Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos premjero vizitas Maskvoje erzina Europos Sąjungos lyderius

Graikijos premjeras Aleksis Cipras šiandien Maskvoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per prieštaringai vertinamą vizitą, kurstantį Europos Sąjungos nuogąstavimus, kad pinigų pristigę Atėnai stengiasi suartėti su Rusija.
Aleksis Cipras sveikinasi su ES lyderiais.
Aleksis Cipras sveikinasi su ES lyderiais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši dviejų dienų viešnagė buvo surengta tuo metu, kai A.Cipras stengiasi užsitikrinti savo šalies finansavimą pagal ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos paketą, nors iš Briuselio buvo siunčiami perspėjimai nemėginti tartis dėl finansinės paramos iš Maskvos mainais į Atėnų politinį palaikymą Rusijai dėl krizės Ukrainoje.

Analitikai sako, kad premjero vizitas gali padėti įtikinti Maskvą atšaukti embargą vaisių importui ir Graikijos, bet tikrasis šios viešnagės tikslas yra pastangos spausti Europą, o ne iš esmės pakeisti Atėnų politikos kursą.

Sausį į valdžią atėjęs buvęs komunistas A.Cipras neslėpė sieksiantis glaudesnių ryšių su Rusija tuo metu, kai Maskva yra įsitraukusi į priešpriešą su Europos Sąjunga dėl konflikto Ukrainoje.

Jis jau buvo nuvykęs į Maskvą praeitais metais, dar prieš savo pergalę rinkimuose, ir susitiko su keliais pareigūnais bei įstatymų leidėjais.

Kai kurie graikų pareigūnai atvirai svarstė Atėnų galimybes paprašyti finansinės pagalbos iš Rusijos arba Kinijos, jeigu derybos dėl skolinimosi iš ES nebūtų sėkmingos.

Prieš tą kelionę A.Cipras dar kartą paklibino jau dabar svyruojančią ES poziciją dėl Ukrainos, sakydamas, kad Vakarų šalių paskelbtos sankcijos Maskvai yra „kelias į niekur“.

„Mes nepritariame sankcijoms“, – premjeras sakė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS.

„Palaikau požiūrį, kad reikalingas dialogas ir diplomatija – kad galėtume susėsti prie derybų stalo ir rasti sprendinius didžiausioms problemoms“, – pridūrė A.Cipras.

Prieš šį vizitą abi pusės kalbėjo apie galimybę stiprinti ekonomikos ryšius tarp dviejų ortodoksiškų valstybių. Be to, A.Cipras gegužę vėl vyks į Maskvą, kur bus minimos pergalės Antrajame pasauliniame kare metinės.

Dujos bus vienas iš svarbiausių klausimų šio vizito darbotvarkėje. Graikijos energetikos ministras Panagiotis Lafazanis per praeitą mėnesį surengtą dviejų dienų vizitą Maskvoje tarėsi dėl energetikos išteklių telkinių žvalgymo ir naujo dujotiekio „Turkish Stream“ projekto.

Abi pusės buvo nusiteikusios optimistiškai, bet atrodo mažai tikėtina, kad Rusija, pati šiuo metu kovojanti su ekonomikos krize, galėtų suteikti reikšmingą finansinę pagalbą Atėnams.

„Negali būti nė kalbos, kad Graikija gaus pinigų užkamšyti savo skylėms“, – Rusijos užsienio politikos ekspertas Fiodoras Lukjanovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kita vertus, Maskva gali nuspręsti atšaukti skausmingą graikiškų vaisių importo draudimą, kuris yra platesnio Vakarų šalių maisto produktų embargo dalis. Tos priemonės, kurių Rusija ėmėsi atsakydama į Vakarų šalių sankcijas dėl Ukrainos, skaudžiai paveikė Graikijos žemės ūkio sektorių.

„Tai nieko nekainuoja, bet vis tiek gerai atrodo“, – pastebėjo F.Lukjanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius