Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikija pareikalavo iš Vokietijos tokio žalos atlyginimo, kuris beveik padengtų jos skolą

Graikijos parlamentas nusprendė pareikalauti iš Vokietijos 279 milijardų eurų kompensacijos už žalą, padarytą nacių Vokietijos okupacijos Antrojo pasaulinio karo metu, skelbia „The Telegraph“.
Aleksis Cipras ir Angela Merkel.
Aleksis Cipras ir Angela Merkel. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

Parlamentinis komitetas, kurį suburti pasiūlė pats Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras, tokią sumą pasiūlė sudėjęs įvairius nuostolius, kuriuos Trečiojo Reicho valdymas padarė Graikijai, tarp jų – archeologinių vertybių vagystes bei pasinaudojimą Graikijos bankais.

Trečiojo Reicho okupacijos metu vien Atėnuose iš bado mirė apie 40 tūkstančių gyventojų. Ankstesniais apskaičiavimais Graikija reikalavo 160 milijardų eurų kompensacijos. Dabartinis reikalavimas siektų ir netgi viršytų dešimtadalį metinio Vokietijos bendro vidaus produkto.

Graikijos lyderis A.Cipras pavadino šį klausimą ir moraliniu, ir etiniu. Naujausios apklausos rodo, kad net 80 procentų Graikijos gyventojų palaiko šį siūlymą. Graikijos skola šiuo metu siekia 315 milijardų eurų.

Vokietijos finansų ministras suskubo paskelbti, kad jokie Graikijos reikalavimai nebus svarstomi. Tą patvirtino ir kanclerė Angela Merkel, paskelbdama, kad senos žaizdos nebus atvertos, o Vokietija savo kaltes atpirko jau 1960-ųjų metų susitarimu.

Tuo metu Graikijos ministras pirmininkas A.Cipras, pradėdamas parlamentinę sesiją, sakė: „Po penkerių metų parlamentinės tylos dėl ypatingos reikšmės reikalų, nulėmusių tokį skolos augimą, mes pagaliau pradėjome procesą, kuris suteiks atsakymus į visus Graikijos žmonių klausimus“.

Finansų ministras Janis Varufakis teigė, kad tokia finansinė našta, kurią turi atlaikyti Graikija, yra sukurta nesąžiningai. „Didžiausia pasaulio istorijoje skola užmesta ant silpnų Graikijos mokesčių mokėtojų pečių“, – barėsi J.Varufakis.

„Didžiausia pasaulio istorijoje skola užmesta ant silpnų Graikijos mokesčių mokėtojų pečių“, – barėsi J.Varufakis.

Be to, Graikijos gynybos ministras pareiškė, kad jo šalis gavo „pribloškiančių įrodymų“, palaikančių Atėnų pastangas gauti iš Vokietijos didžiules reparacijas dėl žalos, padarytos per Antrąjį pasaulinį karą.

Ministras Panas Kamenas, kurio pirmadienį išsakytus komentarus Gynybos ministerija paskelbė antradienį, tvirtino, kad Graikija gavo Jungtinių Valstijų kariuomenės saugomą medžiagą, pateikiančią naujų duomenų apie žalą privačiam ir valstybės turtui, padarytą per nacių okupaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius