Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija priėmė plačiai kritikuojamą migracijos įstatymą

Graikija penktadienį priėmė naują įstatymą, sugriežtinantį prieglobsčio suteikimo procedūras ir plačiai kritikuojamą žmogaus teisių grupių kaip kenkiantį migrantų interesams.
Atėnai
Atėnai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė nurodė, kad naujos taisyklės leis jai greitai nustatyti, kuriems pabėgėliams reikalinga apsauga, ir padės atmesti tūkstančius prašymų, teikiamų ekonominių migrantų, kuriems, anot Atėnų, prieglobstis neteiktinas.

„Šios pataisos sukuria kompaktišką įstatymą dėl tarptautinės apsaugos“, – įstatymų leidėjams sakė premjeras Kiriakas Micotakis.

Vėliau teisės aktas buvo priimtas jo konservatyvios partijos dauguma, palaikant socialistams.

Pasak K.Micotakio, Graikijos prieglobsčio suteikimo sistema iki šiol buvo „užsitęsusio paralyžiaus būklės“ – ji yra apkrauta beveik 70 tūkst. dar neišnagrinėtų pareiškimų.

„Tai pasiuntė signalą, kad žmonės gali atvykti į Graikiją ir pasilikti neribotą laiką, be jokio nagrinėjimo“, – sakė konservatyvių pažiūrų premjeras, išrinktas liepą, kai pažadėjo sustiprinti sausumos ir jūrų sienų apsaugą.

„Šis įstatymas... siunčia aiškią žinią: gana tokių, kas mėgina atvykti į mūsų šalį ir joje pasilikti, nors žino, kad jie neturi teisės gauti prieglobstį“, – pabrėžė K.Micotakis.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič ketvirtadienį sakė, kad šio teisės akto projektas, su kuriuo ji susipažino penkias dienas viešėdama Graikijoje ir dalyvaudama derybose su pareigūnais, „kelia susirūpinimą iš žmogaus teisių perspektyvos“.

Vertinant padėtį per pastaruosius trejus metus, šiuo metu Graikija patiria labiausiai padidėjusį migrantų antplūdį: kasdien į šalį iš kaimyninės Turkijos atvyksta šimtai prieglobsčio prašytojų.

Anksčiau šį mėnesį K.Micotakis pareiškė, kad pabėgėliai ir ekonominiai migrantai „apgulė“ Europą. Žmogaus teisių organizacijos savo ruožtu patarė Atėnų vyriausybei susilaikyti nuo retorikos, kurstančios nepakantumą.

Ketvirtadienį Graikijos policijos ministras Michalis Chrizohoidis sakė, jog jeigu šalis nebus tinkamai pasiruošusi, migracijos banga „persiris per mus“.

Tuo metu kai kuriose šalies vietose jau buvo pavienių pasipriešinimo aktų vyriausybės pastangoms perkelti prieglobsčio ieškotojus iš smarkiai perpildytų stovyklų Graikijos salose netoli Turkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius