-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikams sužibo viltis atsitiesti: prisaikdintas naujasis premjeras Lukas Papademas

Graikijoje prisaikdintas naujasis ministras pirmininkas Lukas Papademas, vadovausiantis vienybės vyriausybei, kuriai tenka užduotis patvirtinti sutartą su Europos Sąjunga (ES) pagalbos sandorį ir ištraukti šalį iš bankroto.
Lukas Papademas
Lukas Papademas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

L.Papademo prisaikdinimo ceremonija prasidėjo netrukus po 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, dalyvaujant Graikų bažnyčios arkivyskupui Jeronimui, ir vadovaujant šalies prezidentui Karoliui Papulijui bei stebint naujojo ministrų kabineto nariams.

Prisaikdinta ir visa naujoji vienybės vyriausybė, kurioje yra ir buvęs ES komisaras bei keli radikalių dešiniųjų parlamentarai.

Finansų ministru lieka Evangelas Venizelas, sakoma oficialiame pranešime. Tvirtam 54-mečiui finansų ministrui, kuris pastaruosius penkis mėnesius stengėsi išvairuoti Graikiją per euro zonos krizę, tenka labiausiai nepavydėtina užduotis planetoje – ištraukti skolų apimtą Graikiją iš bedugnės.

Buvęs Europos aplinkosaugos komisaras Stavras Dimas paskirtas vadovauti užsienio reikalų ministerijai.

S.Dimas ir kiti pagrindinės opozicinės konservatyvios Naujosios demokratijos partijos nariai pateko į ministrų kabinetą po ketvirtadienį baigtų derybų dėl valdžios pasidalijimo su valdančiąja socialistų partija PASOK bei mažesne dešiniąja partija „Laos“.

Iš pasitraukusios socialistų vyriausybės savo postus išsaugojo 13 ministrų, o konservatoriams dar teko gynybos ministro postas, kuriame dirbs buvęs Atėnų meras Dimitris Avramopulas.

Nacionalistai gavo infrastruktūros ministro pareigas ir tris žemesnio rango ministrų postus.

Daugelis Graikijos žiniasklaidos leidinių savo pirmuosiuose puslapiuose penktadienį skelbė skambias antraštes, tokias kaip „Nauja era“ arba „Viltis grįžta“, tačiau taip pat perspėdami, kad laukia dideli iššūkiai.

Daugelis Graikijos žiniasklaidos leidinių savo pirmuosiuose puslapiuose penktadienį skelbė skambias antraštes, tokias kaip „Nauja era“ arba „Viltis grįžta“, tačiau taip pat perspėdami, kad laukia dideli iššūkiai.

Atėnuose žmonės atrodė nusiteikę optimistiškai, kad valdžios vairas perimamas iš politikų, kurie, kaip žinoma, labiau paisydavo asmeninės naudos negu nacionalinių interesų, ir perduodamas nepriekaištingos reputacijos technokratui, kuris galbūt įstengs apsaugoti šalį nuo dar didesnio ekonomikos nuosmukio.

„Graikijai nebus lengva išeiti iš šio tunelio, bet tikiuosi, kad Papademas padės pamatus Graikijos ekonomikos atsigavimui. Tai gera pradžia“, – sakė 42 metų trenerė Marija Apostolu, laukusi autobuso sostinės centre.

„Esu išties laiminga, kad jis ne politikas... Politikai atsakingi už šią padėtį. Taigi, geriau, kad mums vadovaus technokratai“, – pridūrė ji.

Graikijoje ištisus mėnesius tęsėsi protestai, o praeitą mėnesį vyko įnirtingi susirėmimai tarp demonstrantų ir policijos. Tuo tarpu ketvirtadienio vakarą apie 8 tūkst. Komunistų partijos šalininkų dalyvavo eitynėse prie parlamento, skanduodami „Daugiau jokio diržų veržimo!“

L.Papademui taip pat teks kaip nors susitarti su streikuoti nesibodinčiu viešuoju sektoriumi.

Tuo tarpu politikos ekspertai mano, kad abi pagrindinės šalies partijos veikiausiai stengsis atsiriboti nuo griežtų taupymo priemonių, varžydamosi dėl populiarumo prieš pirmalaikius rinkimus, kuriuos planuojama surengti vasario 19 dieną.

Naujasis Graikijos premjeras – patikimas finansų technokratas

L.Papademas, penktadienį prisaikdintas Graikijos vienybės vyriausybės vadovu, yra laikomas patikimu finansų technokratu, tinkamu stoti prie šalies vairo brendant iš didelės skolų krizės.

Iki praeitų metų Europos centrinio banko (ECB) pirmininko pavaduotoju dirbęs L.Papademas daugelio analitikų buvo laikomas šios institucijos varikliu ir įgijo didelį tarptautinį autoritetą dėl savo finansinių sugebėjimų.

Tačiau šis 64 metų akiniuotas ekonomistas, laikomas įgudusiu užkulisių vadybininku, vengia būti dėmesio centre.

Kelerius metus jis sėdėdavo spaudos konferencijose šalia buvusio ECB vadovo Jeano Claude'o Trichet, tačiau beveik niekada neįsiterpdavo, o klausimus dažniausiai peradresuodavo savo viršininkui.

Daugelio nuomone, būtent šis ramus technokratas gali padėti užbaigti daugelį mėnesių trukusias politines rietenas ir vesti Graikiją į naujus rinkimus, siekiant užtikrinti gyvybiškai svarbios finansinio gelbėjimo sutarties su ES įgyvendinimą.

Dienraštis „Kathimerini“ reiškė viltį, kad L.Papademas taps žmogumi, pajėgsiančiu atitolinti Graikiją nuo ekonomikos katastrofos slenksčio.

„Jeigu Papademas nepriims šio vaidmens, išties nežinome, kas kitas galėtų tai padaryti“, – rašo laikraštis.

Neabejotina, kad L.Papademas yra tvirtas ES šalininkas – jis vadovavo Graikijos perėjimui nuo drachmos prie euro, o jo akademiniuose darbuose daugiausiai dėmesio skiriama vieningosios valiutos teorijai.

Tačiau neseniai dienraštyje „To Vima“ paskelbtame straipsnyje jis perspėjo, kad vertimas bankus prisiimti milžiniškus nuostolius, nurašant dalį Graikijos skolų, gali sukelti „svarbių pavojų“.

Jeigu Papademas nepriims šio vaidmens, išties nežinome, kas kitas galėtų tai padaryti, – rašė laikraštis „Kathimerini“.

„Potenciali skolų restruktūrizavimo ekonominė nauda bus daug mažesnė negu dažnai prognozuojama, be to ši procedūra kelia svarbių pavojų Graikijai ir euro zonai“, – rašė L.Papademas.

Bankai galiausiai sutiko nurašyti pusę savo investicijų į Graikijos obligacijas, beveik trečdaliu sumažinant 350 mlrd. eurų šalies skolų naštą – pagal susitarimą, kurio įgyvendinimą gali tekti prižiūrėti L.Papademui.

Jis yra gerbiamas ne vien užsienyje, bet ir Graikijoje.

Anksčiau L.Papademas vadovavo savo šalies centriniam bankui ir dirbo profesoriumi Atėnų universitete, o pastaruoju metu buvo postą paliekančio premjero Georgo Papandrėjo patarėjas ekonomikos reikalams.

Kaip ir G.Papandrėjas, jis studijavo Jungtinėse Valstijose ir įgijo elektros inžinieriaus magistro diplomą, o taip pat apgynė filosofijos daktaro disertaciją Masačusetso technologijų institute.

Baigęs darbą ECB, jis vėl išvyko kitapus Atlanto vandenyno ir tapo Harvardo universiteto profesoriumi.

Kita vertus, buvo kai kurių abejonių, ar L.Papademas grįš į Atėnus, jeigu jam bus pasiūlytas premjero postas. Birželį jis atmetė G.Papandrėjo pasiūlymą tapti finansų ministru.

Tačiau L.Papademui veikiausiai nebūtų nepažįstamas jo šalies finansus apėmęs chaosas: Harvarde jis dėsto kursą „Pasaulinė finansų krizė: politinis atsakas ir iššūkiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius