Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikijos premjeras išsilaikė poste, bet pirmalaikių rinkimų grėsmė išlieka

Graikijos premjeras Antonis Samaras tvirtai laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, kuriuo buvo siekiama sustiprinti palaikymą jo planui pasitraukti iš daugelio kritikuojamos Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos programos, taip pat išsklaidyti nuogąstavimus, kad jo vyriausybė skaičiuoja paskutines savo dienas.
Graikijos ministras pirmininkas Antonis Samaras
Graikijos ministras pirmininkas Antonis Samaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Graikija
Tačiau A.Samarui, kuris per beveik pustrečių metų darbo premjero poste patyrė partijos narių pasitraukimų, riaušių ir įvairių vyriausybės krizių, vis dar gresia pirmalaikiai rinkimai, jeigu jis nesugebės prastumti savo kandidato per prezidento rinkimus 2015 metų pradžioje.

Inicijavęs balsavimą dėl pasitikėjimo, A.Samaras tikisi pademonstruoti, kad Atėnai pasiryžę išvengti pirmalaikių rinkimų ir priversti nepatenkintus įstatymų leidėjus viešai jį palaikyti, kad premjeras įgytų tvirtą užnugarį derybose su ES ir TVF skolintojais, jog Graikija galėtų metais anksčiau pasitraukti iš 240 mlrd. eurų (828,7 mlrd. litų) vertės pagalbos programos.

„Bene vienintelis dalykas, šiuo metu keliantis nerimą rinkoms, yra vadinamoji politinė rizika – tai yra, ar politinis stabilumas, kurį mes atkūrėme, išliks, – sakė A.Samaras. – Šiuo balsavimu dėl pasitikėjimo įtvirtiname tą stabilumą.“

Bene vienintelis dalykas, šiuo metu keliantis nerimą rinkoms, yra vadinamoji politinė rizika – tai yra, ar politinis stabilumas, kurį mes atkūrėme, išliks, – sakė A.Samaras.

Per balsavimą, kuris 300 vietų parlamente vyko šeštadienį paryčiais, vyriausybę palaikė visi 155 įstatymų leidėjai iš A.Samaro Naujosios demokratijos partijos ir socialistų partijos PASOK. A.Samaro palaikymas parlamente išaugo iki 155 deputatų ketvirtadienį, kai maištingieji įstatymų leidėjai grįžo į premjero konservatyvios pakraipos partiją.

Atlaikiusi balsavimą dėl pasitikėjimo, vyriausybė pradės atkaklią agitacijos kampaniją, mėgindama palenkti į savo pusę nepriklausomus deputatus ir kai kuriuos opozicijos veikėjus, artėjant vasarį vyksiantiems prezidento rinkimams.

A.Samarui reikalingas 180 įstatymų leidėjų palaikymas, kad užtikrintų pergalę savo kandidatui į prezidento postą.

Antroji didžiausia jėga parlamente – ultrakairioji partija „Syriza“ – ir kitos mažesnės prieš pagalbos paketą nusistačiusios partijos premjero kandidatą žadėjo blokuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius