-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 21 /18:24

Graikijos ir Turkijos kurortams smogė 6,7 balo žemės drebėjimas: žuvo du žmonės, beveik 360 sužeistų, apie lietuvius duomenų nėra

Graikijos saloje Kose mažiausiai du žmonės žuvo penktadienį per stiprų 6,7 balo žemės drebėjimą, supurčiusį populiarius kurortus Dodekaneso salose ir Turkijos Egėjo jūros pakrantėje. Tuo tarpu Turkijos kurortiniame Bodrumo mieste žemės drebėjimu metu buvo sužeisti beveik 360žmonių.
Graikijos ir Turkijos kurortams smogė žemės drebėjimas.
Graikijos ir Turkijos kurortams smogė žemės drebėjimas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Žemės drebėjimo epicentras buvo maždaug už 10,3 km į pietus nuo didelio Turkijos kurorto Bodrumo, vasarą pritraukiančio daug turistų, taip pat už 16,2 km į rytus nuo Koso salos Graikijoje;
  • Žemės drebėjimas siekė 6,7 balo;
  • Žuvo Turkijos ir Švedijos piliečiai;
  • Apie lietuvius duomenų nėra.
  • Bodrume sužeisti beveik 360 žmonių.

Papildyta 18.22. Patvirtinta švedo mirtis

Švedijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad per Graikijos Koso salą supurčiusį žemės drebėjimą praėjusią naktį žuvo 20 metų vyras iš vidurio Švedijos.

Jo vardas dar nepaskelbtas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Margot Wallstrom
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Margot Wallstrom

Žinutėje „Twitter“ socialiniame tinkle, užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom išreiškė savo užuojautą, aukų ir nukentėjusiųjų Graikijoje ir Turkijoje artimiesiems, ir sakė, kad jos ministerija palaikys artimus ryšius su visais vietovėje esančiais švedais.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad per žemės drebėjimą Kose rimtai sužeistas norvegas išskraidintas gydytis į ligoninę.

Bodrume sužeisti beveik 360 žmonių

Daug žmonių susižeidė, kai apimti panikos iššoko per pastatų langus, nurodė televizija NTV.

Sužeistiesiems pagalba buvo teikiama Bodrumo ligoninės sode, nes ši įstaiga buvo evakuota požeminiams smūgiams apgadinus pastato lubas, Bodrumo rajono gubernatorių Bekirą Yilmazą citavo dienraštis „Hurriyet“.

Nors iš pradžių Turkijoje skelbta apie beveik 80 sužeistųjų, vėliau jų skaičius padidėjo iki beveik 360.

B.Yilmazas džiaugėsi, kad per šią stichinę nelaimę Turkijos pusėje niekas nežuvo, taip pat nebuvo sunkiai sužeistų.

Nors iš pradžių Turkijoje skelbta apie beveik 80 sužeistųjų, vėliau jų skaičius padidėjo iki beveik 360.

Pasak Turkijos sveikatos apsaugos ministro Ahmeto Demircano, sužeisti 358 žmonės, iš jų 272 nuvežti į ligoninę greitosios pagalbos automobiliais. Kiti gydymo įstaigą pasiekė savarankiškai.

Ministras pridūrė, kad 25 žmonės lieka hospitalizuoti. A.Demircanas nurodė, kad kai kurie patyrė kaulų lūžių, bet sunkiai sužeistų nebuvo.

Apie lietuvius informacijos neturi

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad dėl žemės drebėjimo šalia Graikijos Dodekaneso salų ir pietvakarių Turkijoje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį įvykęs žemės drebėjimas labiausiai palietė Turkijos Bodrum ir Datca rajonus, bei Graikijos Koso salą.

Lietuvos piliečiams esantiems žemės drebėjimo paveiktose regionuose patariame vengti apgriautų pastatų ir vadovautis vietos institucijų rekomendacijomis.

„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos ir Turkijos kurortuose drebėjo žemė.
„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos ir Turkijos kurortuose drebėjo žemė.

Primename, kad pirminė informacija konsulinės pagalbos klausimais Užsienio reikalų ministerijoje visą parą teikiama telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Taip pat galima kreiptis į Lietuvos ambasadą Turkijoje: +90 312 447 07 66, amb.tr@urm.lt ir Lietuvos ambasadą Graikijoje: +30 210 72 94 356, amb.gr@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje. iOS: https://goo.gl/dOxeli; Android: https://goo.gl/rPwrfx

Žuvo Turkijos ir Švedijos piliečiai

Graikijai priklausančioje Koso saloje praeitą naktį per stiprų žemės drebėjimą žuvę du vyrai yra turistai iš Turkijos ir Švedijos, penktadienį pranešė graikų pareigūnai.

Turkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad jos konsulatas Graikijos Rodo saloje patvirtino Turkijos piliečio žūties faktą ir mėgina susisiekti su to vyro šeima.

Konsulatas pridūrė, kad dar vienas Turkijos pilietis buvo sunkiai sužeistas ir išskraidintas į Atėnus. Taip pat buvo pasiųstas keltas, turintis evakuoti iš Koso į Bodrumą apie 200 Turkijos piliečių.

Ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovas Stefanas Klokuris visuomeninei televizijai sakė, kad žuvusieji buvo atpažinti, bet daugiau detalių nepateikė.

Pasak jo, abu turistai žuvo per 6,7 balo žemės drebėjimą sugriuvus sienai viename bare Koso miesto senamiestyje.

Anksčiau pranešta, kad žemės drebėjimo epicentras buvo maždaug už 10,3 km į pietus nuo didelio Turkijos kurorto Bodrumo, vasarą pritraukiančio daug turistų, taip pat už 16,2 km į rytus nuo Koso salos Graikijoje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Požeminių smūgių židinys buvo 10 km gylyje, sakoma tarnybos pranešime.

Kose įgriuvus pastato luboms žuvo du žmonės, naujienų agentūrai AFP sakė vienas salos ligoninės pareigūnas.

Gelbėjimo tarnybos nurodė, kad šis incidentas įvyko viename bare Koso miesto centre.

Koso meras Georgas Kiricis sakė, kad dar keli žmonės buvo sužeisti.

Televizijos reportaže iš Bodrumo matėsi į gatves išbėgę daugybė susirūpinusių gyventojų ir atostogautojų.

VIDEO: Turkijos kurortą Bodrumą supurtė žemės drebėjimas

„Šiuo metu didžiausia problema – kai kuriose (miesto) dalyse nutrūkęs elektros tiekimas“, – televizijai NTV sakė Bodrumo meras Mehmetas Kocadonas.

Jis pridūrė, kad miestui buvo padaryta „nedidelė žala“, o pranešimų apie žuvusiuosius nebuvo.

Žiniasklaida pranešė, kad Bodrumo valstybinė ligoninė buvo evakuota pastate atsivėrus įtrūkimams. Atvykstantys pacientai apžiūrimi medikų šalia esančiame sode.

Pietinės Muhlos provincijos, kuriai priklauso Bodrumas, gubernatorius sakė, kad keli žmonės lengvai susižeidė, kai apimti panikos iškrito per langus.

„Klykiau“

Bodrumo centre esanti Adlijės mečetė buvo apgriauta. Policija ją aptvėrė, kad žmonės nesiartintų ir nebūtų sužeisti galinčių nukristi nuolaužų, nurodė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Požeminiai smūgiai taip pat buvo juntami kurortiniame Datčos pusiasalyje ir šiauriau prie Egėjo jūros esančiame Turkijos trečiame didžiausiame Izmyro mieste.

Turkijos televizija nurodė, kad žemės drebėjimas sukėlė aukštų bangų prie Gumbeto netoli Bodrumo, užliejusių vieną gatvę ir paliktus stovėti automobilius. Apie aukas ir nukentėjusius žmones nepranešama.

Vienas AFP korespondentas, atostogaujantis Bodrume, sakė, kad po pirmojo požeminio smūgio buvo dar keli pakartotiniai.

Klykiau ir smarkiai išsigandau, nes buvau viena, – pridūrė ji.

„Lova smarkiai kratėsi. Virtuvėje ir terasoje nukrito ir sudužo keli buteliai“, – pasakojo turkė pensininkė Dilber Arikan, buvusi savo vasarnamyje tame regione.

„Klykiau ir smarkiai išsigandau, nes buvau viena“, – pridūrė ji.

47 metų Erdincas Kalece ir jo 23 metų sūnus Barisas naktį praleido po atviru dangumi prie savo namo Turgutreiso rajone netoli Bodrumo.

„Mano tėvas ir motina miegojo, aš vairavau. (Drebėjimas) buvo labai smarkus. Kelią purtė... Sumažinau greitį, palaukiau. Neišsigandau, bet buvo neramu“, – pasakojo Barisas.

Erdincas pridūrė: „Dabar laukiame, kada pasibaigs pakartotiniai smūgiai.“

„Išsigandome“

Žemės drebėjimas taip pat buvo juntamas Graikijos saloje Rode.

„Labai nustebome. Išsigandome ir nedelsiant išėjome į lauką“, – AFP pasakojo Teddy Dijoux, atostogaujantis su šeima viename Rodo kurorte.

„Tai ilgokai truko. Greitai surinkau savo vaikus, kad paliktume viešbutį“, – sakė atostogautoja Sylvie Jannot.

Turkijos ir Graikijos gelmėse esama didelių tektoninių lūžių; pastaraisiais metais abi šalis ne kartą buvo supurtę žemės drebėjimai.

Vien šiais metais Turkijos vakarinę Egėjo pakrantę sukrėtė keli reikšmingi požeminiai smūgiai, atgaivinę prisiminimus apie ankstesnius pražūtingus drebėjimus.

Birželį 6,3 balo smūgiai nuniokojo vieną miestelį Graikijos Lesbo saloje; tąsyk žuvo moteris, o daugiau kaip 15 kitų žmonių buvo sužeisti. Šis žemės drebėjimas taip pat sukėlė paniką Turkijos Egėjo pajūryje.

1999 metų rugpjūčio 17 dieną stipresnis kaip 7 balų žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo netoli Izmito miesto, padarė didelės žalos tankiai apgyventame Turkijos šiaurės vakarų regione, ypač Stambulo apylinkėse. Tuo metu žuvo daugiau kaip 17 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius