Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02 /10:26

Gruzijoje tebeskaičiuojant rinkimų balsus pirmauja opozicija

Milijardieriaus vadovaujama Gruzijos opozicija antradienį pagal rinkimuose surinktų balsų skaičių lenkia ilgai dominavusią prezidento Michailo Saakašvilio valdančiąją partiją, rodo preliminarūs rezultatai, kuriuos paskelbė rinkimų komisija.
Gruzijos opozicijos lyderis Bidzina Ivanišvilis
Gruzijos opozicijos lyderis Bidzina Ivanišvilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po itin atkaklios parlamento rinkimų kovos preliminarūs pirmadienio balsavimo skaičiai rodo, kad milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio koalicija „Gruzijos svajonė“ gavo 52,77 proc. balsų ir lenkia valdantįjį Vieningąjį nacionalinį judėjimą, kuris surinko 42,08 proc. balsų. Tokie duomenys buvo gauti 15.35 proc. rinkimų apylinkių paskelbus proporcinio balsavimo, kuris nulems 77 iš 150 vietų parlamente, rezultatus.

Dėl likusių 73 vietų parlamente, kurios skirstomos vienmandatėse apygardose, galutinių rezultatų kol kas nepaskelbta.

Kelioms balsavusiųjų apklausoms parodžius, kad „Gruzijos svajonė“ proporcinio balsavimo sektoriuje arba aplenkė, arba surinko tiek pat balsų kaip valdančioji koalicija, B.Ivanišvilis nedelsdamas paskelbė pergalę.

Tačiau jo koalicija vis tiek dar gali pralaimėti, nes beveik pusė parlamento vietų yra skirstoma rezultatų vienmandatėse apylinkėse pagrindu, o ne pagal proporcinio atstovavimo sistemą, kuri sudarė balsavusiųjų apklausos pagrindą.

Tūkstančiai „Gruzijos svajonės“ šalininkų pirmadienį po rinkimų šventė sostinės Tbilisio gatvėse – vairuotojai mygė garso signalus, pėstieji mojavo partijos ir šalies vėliavomis.

„Tikiuosi, kad gausime ne mažiau kaip 100 vietų naujajame parlamente, – džiūgaujančiai miniai sakė koalicijos lyderis, magnatas B.Ivanišvilis. – Pasiekiau tai, ko ilgai siekiau“.

Tačiau Vieningasis nacionalinis judėjimas paskelbė manantis, kad užsitikrino mažiausiai 53 iš 73 vietų, dėl kurių buvo varžomasi vienmandatėse apygardose ir dėl kurių rinkimų rezultatai dar nepaskelbti.

„Tai reiškia, kad Vieningasis nacionalinis judėjimas turės daugumą naujajame parlamente“, – pirmadienį televizijai sakė atstovė Čiora Taktakišvili.

Bet kokie nestabilumo ženklai šioje Kaukazo valstybėje, kurioje gyvena 4,5 mln. žmonių, sukeltų nerimą Vakarams, nes per Gruziją Europai tiekiami Kaspijos jūros energetiniai ištekliai, be to, ši šalis yra strategiškai reikšmingoje vietoje tarp Rusijos, Irano, Turkijos ir centrinės Azijos.

M.Saakašvilis sako, kad „Gruzijos svajonė“ atitrauktų šalį nuo Vakarų ir grąžintų į Maskvos orbitą. Prezidentas taip pat užsiminė, kad Rusijoje savo turtus susikrovęs B.Ivanišvilis vykdo Kremliaus įsakymus.

B.Ivanišvilis, kuris anksčiau gyveno uždarą gyvenimą, o į politiką atėjo vos prieš metus, „Reuters“ sakė, jog yra įsitikinęs, kad „Gruzijos svajonės“ kandidatai laimėjo mažiausiai 50 vietų vienmandatėse apygardose.

„Buvo nustatytas labai įdomus precedentas, kai valdžia buvo pakeista rinkimais“, – sakė jis po to, kai balsavusiųjų apklausos parodė, kad „Gruzijos svajonė“ tikriausiai įveikė valdančiąją partiją balsavime pagal partijų sąrašus.

Opozicijos televizijos stotys parodė reportažą, kuriame buvo matyti šaukiančių žmonių minia ir policija, esą panaudojusi ašarines dujas ir gumines kulkas

Stiprus „Gruzijos svajonės“ pasirodymas gali būti suvokiamas kaip kaltinimas M.Saakašviliui, kuris į prezidento postą iškilo per taikią 2003 metų „rožių revoliuciją“, bet 2008-aisiais nuvedė šalį į pražūtingą penkių dienų karą su Rusija dėl dviejų nuo Gruzijos atskilusių regionų.

M.Saakašvilis perspėjo, kad galutinių rinkimų rezultatų dar nėra, o JAV ambasadorius anksčiau pirmadienį paragino gruzinus „išlikti ramius“, kol bus suskaičiuoti visi balsai ir išspręstos visos abejonės.

M.Saakašvilis po kitais metais įvyksiančių prezidento rinkimų, kai įsigalios reformos dėl valstybės vadovo įgaliojimų sumažinimo ir parlamento bei premjero galių padidinimo, privalo atsistatydinti.

Jeigu jo partija išlaikys parlamento kontrolę, jis gali išsaugoti galimybę įsakinėti. Priešingu atveju B.Ivanišvilis galėtų tapti premjeru ir dominuojančiu Gruzijos politiku.

„Be to, kad yra varžybos dėl parlamento, tai taip pat yra šešėliniai vadovybės rinkimai“, – sakė Thomas de Waalas, Kaukazo ekspertas Vašingtone įsikūrusioje nepelno organizacijoje „Carnegie Endowment for International Peace“.

Pasibaigus balsavimui per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus 44 metų M.Saakašvilis sakė, jog atrodo, kad „Gruzijos svajonė“ pirmauja balsavime pagal partijų sąrašus, bet pridūrė, kad jo partija išsiveržė į priekį vienmandatėse apygardose.

Kai parlamentas susirinks, valdančiosios partijos ir opozicijos deputatai turėtų „užimti savo vietas ir pradėti dirbti per bendrą demokratinį procesą“, – sakė jis ir pridūrė: „Visi mes esame Gruzijos piliečiai, turėtume laikytis kartu ir dirbti kartu“.

Tačiau balsavusiųjų apklausos rezultatai padrąsino „Gruzijos svajonės“ šalininkus ir gali padidinti įtampą, jeigu tokių gerų prognozių neatitiks rezultatai vienmandatėse apygardose. Tokia baigtis galėtų pakurstyti įtarimus klastojimu.

Gruzijos centrinė rinkimų komisija nurodė, kad per pirmadienio balsavimą rimtų pažeidimų nebuvo, bet šalies centriniame regione esančiame Chašurio mieste vėlai pirmadienį, jau suskaičiavus balsus, buvo kilusi konfrontacija.

Remdamasi vieno stebėtojo pranešimu, žmogaus teisių organizacija „Transparency International Georgia“ nurodė, kad ginkluoti vyrai Chašuryje įsiveržė į dvi balsavimo vietas ir vienoje jų protokolas, kuris rodė, kad daugiau balsų ten surinko „Gruzijos svajonė“, buvo pakeistas protokolu, rodančiu, kad laimėjo Vieningasis nacionalinis judėjimas.

Opozicijos televizijos stotys parodė reportažą, kuriame buvo matyti šaukiančių žmonių minia ir policija, esą panaudojusi ašarines dujas ir gumines kulkas. Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad policija buvo nusiųsta saugoti rinkimų apylinkių, bet ašarinių dujų ar ginklų nenaudojo.

Opozicijos lyderis tikisi tapti premjeru

Gruzijos opozicijos lyderis koalicijos lyderis B.Ivanišvilis tikisi, kad jam bus grąžinta Gruzijos pilietybė ir kad jis bus paskirtas vadovauti naujai vyriausybei.

„Tikiuosi, kad man bus grąžinta Gruzijos pilietybė ir kad parlamentas paskirs mane į premjero postą“, – naktį iš pirmadienio į antradienį jis sakė opoziciją palaikančiai televizijai TV9.

B.Ivanišvilis neatmeta galimybės, kad koalicija parlamente gali suskilti į atskiras partijas.

„Ir visko sprendžiat, naujajame parlamente dirbs penkios arba bent keturios partijos. Iš pat pradžių stengiausi, kad parlamentas nebūtų vienpartinis, ir to vengsiu ateityje“, – teigė opozicijos lyderis.

Pasak jo, tokia struktūra skatins diskusijas parlamente.

„Galėsime ginčytis dėl atskirų klausimų“, – pareiškė „Gruzijos svajonės lyderis“.

B.Ivanišvilis teismo sprendimu yra netekęs Gruzijos pilietybės pagal įstatymą, draudžiantį turėti dvigubą pilietybę. Jis tebeturi Prancūzijos pasą, tačiau parlamento rinkimuose nebalsavo.

„Būdamas europietis neleidau sau pasinaudoti pakeista konstitucija, suteikiančia man galimybę dalyvauti rinkimuose“, – pareiškė jis.

Pasak jo, dėl to „Gruzijos svajonė“ neteko vieno balso, tačiau „po to, kai bus įforminta mūsų pergalė, teismas taps panašus į teismą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius