-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gyvenimas be „El Chapo“: Meksikoje nesibaigia narkotikų gaujų karai

Po to, kai buvo sulaikytas visame pasaulyje garsus Meksikos narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas, kitaip žinomas kaip „El Chapo“ (neūžauga – liet.), ir perduotas Jungtinėms Valstijoms, dėl įtakos Sinaloa užvirė kruvina kova. To rezultatas – gaujų narių kūnai gatvėse, rašo „Business Insider“.
Sučiuptas iš kalėjimo pabėgęs narkobaronas El Chapo
Sučiuptas iš kalėjimo pabėgęs narkobaronas „El Chapo“

Mažiausiai trys narkotikų karteliai kovoja dėl galimybės kontroliuoti milijardais dolerių vertinamą Sinaloa narkotikų verslą.

Vienai iš tokių gaujų vadovauja dešinė J.Guzmano ranka Domaso Lopezas Nunezas – jis „El Chapo“ padėjo iš kalėjimo pasprukti net du kartus. Antrai gaujai vadovauja Jesusas Alfredo ir Ivanas Archivaldo, kurie tikina esantys teisėti narkotikų imperijos paveldėtojai. Dar vienam karteliui, kuris nori daugiau įtakos, vadovauja „El Chapo“ brolis Aurelianas Guzmanas, kuriam priskiriamas narkotikų platinimo kartelis, valdantis Badiragvato miesto regioną.

Nuo tada, kai „El Chapo buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms, Sinaloa tapo tikra skerdynių vieta – vien šiais metais čia įvykdytos 764 žmogžudystės ir tai yra daugiausia per pastaruosius šešerius metus. Pačiame Sonaloa regione gyvena per 3 mln. gyventojų.

„Teroras. Žodis, apibūdinantis tai, kas šiuo metu vyksta Sinaloa, yra teroras“, – sako vietinio laikraščio „Espejo“ redaktorius Alejandro Sicairosas.

Pasirodo, kaip sako prekybos narkotikais ekspertas Jose Revelesas, šis ginkluotas konfliktas įgavo pagreitį 2016 metų birželį, kai į „El Chapo“ motinos namus pasibeldė ginkluoti nusikaltėliai. Tuomet per surengtą išpuolį neapsieita be aukų, o jis surengtas praėjus penkiems mėnesiams po „El Chapo“ suėmimo.

Tai buvo pirmas ženklas, kad prasidėjo narkotikų gaujų karas.

Praėjus dviem mėnesiams buvo pagrobtas Meksikos narkotikų barono sūnus Jesusas Alfredo. Dėl šio pagrobimo apkaltintas vienas iš narkotikų kartelių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas Guzmanas – „El Chapo“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas Guzmanas – „El Chapo“

Viskas paaštrėjo, kai šių metų sausį „El Chapo“ buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms ir tapo aišku, kad daugiau galimybės pabėgti iš įkalinimo įstaigos jis nebeturės. Jau kitą mėnesį po ekstradicijos – vasarį – Meksikos narkotikų barono sūnus išplatino viešą laišką, kuriame teigė, kad tėvo dešinioji ranka Damaso Lopezas Nunezas iš pasalų kėsinosi į jo gyvybę.

Galiausiai Damaso Lopezas Nunezas buvo suimtas, tačiau žudymai tęsiasi.

Ekspertai skaičiuoja, kad visas narkotikų kartelis vertas 20 mlrd. JAV dolerių. O jo struktūra yra labai sudėtinga. Aišku yra tik viena, kad vienos iš kartelį sudarančių gaujų įkūrėjas Ismaelis Zambada bus tas žmogus, kurio balsas bus tarp sprendžiančiųjų, kaip bus padalytos „El Chapo“ užimtos pozicijos.

O policijos pareigūnai susiduria su tikrais iššūkiais – skaičiuojama, kad gaujas bando stabdyti per 5700 pareigūnų, tačiau tokių pajėgų nepakanka. Remiantis kitų šalių patirtimi, pareigūnų, kurie galėtų pasipriešinti narkotikų verslui Sinaloa regione, reikėtų bent 9000.

Tad nenuostabu, kad gatvėje randamų žuvusiųjų nesumažėjo, o didžioji dalis rastų kūnų – narkotikų gaujų nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius