-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Grasinimai tušti? Rusijos galimybės neleisti Vakarų šalių ginklams plūsti į Ukrainą – ribotos

Šiuo metu į Ukrainą jau plūsta daug sunkiosios ginkluotės iš Vakarų – tarkime, Vokietija ir Jungtinė Karalystė šią savaitę sutarė ten siųsti priešlėktuvinių sistemų, kuriomis baidys rusų aviaciją. Rusija savo ruožtu jau kuris laikas atvirai taikosi į geležinkelius ir saugyklas, siejamomis su siuntomis iš Vakarų. Grasinama ginklus medžioti dar agresyviau. Vis dėlto karybos analitikai 15min sako, kad Rusijos galimybės gana ribotos, o vienos ribos Kremlius tikriausiai neperžengs.
Į Ukrainą keliauja moderni vakarietiška ginkluotė
Į Ukrainą keliauja moderni vakarietiška ginkluotė / JAV kariuomenės nuotr.

„Kovą dėl Donbaso laimės arba pralaimės logistika“, – atvirai sako vienas buvęs Pentagono pareigūnas. Jei tiksliau, Rusijos ir Ukrainos gebėjimas aprūpinti pajėgas papildomais kariais, ginklais ir šaudmenimis ten ir tada, kur ir kada pastiprinimas bus reikalingas.

O Vakarų veiksmai lyg tyčia vis ambicingesni. Jei karo pradžioje niūriai kalbėta, kad Kyjivas atsilaikys vos 72 valandas, o Ukrainai buvo siunčiama griežtai gynybinio pobūdžio ginkluotė, tai dabar jau drąsiai teigiama, jog konfliktą įmanoma laimėti, o ginklai – gerokai pažangesni ir galintys pridaryti okupantams daug žalos.

Pavyzdžiui, ilgai mindžikavę vokiečiai, taip pat britai, šią savaitę sutarė į Ukrainą nusiųsti priešlėktuvinių artilerijos pabūklų.

Retorika irgi šiepianti dantis. Antai pirmadienį JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas tiesiai pareiškė, kad Vakarų tikslas – „susilpninti Rusiją“ taip, kad ji daugiau nebegalėtų pulti kaimyninių šalių ir joms grasinti.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas

Jau kitą dieną panašūs pareiškimai pasirodė ir Londone, kur pareigūnai vienas po kito paskelbė, kad Ukraina visiškai teisėtai gali smogti į taikinius Rusijos teritorijoje naudodama vakarietišką ginkluotę.

Kaip minėta, tokių ginklų – vis daugiau. Jų tiek, kad britų dienraštis „The Guardian“ daro prielaidą, jog Ukrainos pajėgos, gegužę sulaukusios didžiosios naujų ginklų siuntų bangos, jau galės galbūt sėkmingai kontratakuoti.

Bet Rusija, žinoma, nestovi vietoje. Šalies aviacija pastarosiomis dienomis sudavė smūgių į geležinkelius, tiltus ir kitas ginklų tiekimo grandinės dalis – taip siekiama neleisti ginkluotei patekti į frontą.

Grasinama ir su Ukraina besiribojančioms NATO šalims, kur ginkluotė pirmiausia ir yra atvežama. Bet analitikai 15min teigė, kad Rusijos pyktis veiksmais virsta sunkiai – esą ir Vakarų šalys, ir Ukraina geba puikiai paslėpti vežamus ginklus, o į judančius objektus Rusijos aviacija tiksliai nepataiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius