Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos parlamentui nepavyko išrinkti prezidento, bus rengiami pirmalaikiai rinkimai

Graikijos parlamentui pirmadienį nepavyko trečiuoju, paskutiniu, mėginimu išrinkti prezidento, todėl šalyje jau kitą mėnesį bus surengti pirmalaikiai visuotiniai rinkimai, galintys atvesti į valdžią radikalius kairiuosius.
Graikijos parlamentas
Graikijos parlamentas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Rinkimai

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, vyriausybės kandidatui, buvusiam Europos Sąjungos aplinkos komisarui Stavrui Dimui per lemiamą rinkimų ratą nepavyko užsitikrinti būtinų 180 balsų, todėl pagal konstituciją per artimiausias dešimt dienų parlamentas turi būti paleistas.

Už 73 metų S.Dimą 300 vietų parlamente balsavo 168 įstatymų leidėjai.

Graikijos vyriausybės vadovas Antonis Samaras po balsavimo pranešė, kad pirmalaikiai rinkimai turėtų įvykti sausio 25 dieną.

Graikijos vyriausybės vadovas Antonis Samaras po balsavimo pranešė, kad pirmalaikiai rinkimai turėtų įvykti sausio 25 dieną.

„Rytoj susitiksiu su prezidentu ir paprašysiu, kad rinkimai būtų surengti kiek įmanoma greičiau, sausio 25-ąją“, – sakė premjeras per televiziją.

Po nesėkmingo balsavimo Graikijos akcijų indeksai nukrito 11 proc., tvyrant susirūpinimui, kad jei pirmalaikius rinkimus, kaip prognozuojama, laimės prieš griežto taupymo politiką pasisakanti kairiųjų radikalų partija „Syriza“, ji gali atšaukti didelę dalį šalyje šiuo metu vykdomų ekonomikos reformų.

Neseniai Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris ir Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble įspėjo graikus nekeisti politikos kurso ir neatšaukti reformų.

Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas prižiūrėjo dvi tarptautinės finansinės pagalbos Graikijai programas.

Apgailėtina šalies finansų būklė vos nesugriovė euro zonos, tačiau net ir suteikus šaliai 240 mlrd. eurų vertės paramą ir panaikinus didžiąją dalį privačių investuotojų skolų, jos ekonomika dar tik pradeda atsigauti po šešerių metų recesijos.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad A.Samaro konservatyvi partija „Naujoji demokratija“ (ND) pagal populiarumą atsilieka nuo „Syriza“, siekiančios, kad būtų iš naujo tariamasi dėl Graikijai suteiktos finansinės pagalbos sąlygų ir atšauktos tarptautinių skolintojų reikalavimu įvestos nepopuliarios taupymo priemonės.

Vis dėlto laikraščio „Proto Thema“ užsakymu sociologinių tyrimų centro „Alco“ atlikta apklausa parodė, kad „Syriza“ atotrūkis nuo konkurentų gruodžio pradžioje turėtų 3,6 proc. sumažėjo iki 3,3 proc., o tai leidžia manyti, kad jei būtų rengiami pirmalaikiai rinkimai, partija neužsitikrintų aiškios daugumos, kuri leistų jai vienai suformuoti vyriausybę.

„Syriza“ politinė darbotvarkė paskatino Vokietijos finansų ministrą W.Schaeuble šeštadienį įspėti Atėnus, kad bet kokia nauja vyriausybė privalės gerbti savo pirmtakės prisiimtus įsipareigojimus.

Reformos, kurių Graikija ėmėsi spaudžiama tarptautinių skolintojų, pagerino valstybės finansų būklę, tačiau buvo labai skausmingos graikams, nemažai daliai kurių buvo apkarpyti atlyginimai ir socialinės išmokos, o nedarbas perkopė 27 procentus.

Reformos, kurių Graikija ėmėsi spaudžiama tarptautinių skolintojų, pagerino valstybės finansų būklę, tačiau buvo labai skausmingos graikams, nemažai daliai kurių buvo apkarpyti atlyginimai ir socialinės išmokos, o nedarbas perkopė 27 procentus.

„Syriza“, kuri atsisakė balsuoti prezidento rinkimuose siekdama, kad būtų paleistas parlamentas ir rengiami pirmalaikiai rinkimai, nori didinti atlyginimus ir pensijas, sustabdyti atleidimus ir įšaldyti valstybės turto privatizavimą, o tai yra svarbiausi reformų, kurių pareikalavo tarptautiniai skolintojai, elementai.

Graikijai neseniai pavyko užsitikrinti, kad būtų dviem mėnesiams pratęsta Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Sąjungos paramos programa, kuri turėjo baigtis gruodžio 31 dieną, kad būtų užbaigtas vykdomas finansų auditas, po kurio paaiškės, ar šalis gaus dar maždaug 7 mlrd. eurų paskolų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius