Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Graikija nuo nepageidaujamų imigrantų iš Turkijos atsitvers tvora pasienyje

Graikijos vyriausybė planuoja pastatyti 206 kilometrų ilgio sieną, turinčią šalį apsaugoti nuo nepageidaujamų migrantų iš Turkijos, vadovaujantis Jungtinių Valstijų pavyzdžiu atsitverti nuo Meksikos, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė "EUobserver".
Imigrantai iš Turkijos
Imigrantai iš Turkijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos piliečių apsaugos jaunesnysis ministras Christas Papucis, kuris anksčiau buvo Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaras, šiuos planus paskelbė penktadienį duodamas interviu Atėnų naujienų agentūrai.

„Bendradarbiavimas su kitomis ES šalimis vyksta gerai. Dabar planuojame pastatyti tvorą, kad išspręstume neteisėtos migracijos klausimą“, – pabrėžė jis.

„Graikijos visuomenė pasiekė ribą, įsileisdama neteisėtus migrantus, – pridūrė ministras. – Esame visiškai apsisprendę dėl šio klausimo. Be to, norime suduoti lemiamą smūgį migrantų gabenimo tinklams, kurie prekiauja žmonėmis ir jų geresnio gyvenimo viltimis“.

Ch.Papucis šį sumanymą palygino su planais pastatyti 1 050 kilometrų ilgio tvorą palei Arizonos, Kalifornijos, Naujosios Meksikos ir Teksaso sieną su Meksika.

Vašingtonas šiam projektui per pastaruosius penkerius metus skyrė 2,4 mlrd. dolerių. Iš banguotos skardos pastatyta 4,5 metrų aukščio tvora su įrengtomis stebėjimo kameromis, palei kurią džipais važinėja patruliai ir skraido bepiločiai lėktuvai, iš pradžių sukėlė žmogaus teisių ir aplinkos apsaugos aktyvistų pasipiktinimą, tačiau šį projektą palaiko daug JAV gyventojų.

ES ir Turkija kol kas nereagavo į pastaruosius Graikijos planus, nors jie tikriausiai daugeliui sukels nusivylimą.

Briuselio santykiai su Ankara tebėra šaltoki, o derybos dėl Turkijos narystės ES vyksta vangiai. Istoriškai prieš pietinę kaimynę nusistačiusių Atėnų planuojama statyti siena gali tapti dar vienu ES antipatijos Turkijai simboliu, nors pati Bendrija neretai protestuodavo dėl Izraelio sprendimo atsitverti nuo palestiniečių teritorijų,

Tuo tarpu Europos Komisija paskelbė iki šių metų kovo 2 dienos pratęsianti Greitojo reagavimo pasienio komandų (RABIT) misiją ir per ateinantį pusmetį skirsianti 9,8 mln. eurų (33,8 mln. litų), siekiant palengvinti gyvenimo sąlygas Graikijoje veikiančiuose migrantų sulaikymo centruose. Iš šių lėšų taip pat bus finansuojamos prieglobsčio suteikimo ir migracijos reikalų konsultantų darbas Atėnuose.

RABIT misiją vykdo 175 ginkluoti pasieniečiai iš 25 ES šalių, vadovaujami Varšuvoje veikiančios Bendrijos pasienio kontrolės agentūros „Frontex“.

Graikija yra vieni iš pagrindinių vartų, pro kuriuos į ES plūsta neteisėti migrantai iš Afrikos ir Azijos. Komentuodamas RABIT veiklą, Briuselis nurodė, kad praeitą spalį, prieš dislokuojanti šias pajėgas, prie Graikijos sienos buvo sulaikyti 7 586 ją neteisėtai kirtę asmenys, o lapkritį tokių migrantų buvo tik 4 270.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje