Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos salose tūkstančiai gyventojų protestuoja prieš migrantų stovyklas

Graikijos salose, kuriose veikia didelės migrantų stovyklos, tūkstančiai gyventojų trečiadienį pradėjo didelius protestus, reikalaudami nedelsiant iškeldinti prieglobsčio ieškotojus.
Graikijos salose tūkstančiai gyventojų protestuoja prieš migrantų stovyklas
Graikijos salose tūkstančiai gyventojų protestuoja prieš migrantų stovyklas / „Scanpix“/AP nuotr.

Lesbo, Samo ir Chijo salose paskelbtas visuotinis streikas – nedirba parduotuvės ir neteikiamos viešosios paslaugos. Centrinėse aikštėse rengiami mitingai; daugelis protestuotojų mojuoja Graikijos vėliavomis.

„Norim susigrąžinti savo salas ir savo gyvenimus“, – skelbia pagrindinis šūkis.

Prieglobsčio ieškotojais „turėtų būti pasidalyta visoje Graikijoje“, naujienų agentūrai Lesbo saloje sakė 72 metų pensininkas Efstratijas Pepas (Efstratios Peppas).

„Ir Europa privalo prisiimti atsakomybę. Ji taip pat privalo priimti migrantų“, – pridūrė jis.

Lesbo saloje veikia didžiausia šalyje Morijos migrantų stovykla. Šiame komplekse oficialiai yra tik 2 840 vietų, bet joje laikoma daugiau kaip 19 tūkst. prieglobsčio ieškotojų.

„Sutemus vienam nebegalima išeiti į lauką – subadoma žmonių“, – skundėsi E. Pepas.

Ne mažiau perpildytos stovyklos kitose salose. Žmogaus teisių grupės ir labdaringos medicinos organizacijos ne kartą skambino pavojaus varpais dėl gyvenimo sąlygų šiuose kompleksuose.

Vyriausybė lapkritį paskelbė planuojanti pastatyti didesnes stovyklas Lesbo, Chijo, Samo, Kosi ir Lero salose. Šiuo metu jose laikoma iš viso beveik 42 000 migrantų ir pabėgėlių, tai pat neretai pasitaiko smurto protrūkių.

Šį mėnesį du jauni prieglobsčio ieškotojai buvo nudurti per muštynes Morijos stovykloje. Šią savaitę viena 18-metė afganistanietė buvo sunkiai sužalota peiliu ir tebėra gydoma ligoninėje.

Be to, pastarosiomis savaitėmis trys Graikijoje laikyti prieglobsčio ieškotojai nusižudė.

„Reikalaujame nedelsiant uždaryti Moriją“, – skelbė per demonstraciją Lesbe nešto transparanto užrašas.

Tačiau naujų stovyklų statybos planams griežtai priešinasi vietos pareigūnai. Jie pageidauja mažesnių kompleksų, nes per pastaruosius penkerius metus šioms teritorijoms teko priimti tūkstančius naujų prieglobsčio ieškotojų.

Graikija praeitais metais vėl buvo pagrindiniai vartai į Europą migrantams ir pabėgėliams, kurių daugelis buvo karų arba skurdo išvaryti iš savp gimtųjų vietų Užsachario Afrikoje, Pietų Azijoje ir Sirijoje.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros duomenimis, 2019 metais į Graikiją jūra atplaukė daugiau kaip 59 tūkst. atvykėlių. Dar per 14 tūkst. šalį pasiekė kirtę sausumos sieną su Turkija.

Šiemet į Graikiją atvyko jau daugiau kaip 3 000 žmonių.

Tik nedaugeliui jų leista išvykti į Graikijos žemyninę dalį. Visi kiti daug mėnesių turi laukti stovyklose, kol bus išnagrinėti prašymai suteikti prieglobstį.

Antradienį 17 žmogaus teisių organizacijų perspėjo dėl aštrėjančios „diskriminacijos ir ksenofobijos atmosferos“. Jos taip pat pažymėjo, kad prieglobsčio ieškotojai patiria „sunkių pasekmių savo gerovei ir sveikatai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius