Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijai dega kulnai – skubiai nesugrąžinus į vėžes finansinės pagalbos programos laukia katastrofa

Graikija penktadienį stojo į naujas lenktynes su laiku, siekdama sugrąžinti į vėžes Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos programą, skolintojams spaudžiant Atėnus prisiimti aiškius įsipareigojimus dėl reformų.
Graikijos premjeras Aleksis Cipras.
Graikijos premjeras Aleksis Cipras. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Du mėnesius dirbanti Aleksio Cipro vadovaujama kairiųjų radikalų vyriausybė turi iki balandžio pasiekti susitarimą tarptautiniais skolintojais, tačiau šalies grynųjų pinigų atsargos sparčiai mažėja.

Ketvirtadienį vėlai vakare ES lyderiai pranešė sutarę su Graikija „kiek įmanoma greičiau“ baigti darbus, kad būtų galima atblokuoti kreditavimo programos išmokas, turinčias padėti šaliai išvengti jai gresiančio nemokumo ir potencialiai pragaištingo pasitraukimo iš euro zonos.

„Sugrąžinome procesą į vėžes“, – sakė A.Cipras po derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir aukščiausiais ES pareigūnais, kurios buvo surengtos Bendrijos vršūnių susitikimo kuluaruose.

„Graikijos valdžia bus atsakinga už reformas ir ji artimiausiomis dienomis pristatys išsamų konkrečių reformų sąrašą“, - sakoma po derybų paskelbtame pareiškime.

Prancūzijos prezidentas savo ruožtu paragino Atėnus „būti labiau tikslius rengiant reformų pasiūlymus ir pateikti juos anksčiau nei planuota“.

Naujoji Graikijos vyriausybė, ketinanti atsisakyti ankstesnės valdžios griežto taupymo politikos, vasarį pažadėjo tarptautiniams kreditoriams iki balandžio pristatyti alternatyvų reformų planą.

Tačiau techninio pobūdžio derybos Atėnuose ir Briuselyje įstrigo dėl, kaip buvo pranešta, graikų pareigūnų nenoro pateikti duomenis apie biudžetą.

Graikijos finansų ministerija penktadienį nurodė, jog iš ES ir TVF techninių darbo grupių laukia „detalaus sąrašo“ duomenų, kurių prašoma.

Per kelias pastarąsias savaites Graikijos vyriausybė paskelbė net kelis reformų sąrašus, tačiau neįvardijo, kiek atsieitų šių priemonių įgyvendinimas, o tai yra svarbiausias klausimas šalies skolintojams.

Graikija šįmet dar negavo pinigų pagal tebegaliojančią 240 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos programą, nuo rugsėjo tęsiantis deryboms su tarptautiniais kreditoriais.

Penktadienis yra galutinis terminas Graikijai sumokėti 300 mln. eurų Tarptautiniam valiutos fondui ir išpirkti iždo vekselių už 1,6 mlrd. eurų.

Graikija iki rugpjūčio turi iš viso turi grąžinti apie 15,5 mlrd. eurų už obligacijas ir paskolas.

Graikijos valstybei gyventojai skolingi 76 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų. Pasak Finansų ministerijos, realiai galima atgauti tik nedidelę dalį tos sumos.

ES siūlo 2 milijardus eurų

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris penktadienį pareiškė, kad galima būtų skirti lėšų trūkumo kamuojamai Graikijai 2 mlrd. eurų iš nepanaudotų ES plėtros fondų.

Tokį pasiūlymą J.-C.Junckeris pateikė kitą dieną po naujojo Graikijos premjero Aleksio Cipro ir ES šalių lyderių derybų dėl Graikijos skolų Europos Sąjungai ir Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) apmokėjimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeanas Claude'as Junckeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeanas Claude'as Junckeris

Penktadienis yra galutinis terminas Graikijai sumokėti 300 mln. eurų Tarptautiniam valiutos fondui ir išpirkti iždo vekselių už 1,6 mlrd. eurų.

Graikija iki rugpjūčio turi iš viso turi grąžinti apie 15,5 mlrd. eurų už obligacijas ir paskolas.

Graikijos valstybei gyventojai skolingi 76 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius