Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija nuteisė buvusį premjerą kalėti penkerius su puse metų

Gruzijos teismas pirmadienį už valstybės lėšų grobstymą nuteisė buvusį premjerą Vano Merabišvilį kalėti penkerius su puse metų, bet jo advokatas šią bylą vadina politiniu persekiojimu.
Vano Merabišvilis
Vano Merabišvilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismas pripažino V.Merabišvilį, kuris vadovavo buvusio provakarietiško prezidento Michailo Saakašvilio vyriausybei, kaltu dėl fiktyvių darbų aktyvistams, kurie dalyvavo jo partijos nesėkmingoje parlamento rinkimų kampanijoje 2012 metais.

Teisėja Natia Barbakadzė taip pat skyrė 27 tūkst. dolerių baudą kitam bylos atsakovui, buvusiam sveikatos ministrui Zurabui Čiaberašviliui.

V.Merabišvilis, kuris tardymo izoliatoriuje laikomas nuo 2013 metų gegužės, buvo M.Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo (UNM) generalinis sekretorius. Partija pralaimėjo rinkimus milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio koalicijai „Gruzijos svajonė“.

„Mes apskųsime šį neteisėtą verdiktą“, - sakė V.Merabišvilio advokatas Otaras Kachidzė, kuris apkaltino teisėją pasidavus prokuratūros spaudimui.

Kai baigėsi 10 metų trukęs M.Saakašvilio prezidentavimas, kurio metu, 2008-aisiais, įvyko daug nuostolių atnešęs karas su kaimynine Rusija, dešimčių jo sąjungininkų atžvilgiu buvo pradėtas tyrimas dėl korupcijos ir piktnaudžiavimo įgaliojimais.

„Tai niekas kitas, tik politinis persekiojimas, kuriuo siekiama sunaikinti Gruzijoje pagrindinę opozicinę partiją“, - sakė jis.

Kai baigėsi 10 metų trukęs M.Saakašvilio prezidentavimas, kurio metu, 2008-aisiais, įvyko daug nuostolių atnešęs karas su kaimynine Rusija, dešimčių jo sąjungininkų atžvilgiu buvo pradėtas tyrimas dėl korupcijos ir piktnaudžiavimo įgaliojimais.

Vakarų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl bet kokių tyrimų, kuriuos galima laikyti politiškai motyvuotais, bet „Gruzijos svajonės“ vyriausybė ne kartą atmetė bet kokius politinius šių baudžiamųjų persekiojimų motyvus.

B.Ivanišvilis po 2012 metų parlamento rinkimų tapo Gruzijos premjeru, bet lapkričio mėnesį atsistatydino užleisdamas vietą savo pasirinktam sąjungininkui, 31 metų Irakliui Garibašviliui.

Tačiau manoma, kad B.Ivanišvilis vis dar daro didžiulę įtaką Gruzijos politikai.

Rusija, kuri 2008 metais nutraukė visus kontaktus su M.Saakašvilio komanda, išreiškė viltį, kad gali pradėti politinį dialogą su naująja Gruzijos vyriausybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius