Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos kasdienybė: medikai turi rinktis, kas vertesnis pagalbos

Vaizdingos Samo salos, esančios Graikijoje, greitosios pagalbos medikai tvirtina, kad vyriausybės taupymo programa juos verčia rinktis, kurį ligonį gelbėti, o kurį palikti likimo valiai.
Graikijos greitosios pagalbos medikai
Graikijos greitosios pagalbos medikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalies šį savaitgalį laukia antri per pastaruosius trejus metus rinkimai, pergalę žadantys populistinei kairiajai partija „Syriza“. Ji žada iš naujo derėtis su tarptautiniais skolintojais, nevykdyti jų reikalaujamos taupymo programos.

Greitosios pagalbos medikai sako labiausiai dabar bijo dviejų rimtų iškvietimų vienu metu. 

Tuomet teks rinktis, pas kurį važiuoti. Kitaip tariant, spręsti, kuris išgyvens, o kuris mirs, – sako greitosios pagalbos felčerė Georgia Tolli.

„Tuomet teks rinktis, pas kurį važiuoti. Kitaip tariant, spręsti, kuris išgyvens, o kuris mirs“, – sako greitosios pagalbos felčerė Georgia Tolli.

Apkarpius išlaidas sveikatai saloje liko viena medikų komanda ir vienas greitosios pagalbos automobilis, o gyventojų – 30 tūkst., o kur dar turistai?..

Anksčiau saloje dirbo devyni greitosios pagalbos medikai, jiems buvo skirti penki automobiliai. Bet TVF ir ES pareikalavo būtinai reformuoti sveikatos apsaugą, esą tai viena svarbiausių sąlygų kreditams gauti, nes lėšos švaistomos, veši korupcija. Tad, jeigu greitųjų vairuotojai išeidavo dirbti kitur ar į pensiją, jų niekas nepakeitė.

Trūksta darbuotojų ir centrinėje salos ligoninėje, tarp 20-ies gydytojų psichiatro visai nėra, įvairių sričių ligas gydo vienas specialistas. Bet blogiausia, kad trūksta paprasčiausių dalykų – tokių kaip švirkštai, kateteriai.   

„Jau metus ligonėje – tik vienas kardiologas. Kaip vienas žmogus tokioje svarbioje srityje gali dirbti 365 dienas per metus“, – piktinasi  gydytojas Vassiliki Veloni.

Medikai keiksnoja ir tūkstančiu eurų sumažėjusius atlyginimus, čia gydytojas dabar gauna du tūkst. eurų per mėnesį, o slaugytoja – 850 eurų.

Tad ši Graikijos sala Egėjo jūros pakrantėje turistams atrodo idiliškai, bet jos problemos tikrai idile nedvelkia. Juolab kad čia artimiausia ligoninė ir aplinkinių salelių gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius