Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos valdžia kaltino opozicionierius perversmo rengimu

Gruzijos valdžia pateikė kaltinimus valstybės perversmo rengimu, taip pat neteisėtu ginklų įsigijimu ir laikymu dešimt opozicinių partijų narių, o opozicijos lyderiai tai pavadino„nešvaria provokacija“.
Rožių revoliuciją prieš penkerius metus pradėjo daugybė Gruzijos gyventojų.
Rožių revoliuciją prieš penkerius metus pradėjo daugybė Gruzijos gyventojų. / „Scanpix“ nuotr.

Perėjusi į opoziciją Gruzijos parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė pareiškė pirmadienį, kad šalies valdžia artėjant opozicijos numatytoms balandžio pradžioje protesto akcijoms pradėjo „politinį terorą“ ir sulaikė kelis jos partijos narius.

„Kas toks Saakašvilis, kad galėtų atsilaikyti štai prieš ką?, – klausia vienas sulaikytųjų, rodydamas rankinį granatsvaidį.

Jai pritarė ir kiti opozicijos lyderiai ir pareikalavo nedelsiant paleisti sulaikytuosius.

Tačiau nuo pirmadienio vakaro Gruzijos VRM pradėjo kasdien platinti nufilmuotą slapta kamera medžiagą, kaip sulaikytieji įsigyja ginklų ir aptaria liaudies sukilimo rengimo planus. Po to opozicijos lyderiai ėmė atsargiau teigti, kad jie ketina veikti tik laikydamiesi konstitucijos.

„Kas toks Saakašvilis, kad galėtų atsilaikyti štai prieš ką?, – klausia vienas sulaikytųjų, rodydamas rankinį granatsvaidį.

Vienas sulaikytųjų nufilmuotoje medžiagoje kalba apie parlamento pastato puolimą ir pilietinio karo pradžią. Tai, pasak jo, privers Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį pasitraukti iš posto.

N.Burdžanadzė, buvusi M.Saakašvilio bendražygė per „rožių revoliuciją“, prieš metus pasitraukė iš parlamento pirmininkės posto ir perėjo į opoziciją. Ji vadovauja partijai „Demokratinis judėjimas – Vieningoji Gruzija“.

Po VRM vaizdo medžiagos paskelbimo N.Burdžanadzė sakė, jog pasirengusi bendradarbiauti su tyrimu, ir pažymėjo, kad visi kaltieji turi būti nubausti, bet suabejojo policijos išplatintos informacijos tikrumu.

„Tai nesąmonė, kuri kasdien didėja... mes matėme labai keistus kadrus... Žmogus, sulaikytas mūsų partijos būstinėje šeštą valandą ryto, neturi jokių įgaliojimų ir teisių, jo niekas nepažįsta“, – sakė N.Burdžanadzė žurnalistams.

Ji neatmetė, kad sulaikytiesiems galėjo padėti įsiskverbti į jos partiją policija, siekdama ją diskredituoti.

„Kai aš kalbėjau apie galimas provokacijas, turėjau omenyje kaip tik tai – valdžia gali griebtis įvairių scenarijų, padėti įsiskverbti provokatoriams į mūsų partiją, naudoti vaizdo ir garso montažą, siekdama diskredituoti opoziciją prieš balandžio 9-osios akciją", – sakė N.Burdžanadzė.

Balandžio 9 dieną opozicinės partijos ketina pradėti masinę protesto akciją, reikalaudamos, kad atsistatydintų M.Saakašvilis, ir, pasak N.Burdžanadzės, valdžios veiksmai susiję su šiais planais.

Opozicija kaltina prezidentą autoritarizmu, viešosios nuomonės ignoravimu, taip pat tuo, kad jis pernai rugpjūtį įvėlė Gruziją į karą su Rusija ir dėl to buvo prarasta dalis šalies teritorijos – separatistinės Pietų Osetijos ir Abchazijos respublikos.

Valdžia neigia šiuos kaltinimus ir įtaria, kad dalis opozicijos veikia pagal Maskvos užsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius