-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmingas Lietuvos perspėjimas Vakarams: „Molotovas jau yra, ir jis ieško savo Ribbentropo“

Lankydamiesi Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje kadencijas baigiantys Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas nepraleido progos pabendrauti su Amerikos žiniasklaida.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„The Daily Beast“ išplatino Michaelo Weisso interviu su Baltijos šalių politikais, kuriame nuskambėjo ir perspėjimai dėl silpstančio JAV vaidmens, Rusijos agresijos ir regiono saugumo. Pateikiame interviu santrauką.

Apie tai, kad Baltijos valstybės buvo teisios dėl Rusijos vadovo Vladimiro Putino agresyvių veiksmų.

Linas Linkevičius: „Mes išties buvome tarp tų, kurie padėjo atverti akis ir ausis, parodyti propagandos galią ir svarbą, kuri buvo panaudota kaip asimetrinis grasinimas, netgi, sakyčiau, ginklas ... Konvenciniame konflikte jūs turėtumėte artilerijos ataką ir tada mūšį. Dabar išplaunamos smegenys ir tada ateinama.

Toks pavyzdys buvo ir Kryme, kur žmonėms smegenys buvo išplautos valstybės kontroliuojamų televizijų dėka. Vietiniai laukė, kad ateis banditai, fašistai ir pradės juos žudyti. Jie buvo tuo įtikinti ir to laukė, tad kai atėjo Rusijos kariai, jie buvo pasitikti džiaugsmingai, kaip išgelbėtojai“.

Toomas Hendrikas Ilvesas: „Mes šią dezinformacijos bangą patyrėme nuo pat savo nepriklausomybės atgavimo. Pamenu, kaip 1993, 1994, 1995 metais būdamas ambasadoriumi Vašingtone nuolat turėjau ginti savo valstybę Valstybės departamente nuo absurdiškų kaltinimų. Žmonės rimtai žvelgė į akiplėšiškus melus“.

Apie respublikonų kandidato į JAV prezidento postą Donaldo Trumpo abejonę, ar NATO turėtų ginti Baltijos valstybes, ir jo rėmėjo Newto Gingricho teiginius, kad Estija yra Sankt Peterburgo priemiestis.

T.H.Ilvesas: „Tai buvo labai keista, nes 1994 metais, man būnant ambasadoriumi JAV, Gingrichas pristatė „Amerikos kontraktą“. Ten labai aiškiai buvo parašyta: „Baltijos valstybės taps NATO dalimi“. Respublikonų partijos pozicija. N.Gingricho įtakoje buvo už Baltijos šalių narystę. Dabar į mus žiūrima kaip į „priemiestį“.

Jei Estija ar kita NATO narė bus užpulta ir Penktasis straipsnis nepradės veikti, tai NATO sugrius.

Jei Estija ar kita NATO narė bus užpulta ir Penktasis straipsnis nepradės veikti, tai NATO sugrius. Jei bus suklysta vieną kartą, aljansas daugiau nebeegzistuos. Tai yra tai, kad vienija Europą, nes nežinai, kas gali būti kitas.

Verta žmonėms priminti ir tai, kad Penktasis straipsnis buvo panaudotas vieną kartą – 2001 metų rugsėjo 12-ąją“.

L.Linkevičius: „Ilgą laiką buvo manyta, kad šios grėsmės jau yra tolimos ir neliečia JAV ar Vakarų Europos. Tada mes turėjome Ukrainą ir, pavyzdžiui, MH17 katastrofą. Tie, kurie manė, kad tai tolima praeitis, pamatė, kad grėsmė pradėjo veikti šeimas visur. Galų gale, nesvarbu, ar tai Narva, ar Latvija, ar Lietuva – mes visi esame tas pats aljansas. Mes visi tikime, kad JAV liks esminis strateginis partneris Europai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Toomas Hendrikas Ilvesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Toomas Hendrikas Ilvesas

Apie kraštutinių kairiųjų ir kraštutinių dešiniųjų judėjimų kilimą Europoje ir galimus jų ryšius su Kremliumi.

T.H.Ilvesas: „Jei pažvelgsite į kraštutinių dešiniųjų partijas Europoje – iš kur plaukia pinigai? Mes žinome, kad 9 milijonai eurų Rusijos, per Čekijos banką, buvo suteikti Prancūzijos Nacionalinio Fronto lyderei Marine Le Pen. Žinome, kad tai nėra vienetinis atvejis. Tai vyksta ir kitur. Kodėl turėtume stebėtis kraštutinių dešiniųjų stipriomis kampanijomis ir jų sėkme, žinodami, kad jos gauna pinigus ar yra mažiau žinomos viešajai publikai?

O dėl Europos kraštutinės kairės, tai ji jau seniai neturi nieko bendro su marksizmu-leninizmu. Ji žymiai daugiau bendro turi su antisemitizmu, rasizmu, antiimigracine politika. Jie skelbiasi esantys kairiųjų pažiūrų, tačiau išties atstovauja idėjas, kurios artimesnės rudaskverniams“.

L.Linkevičius: „Molotovas jau egzistuoja ir jis laukia savo Ribbentropo (red. Lietuvos diplomatijos vadovas apeliuoja į nacių ir sovietų prieš Antrąjį pasaulinį karą pasirašytą susitarimą dėl „įtakos zonų“)“.

T.H.Ilvesas: „Manau, kad jau yra būrys mažų Ribbentropų, lakstančių aplink. Bet Molotovas dar nerado gerų sandorio sąlygų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius