Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 22 /11:55

Graikijos parlamentas pareiškė pasitikėjimą pertvarkyta vyriausybe

Problemų persekiojama Graikijos vyriausybė trečiadienį paryčiais laimėjo parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo – ši pergalė jai labai svarbi siekiant išvengti nemokumo.
Graikijos premjeras Georgas Papandrėjas
Graikijos premjeras Georgas Papandrėjas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Parlamentas

Tuo metu prie parlamento rūmų susirinkę tūkstančiai protestuotojų, nepatenkintų griežtomis biudžeto taupymo priemonėmis, skandavo įžeidžiamus šūkius.

Parlamentas pareiškė pasitikėjimą nauju premjero Georgo Papandrėjo ministrų kabinetu, kurį jis pertvarkė siekdamas didesnės paramos numatytai skausmingai taupymo programai.

Už pasitikėjimą balsavo 155 įstatymų leidėjai, 143 buvo prieš, o du deputatai susilaikė.

G.Papandrėjo Socialistų partijai pavyko mobilizuoti visus savo deputatus, ir valdančioji dauguma, turinti penkių vietų persvarą parlamente, garantavo vyriausybei tvirtą pergalę.

Savo baigiamojoje kalboje po tris dienas trukusių debatų premjeras paragino įstatymų leidėjus pareikšti savo paramą, kad „būtų išvengta bankroto, o Graikija liktų euro branduolyje“.

„Šios dienos balsavimas yra sutartis su Graikijos žmonėmis“, – sakė G.Papandrėjas įstatymų leidėjams, kalbėdamas apie „nacionalinę kovą už išsigelbėjimą ir permainas“.

„Tai sunki užduotis, tačiau ji gali duoti pradžią naujai Graikijai, – sakė vyriausybės vadovas. – Jei pabūgsime, jei nepasinaudosime šia galimybe, istorija mus labai griežtai nubaus“.

Pertvarkytas G.Papandrėjo kabinetas siekia iki birželio 28 dienos užsitikrinti deputatų pritarimą naujam taupymo priemonių paketui, kuriame numatyti išlaidų karpymai, mokesčių didinimas bei valstybės aktyvų pardavimai, ir tuomet per dvi savaites prastumti parlamente šių žingsnių įgyvendinimui būtinus įstatymus, kad šalis neliktų be 12 mlrd. eurų pagalbos ir išvengtų bankroto.

Balsavimas įvyko po Europos pateikto ultimatumo Graikijai, kuri buvo įspėta, kad naują bendro 110 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos paketo dalį po dviejų savaičių ji gaus tik tokiu atveju, jei bus priimtas naujas diržų veržimo planas penkerių metų laikotarpiui.

Be paskolų Atėnams jau kitą mėnesį pritrūks pinigų, ir baiminamasi, kad Graikijos nemokumas turėtų rimtų pasekmių visai pasaulinei finansų sistemai.

Prieš deputatų balsavimą aikštėje priešais parlamento rūmus susirinko maždaug 4 tūkst. demonstrantų, prisijungusių prie pilietinių protestų judėjimo, nuo gegužės 25 dienos išvedusio į gatves dešimtis tūkstančių diržų veržimu nepatenkintų graikų.

Protestuotojai nušvilpė deputatus, balsavusius už pasitikėjimą vyriausybe.

Po balsavimo grupė demonstrantų ėmė mėtyti butelius į riaušių policininkus, saugančius parlamentą. Policija, panaudojusi ašarines dujas, išsklaidė protestuotojus.

„Manau, turėtume bankrutuoti ir baigti su visu tuo. Šios priemonės mus lėtai žudo, – sakė vienas 22 metų studentas. – Norime, kad ateitų kompetentingi žmonės“.

Prie parlamento buvusi 39 metų bedarbė savo ruožtu sakė: „Dieve, padėk mums. Šie žmonės neišves mūsų iš krizės. Jaučiuosi nesaugi ir matau, kaip mano valstybė parduodama. Jie nepaklausė mūsų nuomonės apie visa tai. Noriu rinkimų“.

Parlamento rūmuose panašų nepasitenkinimą vyriausybe reiškė opozicijos deputatai.

„Ši programa skirta ne išgelbėti ekonomiką, o apiplėšti prieš bankrotą“, – sakė nedidelės opozicinės Kairiųjų koalicijos frakcijos vadovas Aleksis Cipras.

Tuo tarpu Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso sveikino Graikijos parlamento sprendimą pareikšti pasitikėjimą G.Papandrėjo vyriausybe ir pavadino tai „gera žinia ir Graikijai, ir Europos Sąjungai“.

„Šiąnakt Graikijos parlamente įvykęs balsavimas pašalina neaiškumo elementą ir taip labai sudėtingoje situacijoje. Tai gera žinia Graikijai ir visai Europos sąjungai“, – rašė J.M.Barroso savo pareiškime, kurį paskelbė netrukus po to, kai paaiškėjo balsavimo rezultatai.

Analitikai sakė, kad vyriausybės pergalė beveik neabejotinai reikš, kad premjeras, kurio politinė karjera priklauso nuo Graikijos ekonomikos atsigavimo, iki mėnesio pabaigos užsitikrins paramą ir kitiems balsavimams dėl taupymo priemonių ir specialaus įstatymo, numatančio jų taikymą.

Kabinetas jau trečiadienį popiet rengiasi patvirtinti įstatymo projektą dėl taupymo priemonių plano, nurodė pareigūnai.

Norima, kad parlamentas jį priimtų iki birželio 28 dienos. Tuomet bus stumiami įstatymai dėl reformų įgyvendinimo – šis procesas veikiausiai bus sudėtingesnis, nes apims opius privatizacijos, mokesčių ir išlaidų karpymo klausimus.

Tai bus siekiama padaryti iki liepos 3 dieną numatyto euro zonos valstybių finansų ministrų neeilinio susitikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius