Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos Vyriausybei paskelbus taupymo vajų prasidėjo streikų banga (nuotraukos)

Dėl viešojo sektoriaus darbuotojų streiko trečiadienį Graikijoje sustabdyti lėktuvų skrydžiai, uždaryta daug valstybinių mokyklų ir įstaigų, o šie protestai tapo pirmuoju išbandymu ministrų kabinetui, mėginančiam sumažinti milžinišką valstybės skolą, kuri sudrebino euro zoną.
Masiniai protestai Graikijoje
Masiniai protestai Graikijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Taupymas Streikas

Tarptautiniai investuotojai, kreditų reitingų agentūros ir Europos Sąjungos (ES) lyderiai atidžiai stebi šio vienos paros streiko eigą ir Vyriausybės atsaką.

Jie teigia, kad Graikija, kurios gatvių protestuose dažnai prasiveržia smurtas, negaus paramos dykai, ir ragina Vyriausybę laikytis tvirtai.

Šimtai viešojo sektoriaus darbuotojų profesinės sąjungos ADEDY narių, kurie mojavo vėliavomis ir mušė būgnus, žygiavo centrinėmis Atėnų gatvėmis, stebint riaušių policijai. Vėliau trečiadienį planuojama surengti demonstraciją prie parlamento rūmų. Tačiau apskritai Graikijos sostinėje ramu.

Daugelis ministerijų ir mokyklų darbuotojų atėjo į darbą, o paprasti graikai gatvėse sakė, jog dar per anksti peikti socialistų Vyriausybės pastangas sutvarkyti smarkiai pašlijusią šalies finansinę padėtį.

„Ar tie protestai išgelbės ekonomiką? – klausė 58 metų Vasilis Bernalis, pardavinėjantis gatvėje obuolius ir bananus. – Turime padėti Vyriausybei pasiekti sėkmę. Jeigu jai nepavyks, tada visi turėsime teisę protestuoti. Tai būtų neatleistina.“Ar tie protestai išgelbės ekonomiką? – klausė 58 metų Vasilis Bernalis, pardavinėjantis gatvėje obuolius ir bananus.

ES lyderiai ketina aptarti padėtį Graikijoje specialiajame ekonomikos viršūnių susitikime, kuris vyks Briuselyje. Tuo tarpu akcijų kainos finansų rinkose trečiadienį patraukė į viršų, sustiprėjus viltims, kad 27 šalių Bendrija nuspręs suteikti pagalbą į bėdą patekusiai narei.

Graikijos viešojo sektoriaus streikas buvo paskelbtas kitą sieną po to, kai ministrų kabinetas pristatė naujas priemones, kurios, kaip tikimasi, padės sumažinti biudžeto deficitą.

Planuojama, kad sumažinus biudžetinių darbuotojų atlyginimus ir padidinus mokesčius, nors tokiems žingsniams įnirtingai priešinasi profesinės sąjungos, valstybei šiemet pavyks sutaupyti 800 mln. eurų (2,76 mlrd. litų).

Profesinės sąjungos protestuoja prieš biudžetininkų atlyginimų mažinimą, taip pat sprendimą nurėžti priedus, kuriuos daugelis graikų gauna su baziniu atlyginimu. Be to, piktinamasi planais palikti tik kas penktą viešajame sektoriuje likusią laisvą darbo vietą. Aktyvistai sako, jog dėl mokesčių reformų, kurios taip pat yra ES remiamo Graikijos finansų gelbėjimo plano dalis, labiausiai nukentės neturtingieji.

Praeitą savaitgalį paskelbti apklausų rezultatai rodė, kad dauguma graikų pritaria Vyriausybės planuojamoms reformoms.

Panašu, kad Vyriausybei taip pat laikinai pavyko išvengti atskiro ūkininkų protesto: akcija, kurios metu buvo blokuojami keliai ir viena sienos su Bulgarija perėja, buvo nutraukta trečiadienį, nes ją norėjo tęsti tik keli protestuotojai.

Tikimasi, kad per trečiadienio streiką nekils smurto proveržių, tačiau jis tikriausiai bus tik pirmasis iš daugelio profesinių sąjungų protestų, kurių poveikis priklausys nuo Vyriausybės gebėjimo atkurti pasitikėjimą Graikijos ekonomika. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius