policijos patarėjų grupės instruktorių dvejų metų veiklos Goro provincijoje įvertinimas“, – sertifikatų įteikimo ceremonijos metu sakė PPG vadas majoras Darius Bartaševičius.

Rugsėjo–spalio mėnesiais PPG kariai stebėjo Afganistano policijos mokymo centro personalo vedamus teorinius ir praktinius užsiėmimus, dalyvavo lauko pratybose. Užsiėmimų metu Lietuvos kariai ir pareigūnai vertino, kaip afganistaniečių instruktoriai sugeba sudaryti mokymo tvarkaraščius, parengti mokymo žurnalus, pasirengti užsiėmimas, motyvuoti kursantus, bendrauti su auditorija, metodiškai perteikti žinias. Afganistano pareigūnai buvo vertinami pagal PPG instruktorių, Goro provincijos policijos vadovybės, NATO Mokymo misijos Afganistane (angl. NATO Training Mission Afghanistan, NTM-A) ir Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo specialistų nustatytus instruktorių vertinimo kriterijus.

„Visi teigiamai įvertinti instruktoriai puikiai įsisavino dėstomas žinias ir įgijo pakankamai praktinių įgūdžių, kad galėtų savarankiškai tęsti mokymo centro veiklą“, – kalbėjo PPG instruktorius, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas Artūras Vaitiekus.

Nuo 2011 m. pabaigos Policijos patarėjų grupės kariai ir pareigūnai pagrindinį dėmesį skyrė Afganistano policijos mokymo centro instruktorių rengimui ir sėkmingam mokymo centro veiklos perdavimui vietos policijos vadovybei.

Sertifikatų įteikimo ceremonijoje dalyvavo Goro provincijos policijos vadovybė, mokymo centro personalas ir Greitojo reagavimo kuopos policininkai. Policijos viršininkas pulkininkas Delawaras Shachas Delawaras savo kalboje padėkojo PPG kariams ir pareigūnams už profesionaliai atliktas užduotis mokant vietos policininkus, paramą operacijų metu ir pagalbą patariant štabo karininkams.

„Jūs atvykote čia kaip patarėjai, o išvykstate kaip artimi mūsų draugai“, – Lietuvos kariams ir pareigūnams įteikdamas nacionalinius apsiaustus (afg. chapan) sakė plk. D. Shachas Delawaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius