Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos valstybės saugumas įtaria Michailą Saakašvilį perversmo organizavimu

Buvęs Gruzijos prezidentas, o dabar Odesos miesto Ukrainoje gubernatorius Michailas Saakašvilis bei jo partija įtariami sąmokslo Gruzijoje rengimu. Internete išplatintame garso įraše girdimos užuominos apie galimą valdžios nuvertimą, jei rinkimai nesusiklostys palankiai, skelbia Laisvosios Europos radijas.
Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.
Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Gruzijos valstybės saugumas pradėjo tyrimą dėl rugsėjo 26 dieną išplatinto garso įrašo, kuriame girdimas M.Saakašvilio ir penkių jo partijos „Jungtinis nacionalinis judėjimas“ narių pokalbis.

Pokalbyje diskutuojama apie tolesnius planus, jei spalio 8 dieną rengiami parlamento rinkimai partijai susiklostytų nepalankiai. Parlamento nariai siūlo organizuoti jungtinę opoziciją, kuri nuolat priešintųsi valdžios siūlymams, tačiau tokią idėją atmeta M.Saakašvilis.

Garso įraše jis ragina po rinkimų pradėti viešą protestą bei skelbti reikalavimus atšaukti rezultatus.

„Mūsų tikslas yra rengti rinkimus revoliucijos atmosferoje“ – diskusijoje sako balsas, priskiriamas „Jungtinio nacionalinio judėjimo“ nariui Gigi Tsereteliui. „Tai reiškia visuomenės sukėlimą“, – pridūrė jis.

Neigia kaltinimus

M.Saakašvilis griežtai paneigė, kad išplatintas garso įrašas yra tikras. Jo teigimu, tai dabartinio šalies lyderio, premjero Bidzinos Ivanišvilio, įveikusio jį 2012 metų rinkimuose, desperatiškas bandymas išgelbėti savo poziciją.

„Jungtinio nacionalinio judėjimo“ parlamentaras Petre Tsiskarišvilis teigė, kad pokalbis, girdimas įraše, sudėliotas iš įvairių dalių taip, kad būtų nepalankus jo partijai. Pasak politiko, prie klastotės prisidėjo pati B.Ivanišvilio vadovaujama valstybės saugumo tarnyba.

Kitas parlamentaras Akakis Bobochidzė apskritai paneigė susitikimo ar pokalbio su Odesos gubernatoriumi ir šešėliniu partijos lyderiu faktą.

Nepaisant to, kad dviejų su puse minučių įrašo kokybė išties kelia abejonių, Gruzijos valstybės saugumas jau kitą dieną pradėjo bylą dėl 315-ojo šalies konstitucijos straipsnio pažeidimo – bandymo nuversti teisėtai išrinktą valdžią.

M.Saakašvilį prezidento poste pakeitęs Giorgis Margvelašvilis paragino buvusį šalies lyderį nebesikišti į Gruzijos politiką. Vidaus reikalų ministras Giorgis Mghebrišvilis patikino, kad jei buvęs šalies prezidentas atvyks į Gruziją, jis nedelsiant bus suimtas dėl kaltinimų savo galių viršijimu ir valstybės turto grobstymu.

Į skandalą įsitraukė ir JAV ambasadorius Ianas Kelly priminęs, kad „Gruzijoje tėra vienas būdas patekti į valdžią ir tai yra rinkimai“.

Tai jau ne pirmas kartas, kai tariamai autentiškas įrašas, kuriame girdimas M.Saakašvilio ir jo partijos bendražygių pokalbis, pasirodo viešumoje. 2015 metų spalio mėnesį taip pat buvo išplatintas įrašas, kuriame M.Saakašvilis ir jo kolegos kalbasi apie galimas riaušes.

Valstybės saugumo tarnyba iki šiol taip ir nepatvirtino įrašo tikrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius