Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Greenpeace“ aktyvistai: reaktorių gamintojai turėtų prisiimti dalį branduolinių avarijų likvidavimo išlaidų

Prieš branduolinę energetiką kovojantys tarptautiniai aktyvistai antradienį pradėjo kampaniją, ragindami vyriausybes įpareigoti reaktorių gamintojus atlyginti dalį branduolinių avarijų padaromos žalos.
Sprogimo akimirka
Sprogimo Fukušimos elektrinėje akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ pareiškė, jog daugelyje šalių kaltė dėl branduolinių avarijų tenka jėgainių operatoriams, tačiau įstatymai dažnai riboja jų atsakomybę, todėl incidentų kainą padengti mokesčių mokėtojams.

Tuo tarpu reaktorius konstruojančios ir statančios bendrovės, tokios kaip GE, „Toshiba“ ar „Hitachi“, prisidėjusios statant Japonijoje esančios Fukušimos elektrinės blokus, dažnai teisiškai būna apsaugotos nuo atsakomybės dėl nelaimių, susijusių su jų veiklos vaisiais, pažymėjo aktyvistai.

Kol kas tos bendrovės nebuvo kaltinamos dėl prieš dvejus metus įvykusios katastrofos, kai cunamiui nuniokojus Fukušimos jėgainę išsilydė jos reaktorių šerdys.

„Branduolinė pramonė vengia atsakomybės ... per dideles avarijas“, – sakė „Greenpeace“ atstovas Aslihanas Tumeris.

„Visos verslo įmonės pasaulyje, taip pat visos technologijos patiria tam tikrą riziką dėl avarijų, – aiškino jis. – Tačiau vienintelė branduolinė pramonė gali išvengti šios rizikos, nepaisant tų avarijų sukeliamų ilgalaikių ir valstybių sienas peržengiančių padarinių.“

„Greenpeace“ kampanija siekia atkreipti visuomenės dėmesį, jog tos pačios bendrovės, kurios gamina televizorius ir šaldytuvus, taip pat stato branduolinius reaktorius, sakė aktyvistai, kurie tikisi, jog visuomenės spaudimas paskatins verslą iš naujo apgalvoti savo branduolinės pramonės strategijas.

Apie 19 tūkst. žmonių žuvo, o dar šimtai tūkstančių liko be pastogės 2011-ųjų kovą, kai didžiulis cunamis smogė Japonijai, užliedamas Fukušimos blokų aušinimo sistemas, o iš pažeistų reaktorių radioaktyvūs teršalai pasklido didelėje teritorijoje.

Kol kas nebuvo nustatyta jokių tiesioginių Fukušimos atominės avarijos aukų, tačiau daugelio netoli elektrinės apylinkėse gyvenusių žmonių gyvenimas apvirto aukštyn kojomis.

Pagal Japonijos įstatymus, Fukušimos jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) yra atsakinga už kompensacijas nukentėjusiems.

Japonijos vyriausybė sutiko skirti 3,24 trln. jenų iš valstybės iždo, siekiant padėti TEPCO išmokėti kompensacijas, kai bendrovė buvo nacionalizuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius