Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzinai žada užtikrinti sulaikytų įtariamų rusų šnipų teises

Maskva reikalauja leisti Rusijos diplomatams susitikti su Rusijos piliečiais, sulaikytais Gruzijoje pagal įtarimą šnipinėjimu, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Sulaikomas P.Davrišadzė
Sulaikomas P.Davrišadzė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tbilisis savo ruožtu pabrėžia, kad sulaikytiems Rusijos piliečiams bus suteiktos visos įstatymais numatytos teisės.

Kaip interviu BBC sakė Gruzijos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Nino Kalandadzė, Tbilisis neveda derybų su Maskva dėl Rusijos piliečių, sulaikytų pagal įtarimą šnipinėjimu, bet Gruzijos URM jau gavo Rusijos notą, kurioje prašoma suteikti informacijos apie šiuos žmones.

„Mes gavome oficialią notą per Šveicarijos ambasadą, jie reikalauja informacijos apie šiuos žmones, kad galėtų juos identifikuoti ir patvirtinti, ar jie iš tikrųjų yra Rusijos piliečiai“, – sakė N.Kalandadzė.

„Jie taip pat kreipėsi į mus, prašydami duoti galimybę pasikalbėti su savo piliečiais... ir mes, žinoma, suteiksime šiems sulaikytiesiems visas teises, kurias numato įstatymai“, – pridūrė ministro pavaduotoja.

Maskva: mums neduodama paaiškinimų

Kaip pranešė Rusijos žiniasklaida, šalies užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė žurnalistams, jog Maskva reikalauja leisti diplomatams susitikti su sulaikytaisiais, kad būtų galima patikrinti, ar yra tarp jų Rusijos piliečių.

S.Lavrovas taip pat pranešė, kad derybos dėl šios bylos nevedamos ir neduodama jokių paaiškinimų.

„Yra konsulinės procedūros, mes reikalaujame leisti konsulato darbuotojams susitikti su jais. Ir jeigu tai mūsų piliečiai, mes tuo norime galutinai įsitikinti“, – cituoja užsienio politikos žinybos vadovo žodžius agentūra „RIA–Novosti“.

Kaip pranešė Tbilisis, keturi iš trylikos sulaikytųjų pagal įtarimą šnipinėjimu Maskvai – Rusijos piliečiai. Tai Armenas Gevorkianas, Rubenas Šikojanas, Petrė Devrišadzė ir Jurijus Skrylnikovas.

„Žinoma, šiuo klausimu šiame etape derybos nevyksta, – patvirtino N.Kalandadzė. – Pirmiausiai todėl, kad šie asmenys pagal Gruzijos įstatymus yra įtariamieji šnipinėjimu, vadinasi, jie bus teisiami Gruzijos teisme ir, jeigu jų kaltė bus patvirtinta, jie turės atsakyti pagal Gruzijos įstatymus.“

Derybos dėl žvalgybininkų – įmanomos

Pasak N.Kalandadzės, Gruzijos URM jau reagavo į Rusijos paklausimą ir notą jau persiuntė kompetentingoms institucijoms.

Gruzijos diplomatijos akademijos rektoriaus Soso Cincadzės nuomone, leisti Rusijos konsului susitikti su sulaikytaisiais – tarptautinės teisės reikalavimas, taigi Tbilisis žengs šį žingsnį.

Rusija taip pat gali užtikrinti sulaikytųjų gynimą, mano jis.

„Tarptautinė teisė reikalauja, kad tokiais atvejais būtų leista susitikti atstovui, – sako S.Cincadzė. – Šiuo atveju Šveicarijos atstovas turi visą teisę susitikti su sulaikytaisiais ir susipažinti su jų baudžiamąja byla.“

Gruzijos URM pabrėžia, kad apie sulaikytųjų perdavimą Rusijai kol kas nėra kalbos.

Tačiau, ekspertų nuomone, Maskva ir Tbilisis gali derėtis dėl žvalgybininkų. Kol kas, tiesa, matyti, kad Maskva akivaizdžiai susierzinusi ir liguistai reaguoja į šnipų istoriją.

Abipusiai kaltinimai provokacijomis

Antradienį Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis apdovanojo šnipų tinklo išaiškinimo operacijos dalyvius. Prieš tai jis padėkojo VRM atstovams, pabrėždamas, kad Gruzija pasirengusi vesti derybas su Rusija.

„Jeigu Rusija parodys gerą valią ir pradės derybas su Gruzija, Gruzija visada pasirengusi šioms deryboms, – sakė M.Saakašvilis. – Jeigu jie kalbėsis su mumis kaip su suverenia valstybe, kuri turi demokratiškai išrinktą Vyriausybę, be jokių išlygų mes visada buvome ir būsime tam pasirengę.“

M.Saakašvilis taip pat pridūrė, kad kol kas Rusija pasirinkusi ne kalbėtis su Gruzija, o griebtis provokacijų, šantažo ir regzti agentų tinklą.

„Mes pasirengę, viena vertus, kalbėtis, kita vertus, turime būti labai budrūs atsižvelgdami į tai, su kokiu fenomenu turime reikalą“, – sakė M.Saakašvilis.

Maskva nepatvirtina, kad Gruzijos teritorijoje sulaikyti keli Rusijos žvalgybininkai. Rusijos valdžios atstovai pavadino pranešimus apie šnipų tinklo išaiškinimą M.Saakašvilio provokacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius