Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grenlandijoje balandį vyks parlamento rinkimai

Autonomiją nuo Danijos turinčioje Grenlandijoje balandį vyks parlamento rinkimai, antradienį pranešė vienas vyriausybės pareigūnas. Pagrindiniai klausimai, rūpintys šios Arkties salos politikams, yra visiška nepriklausomybė ir ekonomikos, šiuo metu smarkiai priklausomos nuo žvejybos, diversifikacija.
Grenlandijos ledynai
Grenlandijos ledynai / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Grenlandija Danija

2009 metais Danijos parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį Grenlandijai buvo suteikta autonomija, tačiau Kopenhaga tebesirūpina šios salos užsienio reikalais bei gynyba.

Finansinių ir socialinių problemų kamuojama didžiausia pasaulio sala, turinti apie 56 tūkst. gyventojų, kasmet gauna apie 3,4 mlrd. Danijos kronų (451 mln. eurų) dotacijų iš Kopenhagos.

Daug Grenlandijos gyventojų pageidautų visiško suvereniteto bei ekonominės nepriklausomybės, tačiau nenori, kad dėl to pablogėtų jų gyvenimo lygis.

Taigi, jie tikisi pakelti savo ekonomiką plėtodami turizmo sektorių ir siekdami pritraukti užsienio investicijų į gausius naudingųjų iškasenų išteklius. Apie 90 proc. Grenlandijos eksporto pajamų sudaro pajamos, gaunamos iš žvejybos.

Vis dėlto infrastruktūros stygius sulėtino pastangas įsisavinti didelius Grenlandijos mineralinių žaliavų išteklius.

Dabartinę salos vyriausybę sudaro socialdemokratinės krypties partija „Siumut“ („Pirmyn“), sudariusi koaliciją su socialistine partija „Inuit Ataqatigiit“ („Žmonių bendrija“, IA) ir kairiųjų partija „Naleraq“.

Socialdemokratų lyderis Kimas Kielsenas Grenlandijos ministru pirmininku tapo 2014-ųjų rugsėjį, kai jo partija surinko 34 proc. balsų.

„Tikimės geresnės Grenlandijos turizmo industrijos ir kad tai padarytume, mums reikia geresnės infrastruktūros“, – naujienų agentūrai AFP sakė IA politinis patarėjas Inunnguaqas Trussenas.

„Žvejybos pramonė gana stabili. Tačiau vis tiek norime didesnės kasybos pramonės“, – pridūrė jis.

Visuotiniai rinkimai vyks balandžio 17 arba 24 dieną; tikslią datą turės paskelbti 31 narį turintis parlamentas Inatsisartut.

Grenlandijoje rinkimai privalo įvykti iki lapkričio 27-osios, kai nustos galioti dabartinės vyriausybės įgaliojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius