-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento rinkimai Gvatemaloje: gali laimėti politinės patirties neturintis komikas

Gvatemaloje sekmadienį prasidėjo antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame politinės patirties neturintis komikas varžosi su buvusia pirmąja ponia, visuomenei pasipiktinus korupcijos skandalu, išvertusiu iš posto ankstesnį lyderį.
Jimmy Moralesas
Jimmy Moralesas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Gvatemala

Kaip rodo paskutinės apklausos, politikos naujokas Jimmy Moralesas, kuris išgarsėjo vaidindamas kvailelį, vos netapusį prezidentu, didžiuliu atotrūkiu – 68 proc. prieš 32 proc. – lenkia buvusią pirmąją šalies ponią, socialdemokratę Sandra Torres.

Kaip rodo paskutinės apklausos, politikos naujokas Jimmy Moralesas, kuris išgarsėjo vaidindamas kvailelį, vos netapusį prezidentu, didžiuliu atotrūkiu – 68 proc. prieš 32 proc. – lenkia buvusią pirmąją šalies ponią, socialdemokratę Sandra Torres.

Balandžio mėnesį prasidėjusios rinkimų kampanijos pradžioje 46 metų J.Moralesas atrodė kaip visiškas autsaideris, už kurį buvo pasirengę atiduoti balsą vos 0,5 proc. rinkėjų.

Tačiau aktorius ir televizijos laidų vedėjas išpopuliarėjo paskutinę minutę, kai Gvatemalos žmonės nusprendė nubausti politikų elitą dėl virtinės skandalų, įskaitant vėliausią, privertusį atsistatydinti prezidentą Otto Perezą, kuris po to buvo suimtas.

J.Moralesas išgarsėjo vaidindamas Netą – ne itin guvaus proto kaimietį, kuris vos neišrenkamas prezidentu, dalydamas tuščius pažadus, tačiau galiausiai pralaimi rinkimus ir grįžta į savo miestelį.

Pats komikas savo pirmąjį mėginimą pasireikšti nacionalinėje politikoje pradėjo gana lengvabūdiškai, pasakodamas anekdotus per susitikimus su rinkėjais, tačiau beveik nekalbėdamas apie konkrečius planus.

„20 metų jus juokinau. Prižadu, kad tapęs prezidentu jūsų nevirkdysiu“, – jis sakė rinkėjams.

Tūkstančiai gvatemaliečių išėjo į gatves protestuoti prieš korupciją, kai balandį įsiplieskė naujausias skandalas. Tokio masto demonstracijų šioje neturtingoje Centrinės Amerikos šalyje anksčiau dar nėra buvę.

„Žmonės pavargo nuo to paties per tą patį“, – J.Moralesas sakė žurnalistams, sužinojęs apie savo sėkmingą pasirodymą per pirmąjį turą.

Politikos analitikas Cecilis de Leonas sakė, kad šis komikas iškilo kaip „politinis fenomenas, anksčiau nepriklausęs politinėms partijoms ir neužėmęs viešų postų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius