Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos parlamentas priėmė naujas taupymo priemones, ignoruodamas audringus protestus

Graikijos parlamentas ketvirtadienį priėmė naujų skausmingų valstybės išlaidų taupymo priemonių paketą, nepaisydamas audringų protestų Atėnų centre ir visuotinio streiko, paralyžiavusio gyvenimą didžiojoje šalies dalyje.
Daugybė žmonių Atėnuose susirinko prie Graikijos parlamento
Daugybė žmonių Atėnuose susirinko prie Graikijos parlamento / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didelį spaudimą patirianti socialisto premjero Georgo Papandrėjo vyriausybė užsitikrino, kad naująsias priemones parlamentas priimtų 154 balsais prieš 144, nors vienas valdančiosios partijos deputatas nusprendė priešintis vienam šio paketo straipsniui.

Ši pergalė turėtų užtikrinti, kad Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) skirs Atėnams gyvybiškai svarbią 8 mlrd. eurų paskolos dalį, kad vyriausybė galėtų apmokėti savo sąskaitas nuo lapkričio.

Graikijos gyventojai griežtai priešinasi dideliems atlyginimų ir pensijų mažinimams, mokesčių didinimui ir kolektyvinių darbo sutarčių tvarkos pakeitimams, o bent 70 tūkst. žmonių dalyvavo protesto mitinge Atėnų centrinėje Konstitucijos aikštėje prie parlamento.

Juodus drabužius vilkinčių jaunuolių būriai susigrūmė su savo varžovais iš komunistų palaikomos profsąjungos PAME, o policija vėliau išstūmė žmones iš aikštės.

Į ligonines pateko mažiausiai 75 sužeistieji, o vienas vyras mirė nuo širdies smūgio, bet pareigūnai sakė, kad jis nebuvo sužeistas per šiuos neramumus.

G.Papandrėjas sekmadienį Briuselyje susitiks su kitais Europos lyderiais, ieškant būtų, kaip apsisaugoti nuo nevaldomo skolų krizės plėtimosi. Antrasis viršūnių susitikimas turėtų būti surengtas trečiadienį.

„Esame kritiniame taške – ne vien mums, bet ir Europos istorijai. Kiek prisimenu, dar niekada nesu girdėjęs iš didžiųjų Europos šalių lyderių, kad Europai iškilo pavojus subyrėti“, – G.Papandrėjas sakė per ministrų kabineto posėdį prieš balsavimą parlamente.

„Dabar laikas mums visiems prisiimti kolektyvinę atsakomybę“, – pabrėžė jis.

Atėjus nakčiai, Atėnų gatvės buvo nusėtos nuolaužomis ir šiukšlėmis, likusiomis po pavienių susirėmimų, tačiau demonstrantų aikštėje priešais parlamentą nebebuvo.

Graikijos komunistų partijos vadovė Aleka Papariga pasmerkė smurtą, kurį, pasak jos, tyčia provokavo „gobtuvus dėvinčių“ riaušininkų grupės.

„Tai buvo iš anksto suplanuotas puolimas“, – ji sakė žurnalistams, pridūrusi, kad šie riaušininkai tenkino „specifinių mechanizmų“ interesus.

„Kad ir kas nutiktų, mes nepasitrauksime, – pabrėžė A.Papariga. – Kitos išeities nėra – žmonės turi perimti padėties valdymą į savo rankas.“

Visuotinis streikas, organizuotas profsąjungų, atstovaujančių apie pusei Graikijos dirbančiųjų, buvo vienas iš didžiausių protestų nuo šios krizės pradžios prieš dvejus metus. Trečiadienį į gatves išėjo daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

„Protestuosiu kiekvieną dieną – tai išgyvenimo klausimas. Jie privalo išeiti, – sakė 49 metų valstybės tarnautojas ir keturių vaikų tėvas Janis Zahariadis. – Buvau priverstas skolintis pinigų iš savo motinos pensininkės, kad sudurčiau galą su galu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius