Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 09 /18:50

Graikijoje policija ašarinėmis dujomis vaiko protestuojančius prieš Angelą Merkel žmones

Atėnuose policija antradienį ašarinėmis dujomis vaikė žmones, kurie mėgino įveikti plieninę užtvarą prie parlamento, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel už kelių kvartalų posėdžiavo su Graikijos lyderiais.
Protestas Graikijoje
Protestas Graikijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Būreliai kaukėtų jaunuolių buteliais ir plytgaliais apmėtė riaušių policininkus, kėsinosi išdaužti parduotuvių vitrinas, bet policija juos nuvarė, sakė įvykius stebėjęs AFP reporteris.

Sostinės centre susirinko apie 25 tūkst. žmonių, protestuojančių prieš A.Merkel vizitą. Mat jų nuomone, būtent ši stipriausios Europoje ekonomikos lyderė aktyviausiai ragino laikytis griežto taupymo politikos, įvestos nuo 2010-ųjų recesijos apimtoje Graikijoje.

Kai kurie demonstrantai laikė plakatus: „Tavęs nelaukėme. Imperialisten Raus (imperialistai, lauk)“ arba „Ketvirtajam reichui – ne“, padegtos ant metalinės tvoros prie parlamento užmestos dvi nacių vėliavos.

Policija Atėnuose dar prieš demonstraciją sulaikė apklausai daugiau kaip 45 asmenis, kurių vienas su protesto plakatu mėgino įsiveržti į Vokietijos ambasadą.

Du vyrai areštuoti. Pasak valstybinės Atėnų naujienų agentūros, vienas jų įtariamas esąs radikalios anarchistų grupuotės „Ugnies kuopelių sąmokslas“ („Conspiracy of Fire Nuclei“) narys. Ši organizacija pernai išsiuntinėjo sprogstamas pašto siuntas ambasadoms Atėnuose ir trims ES lyderiams, tarp kurių buvo ir A.Merkel.

Merkel ragina graikus laikytis „griežto kelio“ ir giria padarytą pažangą

A.Merkel pareiškė, kad taupymo „griežtas kelias“ yra geriausias būdas Graikijai įveikti ekonominę krizę, nors už kelių kvartalų tūkstančiai žmonių protestavo prieš vyriausybės vykdomą taupymo politiką.

Didžiausią indelį į ES iždą įnešančios Vokietijos lyderė taip pat pagyrė Graikijoje pradėtas reformas ir pakartojo, kad norėtų išlaikyti Graikiją euros zonoje. Kaip tik šių žodžių reikėjo su dideliais sunkumais susiduriančiai šalies vyriausybei.

„Esu giliai įsitikinusi, kad šis griežtas kelias yra to vertas. Vokietija nori būti gera partnerė“, – sakė kanclerė pirmą kartą lankydamasi Graikijoje per pastaruosius penkerius metus.

„Daug jau pasiekta, dar daug reikia nuveikti, todėl Vokietija ir Graikija labai artimai bendradarbiaus“, – kalbėjo A.Merkel.

Graikijos premjeras konservatorius Antonis Samaras savo ruožtu žadėjo, kad Graikija laikysis duotų pažadų.

„Graikija yra pasiryžusi laikytis savo pažadų, kad įveikų krizę... Dabar Graikijos žmonės kraujuoja, tačiau jie yra pasiryžę laimėti konkurentiškumo kovą“, – sakė jis.

Trijų partijų koalicinei vyriausybei vadovaujantis A.Samaras šį mėnesį ketina pateikti parlamento balsavimui naują išlaidų mažinimo projektą, kurį įgyvendinus per dvejus metus būtų sutaupyta 13,5 mlrd. eurų.

Dar vieno išlaidų karpymo iš Graikijos reikalauja kreditoriai – Europos Sąjunga (ES), Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos centrinis bankas (ECB). Tik tuo atveju Graikijai gali būti pervesta itin reikalinga 31,5 mlrd. eurų (108,8 mlrd. litų) išmoka.

A.Merkel antradienį pakartojo, kad jokių sprendimų šiuo klausimu nebus priimta, kol kreditorių trejetas vėliau šį mėnesį nepateiks ataskaitos apie Graikijos vykdomas reformas.

„Mes buvome sutarę, kad kartu su taupymo priemonėmis ir struktūrinėmis reformomis, kurios iš žmonių pareikalaus labai daug, privalo būti ir paskata augimui“, – žurnalistams sakė A.Merkel po susitikimo su A.Samarasu.

„Todėl, palaikysime visas priemones, kurios leis Graikijai gauti kreditą iš Europos investicijų banko (EIB)“, – pareiškė A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius