Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija siekia nepuolimo pažado iš Rusijos

Dėl Rusijos elgesio Ukrainoje nervinga Gruzija trečiadienį siekė naujo Maskvos pažado, kad ji nenaudos jėgos spręsdama rusenantį jų teritorinį konfliktą.
Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava / „Scanpix“/AFP nuotr.

„Gruzija tebėra įsipareigojusi dėl savo jėgos nenaudojimo pažado, kurį vienašališkai davė 2010 metais“, – sakė vyriausiasis derybininkas Davidas Zalkalianis po naujausio tarptautinių tarpininkų remiamų taikos derybų rato Ženevoje.

Pasak jo, panašaus pažado reikia iš Maskvos – po įvykių Ukrainoje, kurie rodo „didėjantį Rusijos kategoriškumą jai stengiantis sutrukdyti kaimyninėms šalims realizuoti savo laisvus užsienio politikos pasirinkimus, per jų teritorinio vientisumo ir suverenumo pažeidimą.

Dvi dienas trukusios ir trečiadienį pasibaigusios Gruzijos ir Rusijos derybos buvo jau 27-osios nuo to laiko, kai Maskva 2008-ųjų rugpjūtį nugalėjo savo buvusią satelitę per žaibišką karą.

Gruzija ir Rusija kariavo dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos, kur separatistai jau buvo atsiskyrę nuo Gruzijos po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991-aisiais.

Rusija 10-ajame dešimtmetyje ten dislokavo savo pajėgas ir sako, kad tas karas buvo atsakas į Gruzijos puolimą.

Gruzija sąžiningai vykdo ugnies nutraukimo susitarimą, draudžiantį naudoti jėgą, ir yra nuolat ignoruojama ir pažeidžiama Rusijos Federacijos, – sakė D.Zalkalianis.

Po karo Rusija pripažino minėtų regionų nepriklausomybę. Tačiau Gruzija ir didžioji dauguma tarptautinės bendrijos vis dar laiko juos Gruzijos teritorija.

„Gruzija sąžiningai vykdo ugnies nutraukimo susitarimą, draudžiantį naudoti jėgą, ir yra nuolat ignoruojama ir pažeidžiama Rusijos Federacijos“, – sakė D.Zalkalianis.

Didelius nesutarimus kelia Rusijos pajėgų ir minėtų atsiskyrusių regionų saugumo pajėgų statomos spygliuotų vielų tvoros ir kasami grioviai palei ugnies nutraukimo liniją, kuriuos Gruzija laiko bandymu sukurti aiškią sieną.

D.Zalkalianis sakė, kad tvorų statymas buvo sustojęs vasarį, kai Rusijos Sočio mieste, esančiame netoli Abchazijos, vyko žiemos olimpiada.

„Mes buvome patikinti, kad tokia veikla bus sustabdyta, bet, deja, jau kitą dieną po Sočio olimpiados ši neteisėta veikla buvo vykdoma toliau“, – sakė jis.

Naujas derybų ratas turi įvykti birželio 17-18 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius