Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija pristatė pasauliui naują Akropolio muziejų (nuotraukos)

Atėnuose šeštadienį buvo atidarytas ilgai lauktas Akropolio muziejus, o Graikijos valdžia ta proga vėl pareikalavo, kad Britų muziejus grąžintų Partenono šedevrus į tėvynę.
Atidarytas naujas Akropolio muziejus
Atidarytas naujas Akropolio muziejus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos prezidentas Karolas Papulijas per muziejaus atidarymo ceremoniją padidino spaudimą Didžiajai Britanijai grąžinti tas neįkainojamas vertybes.  „Šiandien visas pasaulis gali matyti surinktas svarbiausias Partenono skulptūras, bet kai kurių (skulptūrų) trūksta; laikas užgydyti šio paminklo žaizdas grąžinant jam priklausančius marmuro (dirbinius)“, – sakė prezidentas.

Moderniame pastate iš stiklo ir betono, kuris yra pastatytas Akropolio papėdėje, eksponuojamos Atėnų demokratijos aukso amžiaus skulptūros.  Iš naujojo muziejaus, kurio statyba atsiėjo maždaug 180 mln. dolerių (444 mln. litų), atsiveria vaizdas į „šventąją uolą“, kur kadaise buvo Partenonas.

Graikijos kultūros ministras Antonis Samaras taip pat išreiškė viltį, kad atidarius šį muziejų bus sugrąžintos Partenono skulptūros iš Britų muziejaus.  Tos statulos, dar vadinamos „Elgino marmuru“, iš pradžių puošė šią graikų šventovę, bet vėliau britų lordas Elginas jas išsivežė į Londoną ir 1817 metais jos buvo parduotos Britų muziejui.

Šių skulptūrų grąžinimo Graikijai priešininkai anksčiau teigė, kad Graikijoje nėra tinkamo muziejaus tokio masto ekspozicijai, tad dabar Graikijos vyriausybė viliasi, kad šis argumentas nebegalios.

Naujajame muziejuje eksponuojama maždaug 350 meno kūrinių ir skulptūrų, kurios anksčiau buvo nedideliame muziejuje Akropolio viršuje.  Trijų aukštų pastato, kurio bendras plotas – 23 tūkst. kvadratinių metrų, perdangų dalys yra stiklinės, todėl lankytojai vienu gali grožėtis visuose aukštuose esančiais eksponatais.

Trečiajame aukšte stovi Britų muziejuje esančių Partenono marmuro skulptūrų kopijos, taip pat - dalis šventovės originalų, kurie buvo likę Atėnuose.  Britų muziejus sako, kad gali surengti laikiną savo turimų Partenono vertybių parodą Graikijoje, bet tik jei Graikija pripažins britų nuosavybės teisę į Elgino marmurą. Muziejus taip pat sako, kad ekspozicija Londone Elgino marmurą pateikia kaip pasaulinį kultūros paveldą.

„Aš manau, kad jie (eksponatai) priklauso mums visiems – mes visi šiandien esame pasaulio piliečiai“, – pareiškė Britų muziejaus atstovė Hanna Bolton.  Vertybių, esančių Londone, kopijas nuo originalo lengva atskirti pagal baltą atspalvį, kurį senovės Graikijos marmuro statulos jau seniai prarado.

Akropolio muziejaus direktorius Dimitrijas Pandermalis pareiškė, kad atidarius muziejų bus galima ištaisyti „barbariško akto“ – paminklų išvežimo iš Graikijos – padarinius.  „Tragiškas likimas išskyrė juos, bet jų kūrėjai buvo sumanę, kad šie paminklai turi sudaryti vieną visumą“, – sakė jis.

„Marmuras kviečia marmurą sugrįžti“, – savo ruožtu pridūrė Graikijos kultūros ministras A.Samaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius