-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikiją krečia riaušės dėl naujų taupymo priemonių

Šimtai jaunuolių trečiadienį niokojo ir plėšė parduotuves Atėnų centre bei susirėmė su riaušių policija per didžiulę demonstraciją prieš naujas skausmingas diržų veržimo priemones, kurioms parlamentas pritarė per preliminarų balsavimą.
Protestuotojai į Graikijos policininkus svaidė molotovo kokteilius
Protestuotojai į Graikijos policininkus svaidė molotovo kokteilius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios riaušės kilo dviejų parų visuotinio streiko pirmąją dieną. Dėl šio streiko gyvenimas Graikijoje buvo paralyžiuotas: kelioms valandoms buvo sustabdyti skrydžiai, keltai neišplaukė iš uostų, nedirbo muitinės, parduotuvės ir bankai.

Daugiau nei 100 tūkst. išėjo į gatves Graikijos sostinėje, demonstruodami nepasitenkinimą naujomis valstybės išlaidų taupymo priemonėmis, įskaitant mokesčių didinimą, tolesnį pensijų ir atlyginimų mažinimą, 30 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų pervedimą į „darbo rezervą“, mokant sumažintą atlyginimą, kolektyvinių darbo sutarčių įšaldymą.

Tačiau Graikijos piliečiai sako smarkiai kenčiantys nuo kitų jau pusantrų metų vykdomų taupymo priemonių.

„Tiesiog nebegalime daugiau kęsti. Jaučiamas nusivylimas, pyktis ir kartėlis“, – sakė Atėnų savivaldybės darbuotoju profsąjungos vadovas Nikas Anastasopulas, dalyvaujantis demonstracijose nuo trečiadienio ryto.

Trečiadienio vakarą 300 vietų parlamentas 154 balsais prieš 141 preliminariai pritarė naujajam teisės aktui.

Antrasis galutinis balsavimas dėl šio projekto straipsnių vyks ketvirtadienį. Komunistų partijos palaikomos profsąjungos pagrasino ketvirtadienį apsupti parlamento pastatą ir neįleisti į jį deputatų, kad būtų sutrikdytas balsavimas.

Šios reformos tokios nepopuliarios, kad netgi kai kurie valdančiosios Socialistų partijos įstatymų leidėjai užsiminė galintys balsuoti prieš bent kai kurias priemones. Tačiau finansų ministras Evangelas Venizelas tvirtina, kad kito pasirinkimo nėra, tik priimti sunkumus.

„Turime paaiškinti visiems šiems nepatenkintiems žmonėms, kurie mato, kaip keičiasi jų gyvenimas, jog šalis išgyvena dar ne patį blogiausią krizės etapą, – ministras sakė parlamente. – Šios skausmingos pastangos būtinos, siekiant išvengti didžiausio, giliausio ir sunkiausio lygio krizės. Skirtumas tarp sunkios padėties ir katastrofos yra didžiulis.“

Likus kelioms valandoms iki balsavimo trečiadienį, per vieną iš didžiausių kada nors Atėnuose vykusių demonstracijų prasiveržė smurtas, kai kaukėmis ir gobtuvais veidus prisidengę jaunuoliai apmėtė riaušių policininkus prie parlamento Molotovo kokteiliais ir marmuro nuolaužomis, atskeltomis nuo pastatų, metropoliteno stočių ir šaligatvių.

Policija atsakė ašarinėmis dujomis ir garsinėmis granatomis. Pasak pareigūnų, per susirėmimus nukentėjo 50 policininkų ir bent trys demonstrantai, o 33 asmenys buvo sulaikyti, siekiant apklausti, arba suimti dėl dalyvavimo riaušėse. Taip pat buvo lengvai sužeisti bent trys žurnalistai.

Dar nesibaigus demonstracijoms policija grūmėsi su jaunuoliais, kurie padeginėjo šiukšlių krūvas šalutinėse gatvėse netoli Atėnų centrinės Konstitucijos aikštės ir Monistirakio rajono, kurį gausiai lanko turistai.

Tiršti dūmai kilo nuo degančių šiukšlių krūvų ir autobusų stotelių, o platūs sostinės prospektai buvo nusėti nuolaužomis. Vienas riaušininkų sviestas Molotovo kokteilis padegė prezidento gvardijos sargybos postą prie Nežinomo kareivio kapo šalia parlamento pastato.

Graikijos antrajame didžiausiame mieste Salonikuose protestuotojai išdaužė apie dešimties parduotuvių vitrinas, keršydami dėl jų savininkų sprendimo neprisidėti prie streiko, taip pat nusiaubė penkis bankų pastatus ir bankomatus. Policija leido ašarines dujas ir sprogdino garsines granatas.

Visuotinis streikas tęsis ketvirtadienį; prie jo prisidės visų sektorių darbuotojai, pradedant dantistais, ligoninių gydytojais ir teisininkais, baigiant mokesčių rinkėjais, taksi vairuotojais, kalėjimų sargybiniais, mokytojais ir uostų darbininkais.

Oro dispečeriai nusprendė sutrumpinti savo streiką nuo dviejų parų iki 12 valandų, todėl trečiadienio popietę lėktuvai jau galėjo kilti ir tūpti.

Tuo tarpu kitos Europos šalys mėgina sukurti platesnį gilėjančios skolų krizės sprendinį prieš ateinantį savaitgalį Briuselyje vyksiantį Bendrijos viršūnių susitikimą.

Šiemet paaiškėjo, kad Graikijai suteikta pirmoji paskola neveikia kaip tikėtasi, o Europos lyderiai nutarė paskolinti Atėnams dar 109 mlrd. eurų.

Tačiau dar nėra galutinai susitarta dėl šio finansinio gelbėjimo paketo struktūros, įskaitant privačiojo sektoriaus dalyvavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius