Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 03 /19:46

Graikijos valdžia nusprendė nerengti referendumo dėl euro

Graikijos ministras pirmininkas Georgas Papandrėjas pareiškė, jog būtina vykdyti Europos Sąjungos programą ir atsisakė savo plano rengti referendumą dėl šalies gelbėjimo iš skolų krizės, pranešė agentūra „Associated Press“ remdamasi šaltiniais, artimais graikų vyriausybei.
George'as Papandreou
Georgas Papandrėjas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak agentūros pašnekovų, G.Papandrėjas pasisakė prieš referendumą per skubiai lapkričio 3 dieną sušauktą ministrų kabineto posėdį. Be to, premjeras taip pat sutiko aptarti siūlymą suformuoti laikinąją vyriausybę – kaip anksčiau pasiūlė konservatyvios opozicijos lyderis Antonis Samaras.

Pasak A.Samaro, laikinosios pereinamojo laikotarpio vyriausybės suformavimas galėtų padėti išeiti iš politinės krizės, į kurią pateko Graikija. Konservatorių lyderis pažymėjo, kad į šį laikinąjį organą neturėtų įeiti politinių partijų nariai.

Penktadienį Graikijos parlamentas turi spręsti pasitikėjimo G.Papandrėjo vyriausybe klausimą. Skubiai sušauktame ministrų kabineto posėdyje jis pareiškė, kad iki pasitikėjimo balsavimo jis neketina pasiduoti spaudimui ir atsistatydinti.

Naujienų agentūros „Reuters“ turimomis žiniomis, premjeras taip pat neketina atsistatydinti, kol nebaigtos derybos su opozicija.

Artimas G.Papandrėjui pareigūnas sakė agentūrai, jeigu pagrindinėms politinėms jėgoms pavyks suderinti pozicijas, referendumo nebereikės.

„Pats referendumas niekada nebuvo savitikslis“, – remiantis vyriausybės išplatintu pranešimu, sakė G.Papandrėjas ministrų kabineto posėdyje.

„Mes susidūrėme su dilema: arba tikras pritarimas, arba referendumas. Vakar sakiau, kad jei būtų pritarimas, mums nereikėtų referendumo“, – sakė G.Papandrėjas.

„Mes turime sveikinti faktą, kad Naujieji demokratai balsuos už paskolos susitarimą“, – pridūrė jis.

G.Papandrėjas apie planą surengti referendumą dėl šalies gelbėjimo nuo skolų krizės priemonių pareiškė spalio 31 dieną.

Ketinta gruodžio 4 dieną suteikti piliečiams galimybę nuspręsti, ar verta vyriausybei priimti Europos Sąjungos teikiamos pagalbos programą.

Pagal šį planą numatyta nurašyti 100 mlrd. Eurų Graikijos skolų privačioms organizacijoms ir skirti papildomus kreditus iš TVF ir ES, o Graikija įsipareigotų ryškiai sumažinti šalies biudžeto išlaidas.

Jeigu graikai atmestų šią ES programą, iškiltų grėsmė Graikijai likti euro zonoje.

„Aš taip pat pasikalbėsiu su ponu Samaru apie kitus žingsnius siekiant platesnio sutarimo“, – sakė premjeras.

G.Papandrėjas nurodė, kad Graikija turi priimti sunkiai iškovotą ES paramos planą ir atmetė raginimus rengti pirmalaikius rinkimus.

„Graikija privalo vykdyti Europos planą“, – pabrėžė jis, turėdamas omenyje priemones, kurios turi išgelbėti skolose paskendusią šalies ekonomiką nuo bankroto, kaip sutarta Briuselyje spalio 27 dieną. Pirmalaikiai rinkimai, anot jo, „būtų katastrofa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius