-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 21 /23:45

Graikijos valdantieji konservatoriai laimėjo rinkimus, bet Vyriausybei suformuoti prireiks koalicijos

Graikijos valdančioji partija „Naujoji demokratija“ sekmadienį iškovojo pergalę parlamento rinkimuose, tačiau nepasiekė slenksčio, reikalingo pačiai suformuoti vyriausybę.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suskaičiavus daugumą balsų, konservatyvioji „Naujoji demokratija“ su 40,8 proc. balsų lyderio poziciją, aplenkdama radikaliąją kairiąją „Syriza“, kuri valdė 2015–2019 m., kuri surinko 20,1 proc.

Prognozuojama, kad „Naujoji demokratija“ gali laimėti 145 vietas parlamente – iki absoliučios daugumos tada pritrūks šešių vietų.

Pirmadienį Graikijos prezidentė Katerina Sakellaropoulou skirs trims svarbiausioms partijoms – Naujajai demokratijai, „Syriza“ ir socialistinei PASOK – tris dienas, kad suformuotų koalicinę vyriausybę.

Jei jiems visiems nepavyks, K.Sakellaropoulou paskirs laikinąją vyriausybę, kuri maždaug po mėnesio pasirengs naujiems rinkimams.

Ministras pirmininkas ir Naujosios demokratijos lyderis Kiriakas Micotakis sakė manantis, kad jam buvo suteiktas aiškus mandatas.

„Balsavimo rezultatai yra lemiami. Jie rodo, kad Naujoji demokratija turi žmonių pritarimą valdyti, stipri ir savarankiška“, – sakė jis džiūgaujančiai miniai prie partijos būstinės Atėnų centre.

Rezultatas buvo stulbinantis postūmis K.Micotakiui, kurio administracijai teko kovoti su pasiklausymo skandalu, COVID-19 pandemija, pragyvenimo krize ir mirtina geležinkelio avarija vasarį, kuri sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Taip pat tai buvo nelaimė partijai „Syriza“ ir jos lyderiui Aleksiui Ciprui, kairiajam, kuris 2015 m. į valdžią katapultavosi dėl rinkėjų nepasitenkinimo kitomis partijomis dėl jų elgesio su skolų krize, kuri daugiau nei dešimtmetį niokoja Graikijos ekonomiką.

A.Cipras paskambino K.Micotakiui ir pasveikino jį su pergale, sakė „Syriza“ pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius