-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikų socialistai pasiekė triuškinamą rinkimų pergalę

Graikijos socialistai, žadėję apmokestinti turtinguosius ir milijardais atremti ekonomikos krizę, su kuria nesugebėjo kovoti dabar valdžioje esantys konservatoriai, sekmadienį pasiekė triuškinamą rinkimų pergalę.
PASOK rėmėjų triumfas
PASOK rėmėjų triumfas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Garsių politinių dinastijų atžalų dvikovą laimėjo socialistų partijos PASOK lyderis Georgas Papandrėjas, įveikęs kadenciją baigiantį premjerą Kostą Karamanlį, kuriam buvo pralaimėjęs 2004 ir 2007 metų rinkimus.

Atėnų centre aidėjo džiaugsmingi šūksniai, būgnai ir automobilių signalai, gatves užtvindė žalių vėliavų jūra ir šokantys socialistų šalininkai.

„Šiandien keičiame Graikijos ir savo gyvenimo kursą. Šiandien pradedame dideles nacionalines pastangas savo šalį atsigavimo, vystymo ir kūrimo kursu nukreipti“, – žurnalistams sakė G.Papandrėjas, priešais džiūgaujančią minią paskelbęs rinkimų pergalę.

Vidaus reikalų ministerijos apskaičiavimu, PASOK parlamente turės aiškią daugumą. Šaliai, laikomai silpniausia euro zonos grandimi, kaip tik reikia stiprios vyriausybės ant recesijos slenksčio atsidūrusiai ekonomikai tvarkyti.

Visuomenės apklausos rodė, kad graikams įgriso penkerius metus trukęs konservatorių valdymas, kuris prasidėjo didelėmis viltimis padaryti galą įsikerojusiai korupcijai, bet greitai įklimpo į skandalą.57 metų G.Papandrėjas pažadėjo 3 mlrd. eurų (10,4 mlrd. litų) ekonomikos skatinimo paketą apmokestinant turtinguosius ir padedant neturtingiesiems, o 53 metų K.Karamanlis ragino dvejus metus smarkiai taupyti.

K.Karamanlis rinkimų centre Atėnuose pripažino savo pralaimėjimą ir atsistatydino iš partijos vadovo posto.

„Noriu pasveikinti Georgą Papandrėją su jo pergale, – sakė jis žurnalistams. – Mūsų vyriausybė susidūrė su rimčiausios pokario krizės audra. Piliečiai mano plano nepatvirtino.“

Visuomenės apklausos rodė, kad graikams įgriso penkerius metus trukęs konservatorių valdymas, kuris prasidėjo didelėmis viltimis padaryti galą įsikerojusiai korupcijai, bet greitai įklimpo į skandalą.

„Jaučiamės taip, lyg būtų buvusi nuimta didelė našta, – sakė PASOK šalininkė, 55 metų Lica Moretu. – Jie pažadėjo kovoti su korupcija, bet tai buvo melas. Dabar vėl galime viltis“.

Suskaičiavus 50 proc. balsalapių buvo paskelbta, kad PASOK surinko 43,6 proc., o Naujosios demokratijos partija – 35 proc. balsų. Ministerijos apskaičiavimu, PASOK parlamente turėtų turėti 160 iš 300 vietų.

Rinkos patenkintos

Švelniu balsu kalbantis G.Papandrėjas, kuris yra gimęs Jungtinėse Valstijose, labai stengėsi išlįsti iš savo legendinio tėvo ir PASOK įkūrėjo Andrėjo šešėlio. Tuo tarpu įtaigus oratorius K.Karamanlis yra valstybininko Konstantino Karamanlio sūnėnas.

Rinkos tikriausiai bus patenkintos rinkimų rezultatais.

„Ne dėl to, kad teikia pirmenybę kuriai nors iš šių dviejų partijų, o dėl to, kad nauja vyriausybė su dauguma parlamente turės naują mandatą ketverių metų kadenciją vykdyti savo programą“, – sakė Aleksandras Moretakis, Graikijos maklerių asociacijos SMEHA prezidentas.

Skandalų ir trapios persvaros parlamente susilpnintas K.Karamanlis sušaukė pirmalaikius rinkimus tikėdamasis, kad turi geresnes galimybes laimėti dabar, o ne vėliau.

G.Papandrėjas susidurs su biudžeto deficitu, viršijančiu 6 proc. bendrojo vidaus produkto, didėjančiu nedarbu ir dideliu nepasitenkinimu švietimo sistema, socialine apsauga ir imigracija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Georgas Papandrėjas
Georgas Papandrėjas

„Pagrindinis iššūkis naujajai vyriausybei yra pateikti patikimą biudžetą ir realistinę darbotvarkę fiskaliniams disbalansams mažinti“, – sakė Nacionalinio banko ekonomistas Nikas Maginas.

Ne vienus metus trukęs spartus Graikijos produkcijos, kuri sudaro maždaug 2,5 proc. bendros euro zonos ekonomikos, augimas šiemet turi sulėtėti iki nulio ar net pradėti smukti. Nuo pasaulinės krizės Graikijoje ypač nukentėjo tokios svarbios sritys ir darbo vietų kūrėjos kaip turizmas.

Ekonomistai abejoja G.Papandrėjo išlaidų plano protingumu ir sako, kad tai gali priversti daugiau skolintis, nors šalis ir taip turi antrą pagal dydį BVP procentais išreikštą skolą euro zonoje po Italijos.

Pradėjo formuoti kabinetą

G.Papandrėjas pirmadienį pradėjo formuoti ministrų kabinetą, kuriam triuškinama pergalė rinkimuose suteikė neginčijamą mandatą kovoti su korupcija ir vesti šalį iš tebegilėjančio ekonomikos nuosmukio.

Tikimasi, kad jau antradienį bus įvardyti naujieji finansų, užsienio reikalų ir ekonomikos ministrų portfelių savininkai. Graikijos žiniasklaida pranešė, kad G.Papandrėjas gali nuspręsti imtis vadovauti Finansų ministerijai arba URM, pabrėždamas, kaip rimtai vertina dabartinę krizę.

Tačiau naujosios vyriausybės laukia dideli iššūkiai. Pirmuoju išbandymu taps kitų metų biudžeto formavimas, kurio projektas turi būti perduotas svarstyti parlamentui lapkritį, kad galutinį variantą būtų galima patvirtinti iki parlamento metų pabaigos atostogų, kurios prasidės gruodžio viduryje.

„Biudžetas taps geru išbandymu, parodysiančiu, kurlink eis vyriausybė, taip pat ar ji rimtai nusiteikusi stiprinti ekonomikos konkurencingumą“, – sakė Diego Iscaro, finansinių analizių centro „IHS Global Insight“ analitikas.

Kitų metų biudžeto projektas bus prijungtas prie trejų metų plano, kurį G.Papandrėjas ketina pateikti Briuseliui, siekdamas įtikinti ES partnerius, jog jis yra rimtai pasiryžęs sutvarkyti pašlijusį Graikijos finansų sektorių.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pirmadienį G.Papandrėjui adresuotame sveikinimo laiške ragino įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

„Mūsų dienomis Europa išgyvena sudėtingus laikus: turime sutelkti savo jėgas ir dirbti kartu, kad Europa iš dabartinės finansų ir ekonomikos krizės išnirtų stipresnė ir sukurtų klestinčią, saugią ir tvarią ateitį visiems Europos žmonėms“, – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius