-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.R.McMasteris gali palikti Baltuosius rūmus: pakriko santykiai su D.Trumpu

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Herberto Raymondo McMasterio santykius apgaubus įtampai, Pentagonas jau svarsto apie manevrus, kurie leistų Baltiesiems rūmams išstumti generolą iš administracijos, o pastarajam – grįžti į kariuomenę, rašo CNN.
Herbertas Raymondas McMasteris
Herbertas Raymondas McMasteris / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Televizijos, kuri remiasi mažiausiai šešiais šaltiniais Pentagone ir D.Trumpo administracijoje, JAV gynybos departamentas patyliukais ieško būdų surasti aukšto lygio – keturių žvaigždučių vertės – pareigas H.R.McMasteriui.

Šaltinių teigimu, kelis pastaruosius mėnesius D.Trumpas ir H.R.McMasteris akivaizdžiai nesutarė, tad bandoma ieškoti išeičių.

Nesutarimai ypač išryškėjo praėjusį savaitgalį, kai D.Trumpas viešai supeikė patarėją už jo pastabas dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus. H.R.McMasteris Miuncheno saugumo konferencijoje pareiškė, kad dėl Maskvos kišimosi negali būti jokių abejonių.

Bet D.Trumpas savo pamėgtame tinkle „Twitter“ netrukus tėškė: „Generolas McMasteris pamiršo pasakyti, kad 2016 metų rinkimų rezultatų Rusija nepaveikė ir nepakeitė.“ Jis pridūrė, kad Rusija neva buvo susimokiusi su Hillary Clinton ir Demokratų partija.

Vašingtone iškart įsiplieskė svarstymai, kiek dar Baltuosiuose rūmuose ištemps H.R.McMasteris Vieno CNN šaltinio Respublikonų partijoje teigimu, D.Trumpą erzina generolo „charakteris ir stilius“.

Esą JAV prezidentui daug labiau nei H.R.McMasteris, kuris neva būna šiurkštus ir mėgsta pamokslauti, patinka Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Mike'as Pompeo ir Gynybos sekretorius Jamesas Mattisas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.R.McMasteris ir D.Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./H.R.McMasteris ir D.Trumpas

Pastarieji esą kur kas kantresni, o H.R.McMasteriui dažniausiai tenka pareiga prezidentui pranešti žinias, kurių jis nenori girdėti ar kurios jam nepatinka.

Baltųjų rūmų atstovai privačiai aiškina, kad trijų žvaigždučių generolą norima perkėlus atgal į kariuomenę ar Pentagoną paaukštinti ir pridėti jam dar vieną žvaigždutę.

Vis dėlto pačiame Pentagone girdėti nuomonių, esą Baltuosiuose rūmuose H.R.McMasteris pradėjo politikuoti, o politikos Gynybos departamentui nereikia.

Be to, kai kurie pareigūnai įspėja, kad D.Trumpas gali ir nepasiūlyti patarėjui ketvirtos žvaigždutės bei priversti jį išeiti į pensiją.

Dėl H.R.McMasterio ateities D.Trumpo administracijoje spekuliacijų pasigirsta jau ne pirmą kartą.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Apie tai, esą jis vaikščioja plonu ledu, svarstyta jau rudenį – tuomet prezidentas neva atsisakė planų atsisveikinti su generolu, nes ne taip seniai postą jau buvo palikęs H.R.McMasterio pirmtakas Michaelas Flynnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius