-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos sostinėje protestuotojams susirėmus su policija nukentėjo dešimtys žmonių (nuotraukos, video)

Trečiadienį Gruzijos sostinėje Tbilisije policininkai susirėmė su opozicijos lyderiais ir lazdomis apsiginklavusiais protestuotojais. Tai buvo pirmas didelis smurto protrūkis per mėnesį trunkančias demonstracijas prieš prezidentą Michailą Saakašvilį.
Gruzijos sostinėje policija susirėmė su protestuotojais.
Gruzijos sostinėje policija susirėmė su protestuotojais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po kelių valandų, vėlyvą vakarą, tūkstančiai protestuotojų susirinko prie parlamento ir reikalavo prezidento atsistatydinimo, praneša BBC.

Vaizdo reportažą galite rasti čia.

Policija ir opozicijos lyderiai vieni kitus kaltino pradėjus susirėmimą, kuris įvyko opozicijos lyderiams ir šimtams protestuotojų žygiuojant prie policijos būstinės Tbilisyje reikalauti, kad būtų paleisti trys įkalinti šalininkai.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis sakė, kad policija, atremdama protestuotojus, kurie lipo per pastatą juosiančią tvorą, panaudojo lazdas. Televizijos reportažuose matyti būrys protestuotojų, vienoje tvoros pusėje ilgomis medinėmis lazdomis grasinančių kitoje pusėje esantiems policininkams.

Taip pat buvo parodyti mažiausiai du kruvini opozicijos lyderiai ir dar keli žmonės. Opozicijos lyderis Levanas Gačečiladzė ir kiti protestuotojai atrodė sužeisti.

Opozicijos šalininkai sakė, kad buvo sužeista dešimtys žmonių, o Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo medikus, kurie teigė, kad į ligoninę buvo paguldyti mažiausiai 32 žmonės.

Vidaus reikalų ministro pavaduotoja Eka Zguladzė sakė, kad buvo sužeisti 22 protestuotojai, šeši policininkai bei žurnalistas ir kad nė vieno sužeidimai pavojaus gyvybei negresia.

Keli opozicijos lyderiai sakė, kad policija šaudė guminėmis kulkomis, bet Š.Utiašvilis tai paneigė.

Pasak E.Zguladzės, policija „tik saugojo pastatą“ ir neišėjo už jo teritorijos. Ji sakė, jog abi šalys tikriausiai svaidė viena į kitą įvairius daiktus, tarp jų – lazdas ir protestuotojų vėliavas.

Televizijos reportažuose buvo matyti, kad kai kuriems protestuotojams pavyko perlipti tvorą, bet vėliau jie vis tiek atsidūrė už jos. Niekas nebuvo suimtas, sakė Š.Utiašvilis.

Pasak E.Zguladzės, policija „tik saugojo pastatą“ ir neišėjo už jo teritorijos. Ji sakė, jog abi šalys tikriausiai svaidė viena į kitą įvairius daiktus, tarp jų – lazdas ir protestuotojų vėliavas.

L.Gačečiladzės brolis Georgijus opozicinei televizijai „Maestro“ pasakojo, kad pateko į policijos būstinės kiemą ir paprašė galimybės pamatyti įkalintus aktyvistus, bet buvo parblokštas ant žemės ir sumuštas lazdomis.

Netrukus po susirėmimo maždaug 2 tūkst. protestuotojų būriavosi netoli policijos pastato ir blokavo svarbią gatvę netoli vartų. Vidurnaktį prie parlamento pagrindinėje Tbilisio gatvėje, kur paprastai ir vyksta protestai prieš prezidentą,  susirinkusiųjų minia padidėjo.

Prezidento oponentai protestuoja nuo balandžio 9-osios ir reikalauja jo atsistatydinti dėl rugpjūtį vykusio Gruzijos karo su Rusija, taip pat dėl kaltinimų autoritariniu valdymu. M.Saakašvilis atsisako trauktis ir tvirtina, kad poste liks iki kadencijos pabaigos 2013 metais.

Prezidentas taip pat nusprendė neatšaukti kelionės į Europos Sąjungos „Rytų partnerystės“ viršūnių susitikimą, kuris ketvirtadienį numatytas Prahoje.

Įtampa Gruzijoje ėmė didėti po to, kai M.Saakašvilis papiktino oponentus pareiškimu, jog antradienį perkalbėjo vienoje bazėje maištavusius kariškius.

Gruzijos valdžia jau nebemini pradinių kaltinimų dėl Rusijos remto sąmokslo įvykdyti perversmą ir sako, kad maišto tikslas buvo sužlugdyti trečiadienį netoli Tbilisio prasidėjusias NATO karines pratybas, dėl kurių skundėsi Maskva, perspėjusi Vakarus nepadėti M.Saakašviliui atkurti Gruzijos pajėgų.

Opozicijos lyderiai tą incidentą pavadino akivaizdžia apgaule, kurią protestuotojų spaudžiamas M.Saakašvilis sugalvojo siekdamas atgauti paramą.

Per demonstracijas buvo pavienių smurtinių incidentų, bet valdžia žadėjo nesikišti, kol protestuotojai nekurstys smurto, nes baiminasi, kad griežtos priemonės gali tik padidinti opozicijos gretas.

M.Saakašvilis, išsilavinimą Jungtinėse Valstijose įgijęs teisininkas, pirmą kartą buvo išrinktas 2004 metais, po jo vadovautų taikių protestų.

Iš pradžių jis buvo nepaprastai populiarus, bet daugelis gruzinų sako, kad jis blogai vadovavo karui su Rusija, kuris padarė didelę žalą ir nulėmė teritorijos dalies praradimą. Rusija pripažino dviejų nuo Gruzijos atsiskyrusių provincijų nepriklausomybę ir dislokavo jose tūkstančius savo karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius