Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.Rouhani vyksta į JT siekti paramos Iranui, patiriančiam „žiaurų“ JAV spaudimą

Irano lyderis Hassanas Rouhani pirmadienį išvyko į Niujorką dalyvauti Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir siekti ten paramos Teheranui, pasak prezidento, patiriančiam „žiaurių“ nesutaikomo priešininko Vašingtono spaudimą.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas išvyko Iranui pareiškus, kad naftos tanklaivis, plaukiojantis su JAV sąjungininkės Didžiosios Britanijos vėliava, kurį iraniečių pajėgos daugiau kaip prieš du mėnesius sulaikė Persijos įlankos vandenyse, yra paleidžiamas ir gali išplaukti.

Prieš lipdamas į savo lėktuvą H.Rouhani sakė, kad jo delegacija į JT susirinkimą vyksta nepaisydama JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos nenoro išduoti vizas.

Priešprieša tarp Irano ir Jungtinių Valstijų auga nuo praėjusių metų gegužės, kai D.Trumpas pasitraukė iš 2015 metų daugiašalio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir ėmėsi „maksimalaus spaudimo“ sugrąžindamas sankcijas, kurios skaudžiai smogė šiitiškos respublikos ekonomikai.

„Kai amerikiečiai nenori [leisti Iranui dalyvauti], privalome būtinai važiuoti“, – sakė H.Rouhani.

„Mums būtina dalyvauti JT Generalinėje Asamblėjoje ir kalbėti įvairiais lygiais“, – sakė jis spaudos konferencijoje Teherano Mehrabado oro uoste.

„Žiaurūs veiksmai, kurių buvo imtasi prieš Irano valstybę, taip pat sunkūs ir komplikuoti klausimai, su kuriais susiduria mūsų regionas, turi būti paaiškinti pasaulio žmonėms ir šalims“, – pareiškė H.Rouhani.

Įtampa Persijos įlankos regione smarkiai padidėjo šių metų gegužę, kai Iranas pradėjo mažinti savo įsipareigojimus pagal minėtą sutartį su pasaulio galiomis, o JAV dislokavo savo pajėgų šiame regione.

Reaguodamos į virtinę incidentų Persijos įlankoje, JAV suformavo karinių jūrų laivynų koaliciją su savo sąjungininkais Britanija, Australija, Bahreinu, Saudo Arabija ir Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE), kurios laivai lydi komercinius laivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius