Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožis blėsta: pusė brazilų – su antsvoriu

Per Brazilijos ekonomikos pakilimo bumą pasikeitė žmonių mitybos įpročiai – daugiau angliavandenių, riebalų ir mažai daržovių. Rezultatas: pusė brazilų kenčia nuo antsvorio.
Tradicinis karnavalas San Paule
Tradicinis karnavalas San Paule / „Scanpix“/AP nuotr.

Įrudusios, maudymosi kostiumėlius paplūdimiuose demonstruojančios dailios, karštos, sportiškų kūnų brazilės. Anot portal welt.de, toks stereotipas galiojo kurį laiką. 

Dabar gražios nuotraukos iš Brazilijos nebeatitinka realybės. Pietų Amerikos šalyje, kurioje kūno kultas buvo tapęs tarsi manija, pusė tautos kenčia nuo antsvorio. Brazilijoje gyvena 191 mln. gyventojų, 16 proc. laikomi nutukusiais. Tiek turinčių antsvorio, tiek nutukusiųjų skaičius per penkerius metus ūgtelėjo po 5 proc. 

Turtėja ir storėja

Maždaug 30-čiai mln. žmonių per pastaruosius metus gyvenimas Brazilijoje gerokai pagerėjo, jiems nebereikia kęsti skurdo. Tačiau spartus augimas turi savo kainą. 

Anksčiau tradiciniame brazilo meniu buvo pupelės ir ryžiai, šiandien dėl laiko stokos dažnai vartojami pigūs, nesubalansuotos mitybos produktai. Prie antsvorio prisideda ir vis mažesnė fizinė veikla. 

„Atėjo laikas atsigręžti, kad neatsitiktų taip kaip JAV, kur 35,7 procentų suaugusiųjų yra nutukę“, – įspėja Sveikatos apsaugos ministras Alexandre'as Padilha.

„Brazilai prastai valgo. Gali valgyti daržovių, bet jie nori angliavandenių ir riebalų“, – sako Solange de Goncalves iš Rio de Žaneiro, kuri sveria 123 kg ir yra viena iš 30 milijonų nutukusių žmonių šalyje.

Nuo vaikystės 38-metų moteris kenčia nuo nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir diabeto. Jos gyvenimas nebuvo lengvas, ji sako: „Gatvėje, žmonės žiūri į mane, nėra mano dydžio drabužių.“
 
Moteris pavydi modeliams, kurie pasirodo ant žurnalų viršelių ar televizijos laidose. Liepos mėnesį, po dvylikos metų laukimo, jai bus atlikta operacija ir ant skrandžio uždėtas žiedas. Už operaciją apmokėjo valstybė. „Iš 50 kg, kuriuos noriu numesti, 15 kg jau numečiau.“

Vis daugiau operacijų

2010 metais Brazilijoje skrandžio žiedai buvo uždėti 60 tūkst. gyventojų. Palyginus su 2003 metais skaičius išaugo 275 proc. Skrandžio žiedas padeda žmonėms numesti net iki 80 proc. antsvorio. Tačiau vien operacijos nepakanka. Pacientas dar ilgai turi būti stebimas chirurgų, endokrinologų, psichologų ir mitybos specialistų. Anot chirurgų, žiedas yra pagalbinė priemonė, tačiau jei žmogus nesilaikys dietos, jis vėl priaugs svorio.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius