Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos parlamentas pritarė radikaliam taupymo planui

Graikijos parlamentas ketvirtadienį vakare pritarė radikaliam taupymo planui, kuriame numatoma mažinti algas, išmokas ir didinti mokesčius.
Graikijos parlamentas.
Graikijos parlamentas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už šį planą balsavo 172 parlamentarai iš 300-ų, „prieš“ buvo 121 tautos išrinktasis. Tam, kad įstatymo projektas taptų įstatymu, turės būti balsuojama dar kartą, rašo BBC.

Parlamente diskutuojant dėl taupymo plano, šalia pastato rinkosi minios protestuotojų. Jie teigė, jog taupymas labiausiai paveiks mažiausius atlyginimus gaunančius gyventojus.

Premjeras George‘as Papandreou teigė, jog masinės protesto akcijos nepadės išbristi iš tos padėties, kurioje atsidūrė Graikija. „Graikijos ateitis pastatyta ant kortos. Ekonomikos, demokratijos ir gyventojų gerovės laukia dideli išbandymai“, – prieš balsavimą parlamente kalbėjo premjeras.

Jis pabrėžė, jog jei šalis nesiims reformų, negalės gauti TVF ir euro zonos šalių finansinės paramos, o tai į skolas įklimpusiai Graikijai sukeltų didelių problemų.

Tam, kad gautų 110 mlrd. eurų (379 mlrd. Lt) paskolą, Graikija turėjo patvirtinti trijų metų taupymo programą. Joje numatoma mažinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus, premijas, mažinti pensijas, kitas išmokas, didinti ir įvesti naujus mokesčius.

Šiomis priemonėmis tikimasi per trejus metus sutaupyti 30 mlrd. eurų (103 mlrd. Lt) ir pasiekti, kad kitąmet šalies biudžeto deficitas neviršytų 9,1 proc., o iki 2014 metų sumažėtų bent iki 3 proc. (šiuo metu – 13,6 proc.).

Protestai Atėnuose nesiliauja visą savaitę. Balsavimo išvakarėse protestuotojai susirėmė su policija, taip pat padegė kelis pastatus. Per jų sukeltą gaisrą viename banke žuvo trys jo darbuotojai, o kolegų žūtimi pasipiktinę bankų darbuotojai šiandien surengė streiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius