-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.Clinton: Rusija privalo kalbėti apie žmogaus teisių pažeidimus

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton trečiadienį paragino Rusiją griežčiau vertinti žmogaus teisių pažeidimus, sakydama, kad Vyriausybei jau laikas pasisakyti prieš užsakomąsias žmogžudystes ir neteisingo įkalinimo atvejus.
H.Clinton Kazanėje
H.Clinton Kazanėje / „Scanpix“ nuotr.

Antrą vizito Rusijoje dieną H.Clinton buvo spaudžiama reaguoti į šios šalies Vyriausybės nesugebėjimą rasti žurnalistės Anos Politkovskajos žudikų, taip pat į buvusio naftos magnato Michailo Chodorkovskio kalinimą.

„Manau, kad visas šias problemas – įkalinimus, sulaikymus, mušimus, žudymus – skaudu stebėti iš šalies“, – JAV diplomatijos vadovė sakė duodama interviu radijui „Echo Moskvy“, bet neįvardijo konkrečių atvejų.

„Kiekvienoje šalyje esama nusikalstamų elementų ir žmonių, kurie mėgina piktnaudžiauti valdžia. Tačiau per pastaruosius 18 mėnesių... įvyko daug tokių incidentų, – pridūrė ji. – Manau, norime, kad Vyriausybė pasipriešintų ir pasakytų, jog tai blogai.“

Kremliaus politiką Čečėnijoje aštriai kritikavusi A.Politkovskaja prieš trejus metus buvo nušauta savo namų laiptinėje Maskvos centre, tačiau Rusijos institucijos vis dar nesugebėjo rasti žurnalistės žudikų. H.Clinton leido suprasti, jog nuogąstauja, kad įtariamieji gali būti dangstomi.

Po susitikimo su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu JAV valstybės sekretorė sakė pasiuntusi aiškią žinią, „kad mes netikime, jog buvo pakankamai padaryta siekiant užtikrinti, kad niekas neišvengtų teisingumo“.

„Tai kelia didelį susirūpinimą ne vien Jungtinėms Valstijoms, bet ir Rusijos žmonėms, – pridūrė ji. – Neišaiškinti nužudymai – labai rimtas iššūkis tinkamam visuomenės funkcionavimui.“

Rusijos žmogaus teisių aktyvistai taip pat piktinasi dėl buvusio turtingiausio šalies žmogaus M.Chodorkovskio bylos: jie teigia, kad įtakingas verslininkas buvo pasiųstas į kalėjimą, nes drįso finansuoti opozicijos partijas ir dėl to užsitraukė Kremliaus nemalonę. Rusijos valdžia tvirtina, jog jis įvykdė sunkių finansinių nusikaltimų.

H.Clinton apgailestavo, kad darbotvarkė neleido jai susitikti su žmogumi, kurį daugelis laiko tikruoju Rusijos vadovu, – premjeras Vladimiras Putinas šiuo metu yra išvykęs su vizitu į Kiniją.

 „Mielai būčiau susitikusi su ministru pirmininku V.Putinu. Mes išties planavome susitikti, tačiau nepavyko suderinti darbotvarkių, – sakė ji. – Taigi tikiuosi susitikti su juo kuria nors proga ateityje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius